Hlavní navigace

Webovinky 20: vychytávky pro webmastery na všední den i pro svátek

7. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnes máme zadáno pro všechny tvůrce webových stránek a blogů. Potřebujete monitorovat, jak moc se u vás kam kliká? Chcete automaticky vkládat na stránky obsah dokumentů? Máte možnost. Pak tu je také pomůcka pro ty, kdo blogují a zároveň twittují. Další stránky vám pomohou obchodovat s akciemi. A až vám z toho půjde hlava kolem, odreagujte se při vytváření vlastního zvonění na telefon.

mYx

Před pár dny spuštěná česká služba mYx je užitečná zejména pro webmastery a webmarketéry. Po vložení javascriptového kódu monitoruje klikání na odkazy klientských stránek a přetváří je v heat mapy. Tuto vizuální funkci nabízí i třeba Google Analytics, mYx však slibuje větší kontrolu nad výstupy a přesnější výsledky. U výstupní mapy lze nastavit různé stupně průhlednosti, barevné přechody a jejich intenzitu. Data lze počítat z různě dlouhých období a také sledovat postupný vývoj v animaci, což oceníte v případě porovnávání více variant nebo redesignu. Nechtěné záznamy je možné filtrovat na základě IP adresy. mYx je placená služba, kterou je možné předplatit na různě dlouhé období a cena se odvíjí od celkového počtu kliků. Omezením je nasazení na stránkách s pevným layoutem, bez něhož není možné spočítat přesné souřadnice kliknutí. Obdobný zahraniční web ClickTale dokáže mimo jednotlivé heat mapy spočítat také „dobu váhání“ mezi kliknutími, hloubku posunování či interakci s jednotlivými políčky formulářů.

myx

EmbedIt.In

Vkládání obsahu souborů do webových stránek sice zatím není tak rozšířeno jako v případě online videa, přesto má stoupající trend. Asi nejčastěji využívanou možností jsou exporty z online kancelářských balíků jako Google Docs nebo Zoho. Specializovanou službou je i Scribd, který se ovšem časem proměnil spíše ve velkou knihovnu. Služba EmbedIt.In se orientuje na pravý opak – soubory je možné nahrát jediným kliknutím a bez nutnosti registrace. Pokud se pro ni rozhodne (za pomoci externích účtů např. na Google nebo Twitteru), můžete přizpůsobovat vzhled vkládaného okna nebo sledovat statistiky. Zjistíte z nich nejen, z jakých stránek čtenáři dokumentu přišli, ale také za pomoci heat mapy určíte oblasti dokumentu, které čtenáře nejvíce zaujaly. Oproti konkurenci nabízí EmbedIt.in i zobrazování dokumentu v nové vrstvě. Slibně vypadá možnost, kdy do stránek umístíte javascriptový kód, který automaticky integruje do embed formy všechny soubory odkazované na dané stránce. Bohužel v praxi mi uváděné demo nefungovalo. Užitečnou funkcí je také zvýrazňování a psaní poznámek do nahraných dokumentů či prezentací.

embeditin

TweetBoard

TweetBoard je nadějný mashup postavený na populární službě Twitter. Nejvíce jej ocení autoři blogů nebo zpravodajských webů, kteří přes něj často poutají své články, ale také o nich diskutují se čtenáři. Díky TweetBoardu mohou na stránkách vytvořit diskusi sestavenou z tweetů relativních k danému článku. Skrze kontextové odkazy (zatím jsou k dispozici varianty posted.at a inreply.to) se propojí odpovědi s článkem. Tweety tak můžete nejen sledovat na jednom místě, ale odpovědi jsou i řazeny do vláken jako u klasických diskusí, které tak může TwitterBoard úplně nahradit. Samotná integrace do stránek zatím nabízí pouze překryvný boční panel, který se rozbalí po kliknutí na poněkud přerostlé tlačítko. Na zlepšení vizuální stránky autoři pracují a také chtějí brzy přidat funkci na mazání jednotlivých příspěvků nebo odpovědí.

Tipy C

tweetboard

BetMyStock

Ekonomická krize svádí investory spíše k nákupu státních dluhopisů nebo komodit a neklidné vody akciových trhů je příliš nelákají. Na druhou stranu jsou akcie poměrně levné a v budoucnu mohou přinést velké zisky. BetMyStock se snaží k investování pobídnout širokou veřejnost. Registrovaný uživatel dostane zdarma deset centů. Nákupem a sázením na různé tituly pak můžete vydělat skutečné peníze. A pokud o ně přijdete, dostanete zdarma dalších deset centů (tyto peníze autoři rozdělují z reklamních příjmů). Na stránkách najdeme klasické grafy s vývojem kurzu, relativní finanční zprávy a přehled akcií, na které se nejvíce sází. Pokud vás akciové burzy zajímají a přitom nechcete do investování vkládat vlastní peníze, můžete si své schopnosti vyzkoušet a ještě vydělat.

betmystock

MadRingtones

Server MadRingtones nabízí zdarma vyzváněcí melodie pro vaše mobilní telefony. Stojí za ním česká firma Epos Media a v provozu je od roku 2007. Letos v červnu se stránky dočkaly redesignu a vylepšení některých funkcí. Stránky jsou nejenom databází melodií, ale umožňují návštěvníkům melodie snadno vytvářet za pomoci flashového programu. Zdrojovým souborem může být skladba na internetových stránkách nebo ji můžete nahrát přímo z disku. Zvuk lze snadno extrahovat i z videí na serveru Youtube. Načtenou hudbu můžete jednoduše editovat a sestříhat v online editoru, stahovat nebo přímo vkládat do externích webových stránek. Melodie jsou řazeny podle autorů nebo žánru.

madringtones

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).