Hlavní navigace

Webovinky 23: Lokalizuj nebo zemři

14. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnešní doba žádá své. Abychom se neztratili v globálním moři informací, musíme je nějak zúžit, zpřesnit... Dnes vám proto nabízíme jeden sémantický vyhledávač, dopravní zpravodajství z vašeho okolí přes GPS, webové stránky pro váš malý sportovní klub a mapu, na níž si spočítáte, jak moc ekologické je nakupovat zboží z dovozu. A nevyznáte-li se v informacích sami, udělá to někdo za vás - třeba vám pohlídá solventnost vašich klientů podle veřejné databáze.

Sig.ma

Jaká bude budoucnost Internetu? Tak na tuto zapeklitou otázku se snažíme v seriálu Webovinek nacházet odpovědi v každém díle. Vyhledávač Sig.ma je však prvním projektem, který bych s klidným svědomím zařadil do epochy označované jako Web 3.0, která bude založena na sémantickém vyhledávání a mikroformátech. Pokud nejste spokojeni s metavyhledávači a zároveň jste techničtí hračičkové, můžete se ponořit do jeho vod a procházet se databázemi zdrojů a příkazů. Ovládání rozhodně běžného uživatele nenadchne, ale pokud potřebujete získat na daný hledaný výraz uspořádané informace, budete překvapeni, co všechno analýzy textů dokáží. Spolehlivě třeba zařadí výsledky do určitého tématu a vychrlí řadu relevantních dat. Kupříkladu u města či památky se zobrazí odkazy na lidi, kteří mají s daným místem něco společného (žili zde, psali o něm, vystupovali zde). U počítačové hry se zobrazí informace o postavách, jejich dabérech nebo třeba skladatelích hudby. Každý vydavatel obsahu přitom může k danému tématu poskytnout svou databázi informací. V případě zmiňovaných počítačových her se tak objevují např. identifikační čísla her, pod kterými je u vydavatele naleznete, nebo celková hodnocení. Z médií jsou k dispozici zatím převážně fotografie. Se všemi daty lze interaktivně pracovat. Z každého zdroje třeba označíte jenom několik vět textu nebo je zcela ignorujete. Při dalším hledání se vám tak zobrazí přizpůsobený výpis podle vašich představ.

sig.ma

Pohlídáme.cz

V době ekonomické krize je pro mnoho firem důležité si ohlídat solventnost dodavatelů a spolupracujících firem. Již nějakou dobu jsou informace z insolvenčního rejstříku poskytovány v rámci volně přístupné databáze ISIR. Pokud však vlastníte větší firmu nebo spolupracujete s mnoha osobami, je vhodnější přenechat jeho sledování specializované firmě. Jednou z možností je využít služeb nově spuštěného webu Pohlidame.cz. Za poplatek (odstupňovaný podle počtu sledovaných firem nebo osob) si zadáte do systému filtry a klíčová slova. Na jejich základě budete informováni o všech nově přidaných relevantních záznamech nebo změnách v již probíhajících řízeních. Další nadstavbou oproti normálnímu rejstříku je zobrazování firem na mapách, export dat nebo využívání API pro své interní programy.

pohlidame.cz

Waze

Dopravní zpravodajství je sice nedílnou součástí vysílacího času českých rádií, přesto se může stát, že jde o informace nekompletní nebo zastaralé. Díky službě Waze a vašemu mobilnímu telefonu získáte dokonalý přehled o všem, co se na silnicích děje. Po stažení aplikace (podporovány jsou minimálně telefony iPhone a platforma Android) se v součinnosti s GPS posílají a stahují data o vaší aktuální pozici. Systém dokáže vypočítat aktuální rychlost a pokud nějaký jiný uživatel projel trasu před vámi, zobrazí se vám jeho údaje. Snadno tak odhalíte místa, kde se tvoří zácpa nebo je rušný provoz. Mimo tuto automatickou funkci můžete jednoduchých způsobem posílat další doprovodné informace do systému: o přítomnosti policejní hlídky, dopravní nehodě, volných parkovacích místech nebo třeba špatném počasí v oblasti. Informace si lze prohlížet i na online mapě přímo na webu a případné problémy tak odhalit ještě před vyjetím z garáže.

BRAND24

waze

UnifySport

Pokud chcete v dnešní době sledovat informace o vašem vesnickém fotbalovém týmu, nejspíš sáhnete po regionálním tisku, nebo navštívíte webové stránky příslušné obce. Server UnifySport se snaží tento způsob centralizovat a zjednodušit pro všechny zúčastněné. Zaregistrovaní hráči si mohou vytvořit svůj vlastní profil s údaji a přehledem týmů, za které hráli. Trenéři nebo správci klubových stránek doplňují výsledky, ze kterých se pro ostatní hráče generují přehledné statistiky, grafy atd. Platformu lze využít i pro domlouvání taktiky týmu nebo rozdělování úkolů pro volný čas od trenéra. Výsledky samozřejmě slouží i pro fanoušky, kteří mohou stránky klubu sledovat. Nápad vznikl ve Velké Británii, a proto zde najdeme hlavně sporty populární v této zemi: fotbal, ragby, kriket, pozemní hokej atd. Ostatní sporty jsou vyčleněny do společné kategorie.

unifysport

SourceMap

Globální ekonomika přináší zajímavé paradoxy. Díky reklamě a příslušnosti ke značce jsme ochotni si dovážet pitnou vodu z Fiji a přitom se snažíme žít maximálně ekologicky. SourceMap je zdrojem pro zákazníky, kterým záleží na životním prostředí nebo se chtějí dozvědět něco o výrobcích, které používají nebo konzumují. Každý výrobek má svůj vlastní životní cyklus a snaha o ekologické chování se definuje tak, že je tento cyklus co nejkratší a co nejblíže našemu bydlišti. Zkrátka, že si mrkev koupíme od místního zahrádkáře a ne v Itálii. Web SourceMap se zaměřuje jednak na samotné produkty, jednak na části, ze kterých jsou vyrobeny. Za pomoci tabulek jsou spočítány náklady na výrobu a dopravu a vyjádřeny v dnes populární míře: gramech vyprodukovaného oxidu uhličitého. Litrová láhev vody z Fiji přivezená do Bostonu tak zatíží naši planetu zhruba půl kilogramem CO2. Stránky jsou spravovány komunitou, což u podobného projektu není nejlepší řešení. Informace by potřebovaly odbornou garanci a jsou poměrně zjednodušené. Na druhou stranu se zobrazují přehledně na mapě nebo v kategoriích, takže stránky jsou minimálně zajímavou encyklopedií o výrobě jednotlivých předmětů.

sourcemap

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).