Hlavní navigace

Názor k článku Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope? (1/3) od Lokutus - Firmy to používat nebudou a fyzické osoby také...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2006 16:31

    Lokutus (neregistrovaný)
    Firmy to používat nebudou a fyzické osoby také ne. Není to bezpečné, ani efektivní. Až na jeden není jediný důvod, proč přecházet na webové aplikace, když s kapacitou dnes problém není (200GB disk stojí 2000,-), ani s cenou problém není (k placeným aplikacím existují alternativy zdarma). Tím jedním důvodem může být nadšení těmito projekty. Ale jinak už vidím běžného uživatele, který chce oeditovat dopis: Musí si načíst stránku, kde zjistí, že spadlo připojení k databázi :-), musí se zalogovat do nezabezpečeného rozhraní, které je umístěno "někde v síti" (samo o sobě dost opruz, kdyby alespoň mezi zvolenými konkurenčními službami fungoval jednoduchý SSO), pak musí pracovat s pomalým JS (popř. Java) editorem (pro Javu si musí nejprve zajistit potřebné knihovny ve správné verzi) a nakonec musí uložit dokument na vzdálený server, opět bez zabezpečení a bez záruky, že ho tam zítra ještě bude mít. To nemluvím o absenci lokálních replik dokumentů a o pochybné přenositelnosti.

    Jak říkám, jako hračka dobré, ale naprosto nepoužitelné, a to ani ve vzdálené budoucnosti (protože tehdy už ty aplikace nepojedou na HTTP protokolu, který pro takové věci nebyl dělán a je na to nepoužitelný).
    Jako editor pro webové rozhraní nějakého redakčního systému se mi to však líbí (kupříkladu XStandard).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).