Hlavní navigace

Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope? (2/3)

13. 10. 2006
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
V prvním díle miniseriálu věnovaného webovým kancelářským aplikacím jsme si představili alternativy k poznámkovému bloku a textovému editoru. Řada pokročilých služeb však dokáže i daleko komplikovanější věci. K nejsofistikovanějším typům aplikací patří tabulkové procesory, programy na tvorbu prezentací a rozhodně i webmaily.

Do jak pokročilé fáze se vývoj těchto služeb dostal? Odpověď na tuto otázku nám více než co jiného může pomoci rozhodnout, je-li skutečně možné jednou na web přenést úplně vše.

Tabulkové procesory

Google Spreadsheets

Google Spreadsheets

Google Spreadsheets byly až do tohoto týdne vlajkovou lodí kancelářského balíku od Googlu. Od vydání minulého dílu však došlo k zásadní změně – Writely a Google Spreadsheets byly integrovány do jednotné služby Google Docs & Spreadsheets. V praxi to znamená, že obě služby získaly společné vstupní rozhraní a design původního textového editoru Writely byl plně upraven podle stylu Googlu. U tabulkového procesoru se nic výrazného nezměnilo, takže jsem tento článek naštěstí nemusel operativně přepisovat.

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Chcete podpořit svoji oblíbenou službu na českém Internetu? Rádi byste dali provozovatelům webů najevo, že jim fandíte? Pak neváhejte a hlasujte v anketě Křišťálová Lupa 2006! Až do 31. října 2006 můžete ovlivnit, které projekty si budou přebírat ocenění pro vítěze pro tento rok. Navíc získáte roční licenci k bezpečnostnímu balíku od společnosti AEC a můžete vyhrát i některou z 50 hodnotných cen.

Osobně tabulkové procesory používám minimálně, takže Google Spreadsheets nemohu plně ocenit. Přesto na mne působí velice dobře, práce s ním je jednoduchá a domnívám se, že i funkčně Excel poměrně dobře nahrazuje. Rozhodně jsem v přehledu našel víc funkcí, než jsem kdy použil. Asi dosti zásadním nedostatkem je chybějící podpora grafů, snad bude v dohledné době doplněna. Soubory lze importovat ve formátech XLS, ODS (Open Document) a CSV. V těchto formátech je je možné také stáhnout, kromě toho lze tabulky exportovat také do HTML a PDF.

Tím, co činí Google Spreadsheets unikátním, je velmi dobře zpracovaná možnost sdílení. Nejenže na stejném souboru může najednou pracovat více lidí, ale integrována je i komunikace mezi nimi. Nepotřebujete tedy email ani kecálka, chatovat spolu můžete přímo v prostředí tabulkového procesoru. Sdílení a spolupráce jsou nejvážnější argumenty pro přesun těchto aplikací na web, proto všechny obdobné služby kladou na tyto funkce silný důraz. Google je dle mého názoru v popředí – až se naučí grafy, stane se Google Spreadsheets skutečně nebezpečným vyzyvatelem desktopových tabulkových procesorů a Microsoftu.

NumSum

NumSum

NumSum byla jednou z prvních webových služeb, které se snaží suplovat Excel. Jeho prostředí mě ovšem moc nenadchlo. Nepříliš urovnaná grafika, poněkud složité vkládání funkcí, maximálně jeden panel. Na druhou stranu NumSum umí vytvářet primitivní grafy. Importovat lze dokumenty ve formátu XLS. Zajímavým nápadem je možnost jednoduchého vložení výřezu tabulky. Ten jednoduše zkopírujete do textového pole a NumSum jej rozdělí na jednotlivé buňky podle oddělujících znaků (které si můžete sami určit) – například tabulátoru či čárky. Export je možný do CSV, HTML a obyčejného textu. NumSum má také modul pro Google Personalized Homepage, který umožňuje (omezeně) pracovat s vaší tabulkou i v prostředí této domovské stránky. NumSum se také snaží vytvořit databázi volně přístupných tabulek, které jsou všemi volně prohledávatelné. Ve výchozím nastavení jsou všechny vaše soubory veřejné, což však samozřejmě lze změnit. Sdílení neveřejných dokumentů s okruhem vybraných osob však není úplně ideální – lze takto sdílet maximálně dva soubory.

iRows

iRows

iRows je ukázka docela pěkné webové aplikace, která je velice podobná NumSum, ale dotaženější. Trochu mě otrávily potíže, které jsem měl s registrací. Nakonec se však ukázalo, že problém byl v Gmailu, který emaily od iRows vyhazoval do spamu. Grafické prostředí je poměrně pěkné, lehce připomíná Excel. iRows se mi také subjektivně zdálo být rychlejší než NumSum. Pěkně vypadají grafy, které iRows také umí. Nahrát lze soubory XLS, ODS a CSV. Export je možný do těchto formátů plus HTML a textový soubor. Za menší nedostatek bych stejně jako u NumSum považoval komplikovanější práci s funkcemi. Vaše tabulky mohou být opět soukromé, veřejné, nebo sdílené s vybranými lidmi. Praktické je, že není nutné seznam lidí nastavit pokaždé znovu, místo toho si můžete vytvářet skupiny.

ThinkFree Calc

ThinkFree Calc

Podobně jako u textové editoru je i tato část balíku ThinkFree postavena na Javě se všemi klady a zápory, které to přináší. Zatímco u textového editoru jsou nevýhody v podobě dlouhého načítání a lehké těžkopádnosti vyváženy v porovnání s konkurencí o třídu lepšími funkcemi, v případě tabulkového procesoru už o tom tak přesvědčen nejsem. Přestože se designově i funkčně ThinkFree blíží Excelu nejvíce, obdobné aplikace zvládly mnohé z toho i v AJAXu – rychleji a přehledněji. Otevřít lze soubory XLS, CSV a TXT (a snad i HTML + XML), ukládat jde navíc do PDF.

Zoho Sheet

Zoho Sheet

Tabulkový procesor od Zoho je přehledný a propracovaný. V souboji s Google Spreadsheets o prvenství v této kategorii vítězí díky přítomnosti grafů. Zoho navíc těží z větší úplnosti svého balíku, který dnes obsahuje snad již skoro vše, co je třeba (alespoň k domácímu použití). Importovat lze dokumenty ve formátech XLS, CSV a ODS, export je možný i do HTML a PDF. Samozřejmě je možné tabulky sdílet (jen pro čtení nebo i spoluvytváření) či učinit veřejnými. V Zoho lze dokonce publikovat pouze výstupní graf, jemuž je vygenerována vlastní adresa a může být vložen na jakoukoliv stránku.

Programy na tvorbu prezentací

ThinkFree Show

ThinkFree Show

Tvorba prezentací je také ideální oblastí pro převedení na web. Služby, které se o to pokoušejí, jsou však spíše v začátcích. ThinkFree disponuje hned dvěma editory – jeden je velmi primitivní, druhý naopak celkem pokročilý, ale stejně jako ostatní editory z balíku ThinkFree v Javě – tedy pomalý a robustní. Na druhou stranu pak jeho funkce jsou skutečně schopné naplnit potřeby velké části tvůrců prezentací, kteří stejně obvykle používají jen to nejzákladnější. Vložit je možné obrázky i tabulky, nastavit lze podobu přechodu mezi jednotlivými snímky a funguje i náhled, jak bude prezentace vypadat v akci. Importovat lze prezentace ve formátu PPT a PPS, export je navíc možný do PDF a HTML. Škoda té neuspokojující svižnosti ThinkFree, pro lidi zvyklé pracovat s desktopovými programy by se jednalo o skvělou alternativu.

Zoho Show

Zoho Show

Zoho Show zvládá mnohé z toho, co umí ThinkFree Show, přitom se jedná o daleko svižnější javascriptovou aplikaci. Opět je možné provádět všechny základní operace s výjimkou vkládání tabulek. Importovat lze soubory ve formátech PPT, PPS a SXI. Prezentace lze publikovat na veřejné adrese (sdílet lze samozřejmě i jen s vybranými lidmi), vygenerovat si můžete i kód pro vložení na vaše stránky pomocí iframe. Exportovat lze prezentaci také do HTML, nenašel jsem však žádnou možnost stáhnout si prezentaci v nějakém formátu na počítač, což je jistě nezanedbatelný nedostatek. Pěknou funkcí je dálkové spouštění prezentace. Tak můžete v reálném čase spustit a posunovat prezentaci na počítačích jiných lidí různě po světě – vhodné to například může být pro dálkové porady apod.

Empressr

Empressr

Empressr je docela sofistikovaný nástroj, překvapivě ve flashi. Existuje však několik zásadních problémů. Prezentace není možné importovat ani exportovat. Empressr je zatím pouze v alfa verzi, takže existují i další nedostatky. Ke tvorbě prezentace není možné přidat žádného spoluautora, publikovat prezentaci lze pouze emailem – adresát obdrží její URL. Výhrady bych měl i k rozhraní editoru – všechny prvky jsou tak čisté, až jsou téměř neviditelné – světle šedé obrysy ikonek na bílém pozadí. Některé možnosti editoru jsou však skutečně zajímavé, vložit lze tabulky, videa, grafy i flashové objekty.

Thumbstacks

Thumbstacks

Thumbstacks je příjemná a přehledná aplikace, která však ještě bude muset projít velkým vývojem. Chybí kompatibilita s klasickými formáty pro prezentace – import úplně chybí a exportovat lze pouze do HTML. Není možné vkládat tabulky, naopak do prezentace můžete vnořit kus mapy z Googlu. Stejně jako Zoho Show tato služba umí vzdálené spouštění v reálném čase, takže můžete přes internet předvést svou prezentaci člověku na druhé straně světa. Pokud autoři této služby vytrvají, což není vůbec jisté vzhledem ke stále se zahušťující konkurenci v oblasti webových kancelářských aplikací, mohl by se z Thumbstacks do pár měsíců vyvinout velmi šikovný nástroj.

Emailové klienty

Gmail

Gmail

O tomto webmailu se zde nemá smysl příliš rozepisovat. Na Lupě se o něm informace objevují pravidelně, přečíst si můžete například první recenzi a tipy a triky. Gmail sám používám, proto jsem pochopitelně zaujatý v jeho prospěch. Za jeho hlavní výhody bych označil konverzační řazení zpráv v jednom vlákně, rychlost, fulltextové vyhledávání, absenci grafické reklamy a dobrý spamfiltr. Na ten si sice někteří lidé poslední dobou stěžují, nicméně má zkušenost s ním je opravdu dobrá. Nedělá mnoho chyb, tedy až na ten dnes chybně zahozený registrační email od iRows. Poslední dobou se hodně spekuluje o tom, kdy bude Gmail otevřen pro volnou registraci a podle některých náznaků by to již mohlo být brzy. Dosud potřebujete pozvánku, v některých zemích se je možné registrovat pomocí aktivační SMS. V Austrálii, na Novém Zélandě a v Japonsku se však již uživatelé registrovat mohou, takže Google asi testuje své hardwarové možnosti. Veliký zájem o Gmail by jej totiž mohl zcela ochromit, podobně jako byl po prvním uveřejnění zpomalen Yahoo Mail.

Yahoo Mail

Yahoo Mail

Yahoo Mail se snaží o něco trochu jiného než Gmail. Namísto totálního zjednodušování nabízí naopak velmi propracovanou aplikaci, která se minimálně vyrovnává mnohým desktopovým. Způsob čtení zpráv, kdy v levém sloupci je menu, vpravo nahoře výpis složky a vpravo dole samotná zpráva, je jen tou nejzřetelnější ukázkou, jak moc se Yahoo snažilo přiblížit svůj mail desktopu. Nejedná se však pouze o „tupou“ kopii, jistou dávku invence předvedlo i Yahoo. Podobně jako Gmail nabízí fulltextové prohledávání zpráv, s emailem Centra sdílí techniku drag ´n´ drop.

Ale za tu nejchytřejší funkci bych označil panely. Ty Yahoo používá podobně, jako to znáte z Firefoxu či Opery. Zprávy, složky i odpovědi lze otevřít v novém panelu, takže sice jste pořád v jednom okně prohlížeče, ale velmi jednoduše můžete překlikávat ze zprávy na zprávu. Tím se velice pěkně vyřešil problém, který AJAXové webmaily mají – totiž co dělat, když potřebujete mít otevřeno více věcí najednou. To v Gmailu lze řešit pouze tím, že si jej celý od začátku nahrajete do více oken prohlížeče, což je pochopitelně nepraktické. Panelové emailování se zdá být ideální. Malou vadou na kráse je lehká pomalost Yahoo Mailu. Neprojevuje se však příliš a Yahoo na tom určitě ještě bude pracovat, takže pro milovníky uživatelského prostředí desktopových emailových klientů je Yahoo Mail ideální řešení – pokud se smíří s trvale přítomnou grafickou reklamou.

Windows Live Mail

Windows Live Mail

Boj portálů o nejlepší webmail nemohl pochopitelně uniknout ani Microsoftu. Ten v rámci své nové strategie opouští původní značku Hotmail a postupně přechází na Windows Live Mail. Každý uživatel Hotmailu si již dnes může novou verzi aktivovat – ovšem pouze pokud je ze Spojených států, Británie, Německa, Španělska, Itálie, Brazílie, Japonska, Francie, Číny, Kanady nebo Austrálie. Ačkoliv do uvedení nových Windows Vista by už měl být Windows Live Mail dostupný všem (ostatně ostrý provoz některých „Live“ projektů již začal), v tuto chvíli se k němu čeští uživatelé nedostanou. Pokud i tak máte zájem podívat se, jak Windows Live Mail vypadá, podívejte se na tento videosnímek. Uživatelské prostředí vypadá trochu podivně a grafická reklama také nezmizela, ale na poctivé hodnocení si musíme ještě pár měsíců počkat.

BRAND24

Zimbra

Zimbra

Jako posledního zástupce v této kategorii, které jasně dominují portály, jsem vybral Zimbru. Tato služba je převážně zaměřená na firemní klienty, kteří ji mohou nainstalovat na vlastní servery, a webmail je pouze jedním z nástrojů. Přestože ji asi nikdo nevyužijete, určitě je zajímavé podívat se na demo této aplikace. Podobně jako Yahoo Mail i Zimbra velice dobře simuluje schopnosti desktopových aplikací, takže pokud vás zajímají velké webové aplikace, jedná se jistě o pěknou inspiraci.

Poslední díl tohoto miniseriálu bude věnován webovým kalendářům a kecálkům. Představíme si i malou utilitu, která pomáhá se splynutím pocitu práce s desktopovými a webovými aplikacemi.

Preferujete webmail nebo desktopového emailového klienta?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).