Hlavní navigace

WAP: Celý Internet v malém mobilu?

17. 1. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na poli Internetu se chystá malá (podle mínění některých velká) revoluce: nebude třeba počítače ani nějakého set-top boxu, vše potřebné pro přístup k Internetu bude mít každý v naprsní kapse. Celý zázrak se zatím skrývá pod zkratkou WAP a je nejvyšší čas si o něm něco říci i na Lupě. Ve svém článku ho přibližuje Marek Blahuš.

WAP je zkratka pro Wireless Aplication Protocol, tedy aplikační protokol pro bezdrátová zařízení. Umožňuje prohlížení speciálně upravených Internetových stránek přímo na displeji mobilního telefonu. Za vznikem standardu stojí průmyslová asociace WAP Forum sdružující přes 90 členů. Členové WAP Fora reprezentují uživatele, výrobce a vývojáře softwaru bezdrátových technologií.

Možná se ptáte, jak to vlastně všechno funguje. Zjednodušeně by se dalo říct, že se mobilní telefon připojí na Internet a pak už po WAPových stránkách brouzdáte jako na počítači. Tak jednoduché to však zase není. Když uživatel na svém mobilním telefonu vyťuká URL požadované stránky a volbu potvrdí, telefon pošle požadavek ve WAPu nějakou WAP gateway, což je brána, která spojuje mobilní telefony s Internetem. WAP brána vyšle do Internetu HTTP požadavek na danou stránku. Server, na kterém se stránka nachází, vrátí její obsah WAP bráně, ta zkontroluje, zda je stránka korektní a pokud je vše v pořádku, převede brána stránku do binární podoby, zkomprimuje ji a pošle mobilnímu telefonu. Ten stránku zpracuje a zobrazí na displeji její první část (tzv. kartu – viz níže).

Na běžných WWW stránkách se nachází spoustu grafiky, rámců a tabulek. Stránky mají složitý design, s jehož zpracováním a zobrazením si chvilku „pohrají“ i klasické prohlížeče na počítači, natožpak mobilní zařízení. Nevýhoda současných mobilních telefonů je především v tom, že mají malý a černobílý displej, na který se toho mnoho nevejde. Také nemají tak velké prostředky, aby mohly zpracovávat a zobrazovat složité stránky, které jsou na WWW běžné.

Proto sáhlo WAP Forum k vytvoření nového jazyka WML (Wireless Markup Language). Místo klasického jazyka HTML se tedy pro vytváření stránek pro WAP používá jazyk WML. WML je něco jako „ochuzená“ verze jazyka HTML. Oba tyto jazyky vznikly s použitím meta-jazyka XML (Extensible Markup Language), který je definovaný konsorciem W3C a je sérií pravidel, které stanovují, jak tvořit další jazyky. Protože HTML i WML pochází z jednoho meta-jazyka, jsou si dosti podobné. Pokud umíte psát stránky v jazyce HTML, začít psát stránky ve WML pro vás bude určitě hračka. Stránka se tvoří také pomocí značek (tagů). Některé z nich mají stejná jména jako v HTML, některé jsou specifické pro mobilní zařízení. Jazyk WML se stejně jako ostatní postupně vyvíjí. Jeho vývoj začal někdy na přelomu let 1998 a 1999, dnes je dostupná verze 1.1. Definici WML 1.1 naleznete na adrese uvedené v seznamu odkazů.

WML stránka může nemusí být jen statická. Při tvorbě stránek můžete používat i skripty, a to jak na straně serveru, tak na straně klienta. Pro skripty na straně serveru neexistuje prakticky žádné omezení. WAP brána se při stahování stránek chová jako běžný internetový prohlížeč. Pokud je tedy adresa zadaná z mobilního telefonu adresu třeba na CGI skript, WAP bráně je to jedno, protože ona stejně čeká na odpověď ze serveru, a její jedno, jestli ta odpověď pochází přímo z disku nebo byla vygenerována pomocí skriptu.

Protokol WAP je sice již „práceschopný“ a taky už jsou pro něj na internetu vytvořeny WML stránky, ale bohužel je stále málo zařízení, které se dokáží připojovat k WAP bráně, stahovat informace, zpracovávat a zobrazovat je. Na českém trhu je dosud – s obtížemi – k sehnání jen mobilní telefon Nokia 7110, který stojí něco pod 20.000,– Kč. Do budoucna se počítá s tím, že WAP bude podporovat mnoho mobilních telefonů (v dění okolo WAPu se angažuje třeba i Ericsson), handheldů a dalších mobilních zařízení.

Spoustu informací o WAPu a WML naleznete na stránkách WAP serveru, který pochází z dílny Mobil server, jenž je u nás v oblasti WAPu velmi aktivní a evidentně této nastupující technologii věří. Zde se nacházejí informace o novinkách ohledně WAPu, WML učebna, všemožný software apod. Pokud chcete začít tvořit vlastní WML stránky, nemusíte mít nutně zakoupený mobilní telefon s podporou WAPu. Na internetu je ke stažení spousta softwaru pro tvorbu a prohlížení WML stránek. Většinou je to freeware, shareware nebo je šíření povoleno pod licencí GNU, takže by neměl být problém.

BRAND24

Wireless Aplication Protocol má určitě budoucnost. Myslím si, že za rok bude určitě WAP zařízení a WML stránek mnohem víc a WAP bude mnohem populárnější a dostupnější než dnes. Jen si vzpomeňte na rozvoj Internetu. V oboru počítačů se úspěšnými stávají ti, kdo stáli ve správný čas na správném místě. U softwaru je jedním z takovýchto šťastlivců Bill Gates, na českém Internetu jím je třeba Ivo Lukačovič, no a v oboru WAP jím můžete být třeba zrovna vy. Ten správný čas ještě neskončil. Na vás je najít si to správné místo.

Marek Blahuš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Marek Blahuš žije v Uherském Hradišti, kde studuje na osmiletém gymnáziu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).