Hlavní navigace

Webovinky 10: krmení všeho druhu

5. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnešní díl bude velmi výživný. Představíme si praktický poznámkový blok pro domácnost (vhodný například i na přípavu jídelníčků), pomůcku pro nakupování, virtuální vinný sklípek a online záznamník vašeho dietního režimu, a také geneticky zaručenou seznamku (protože láska prochází žaludkem).

Springpad

Google před časem oznámil konsolidaci svých služeb a asi mezi nejvíce oplakávané patřil poznámkový blok Google Notebook. Netrvalo dlouho a na trhu se vyrojilo mnoho projektů, které by si k sobě rády přetáhly část návštěvníků. Zatím nejvíce vyzdvihovaný EverNote se nyní dočkal navýsost zdatného konkurenta. Springpad vypadá na úvod trochu přehuštěně, ale ve skutečnosti jde o jeden z nejpřehlednějších online záznamníků. Svým zaměřením se hodí nejvíce pro domácnosti, kdy můžete díky přednastaveným modulům spravovat finance, plánovat jídelníčky, připravit si program na víkend, naplánovat si dovolenou, připravit seznam dárků atd. Každý z těchto deníčků má svá specifika a Springpad je dokáže reflektovat: navázat události na mapy, kalendář nebo ceny. Díky tomu uživatel nesedí na počátku před prázdnou tabulkou, kterou si musí sám „naprogramovat“. Službu lze použít dost dobře pro správu databází a seznamů, ale i jako propracovaný diář.

stringpad

Sfeed

Sfeed je nejnovějším počinem na poli komunitního nakupování. Překvapivě se rozhodl prorazit si vlastní cestu, i když staví na osvědčených základech. Sami autoři definují službu jako nákupní mikroblog. Při prvním pohledu se zdá, že jde jen o mashup postavený na Twitteru, ale Sfeed využívá pro zprávy a uživatele vlastní databázi a jenom si „vypůjčil“ koncept sledování známých. Zboží je přidáváno z internetových obchodů skrze bookmarklet v prohlížeči. O daném produktu se ukládá jen minimum informací: obchod, ze kterého pochází, druh výrobku, název a barva. Příbuzné produkty jsou navíc počítány na základě podobnosti uživatelů, takže pokud skutečně potřebujete relevantní informace, vyjdete zatím naprázdno. Přesto lze najít na Sfeedu několik zajímavých funkcí: vytváření kolekcí a hledání na základě barvy.

sfeed

Darwin Dating

Nedávno vyšla studie jednoho japonského vědce, který se snažil prokázat, že krása a inteligence jsou dědičné, a proto jsou krásní lidé automaticky chytří. Ponechme hodnocení jeho závěrů na komisi pro udělování IG Nobelových cen. Faktem je, že jsem již delší dobu chtěl do Webovinek zařadit nějakou zajímavou moderní seznamovací službu. Výběr byl poměrně složitý a mezi specializovanými seznamkami pro HIV pozitivní, ženy za mřížemi a kuřáky marihuany nakonec zvítězila ta nejméně radikální – Darwin Dating. Název podle autora evoluční teorie – Darwina – by nám měl dát záruku, že takto vzniklý vztah bude z hlediska předávání genů evolučně nejperspektivnější. Ve skutečnosti je to však mnohem prostší a seznamka umožňuje založení profilu jenom „hezkým“ lidem. V podmínkách seznamky najdete seznam prohřešků proti kráse a společenskému chování (např. lakomost, akné, křivé nohy), jež vám registraci znemožní. Profily jsou přístupné pouze registrovaným návštěvníkům, ostatní alespoň mohou hodnotit fotografie na tématické stupnici a určovat tak, zda mají lidé na fotkách blíže k opici či k člověku.

BRAND24

darwindating

Vinogusto

Každá láhev vína je svým způsobem unikát, na čemž staví i evropský startup Vinogusto. Jeho virtuální sklípek představuje přes sto tisíc vín z celého světa a obsahuje databanku přes 67 000 vinařů. Nejvíce je zastoupena přirozeně Francie, od nás najdeme bohužel jenom čtyři zástupce. Oficiálním jazykem webu je angličtina, bohužel je v komentářích často smíchána právě s francouzštinou. Vhodnou láhev si můžete najít podle oblíbené odrůdy, místa, ročníku či přívlastku. Dobrým pomocníkem může být výběr na základě charakteristik vůně či chuti. Vinogusto je především databází a pokud patříte mezi laiky, asi není tím pravým průvodcem pro výběr, protože předpokládá určité znalosti a zkušenosti. Amatér tak může vybírat jen na základě doporučení k určitému pokrmu, což je navíc subjektivní záležitost. Naopak znalci vína ocení vyhledávání sklípků v určité oblasti nebo odkazy na internetové vinotéky.

vinogusto

FoodFeed

Pokud se snažíte držet dietu nebo se chcete začít zdravě stravovat, je nejlepším způsobem začít si nejprve zapisovat, co všechno během dne sníte. Proč ale popisovat papír, když k tomu můžete využít dnešní Twitter mashup FoodFeed? Jako u jiných podobných služeb si nejprve musíte přidat mezi přátele uživatele @having. Služba vám následně vytvoří vlastní stránku, na které můžete skrze odpovědi nebo přímé zprávy posílat informace o tom, co všechno jste snědli. Ostatní přátelé vás mohou kontrolovat nebo se inspirovat pro uvaření něčeho dobrého. K tomu lze využít i vyhledávání, kdy zadáte určitou potravinu a najdete recepty, které jsou její součástí. Do sítě je zapojena asi tisícovka lidí, kteří se rekrutují ze dvou kategorií: typických návštěvníků sítí rychlých občerstvení a vyznavačů pálivých pokrmů. Pokud tedy chcete jíst zdravě, hledejte na FoodFeedu spíše odstrašující příklady. Zajímavější koncept nabízí web Nutrax, který slouží jako fotojídelníček. Mobilním telefonem nebo fotoaparátem nafotíte vše, co jste snědli a můžete si v databázi najít výživové hodnoty.

foodfeed

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).