Hlavní navigace

Webovinky 32: užiteční pomocníci pro studium i práci

8. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Pro firmy bude užitečná dnešní služba na hlídání firemního vozového parku. Vědcům pomůžeme vyhledat jiné vědecké týmy a odborné články. Pro překladatele amatérské i z povolání tu máme online slovník živého, i neoficiálního jazyka. V práci i doma vám pomůže zajímavý inzertní web. A pro učitele a studenty nabízíme nakonec burzu učebnic a taháků.

VisiRun

Většina středních firem vlastní několik automobilů, ale jen málokterá si může dovolit sledování jejich vytíženosti a efektivity zaměstnanců na služebních cestách. Celý proces se snaží zautomatizovat stránky VisiRun. Za 29 euro měsíčně získáte GPS přístroje a přístup do systému, který umožní sledování ujetých tras, aktuální pozici nebo možnost kontaktovat řidiče skrze sms. Provozovatelé mají podepsány smlouvy prakticky se všemi mobilními operátory ve většině evropských států (včetně Česka) a GPRS data jsou součástí předplacené služby, takže za ni navíc operátorům neplatíte. Použitá technologie sice není vhodná pro největší logistické firmy, ale přesto vám dá spolehlivý přehled o celém vozovém parku, průměrné rychlosti, počtu a délce přestávek a pomůže vám ušetřit náklady na cestování.

visirun

AuthorMapper

Ačkoliv bylo vědecké využívání jedním z prvních motorů rozmachu Internetu, patří tato oblast paradoxně k těm nejzaostalejším. Vědecké články je možné sice vyhledávat v různých databázích, ale ty svou funkcionalitou zamrzly na úrovni katalogů. Svěží vítr se pokouší přinést služba AuthorMapper, kterou provozuje vydavatelství Springer. Tento mapový mashup vám umožňuje najít ve vašem okolí vědecké týmy, které pracují na podobné problematice nebo ve stejné oblasti. Vyhledávat lze i podle přesných klíčových slov. Většina bodů přirozeně spadá na univerzitní pracoviště a vědecké ústavy a laboratoře, které publikují nejvíce článků. Pokud se do něj zapojí více vydavatelství, budou mít vědci skvělou možnost, jak vyhledávat studie vztažené na stejné oblasti. U každého hledaného tématu se zobrazuje počet článků, přehled institucí a autorů, kteří o něm nejvíce píší. Také se zobrazují statistiky podle jednotlivých států a počet článků v jednotlivých letech (od roku 1974).

authormapper

Wordnik

Wikislovník byl jednou z prvních odnoží slavné encyklopedie Wikipedia. Zaměřuje se na lingvistické významy jednotlivých slov, jejich etymologii, nabízí antonyma a synonyma. Bohužel nikdy nedokázal využít svůj potenciál naplno a dost možná by se dostal do podobných sporů, které provází editace některých encyklopedických hesel. Web Wordnik jde opačnou cestou. Snaží se zahrnou co nejvíce slov, i když třeba nejsou oficiálně uznávána a vyskytla se třeba jenom jako novotvar v televizní reklamě. Část obsahu pochází z oficiálních současných a historických slovníků, zbytek obsahu tvoří uživatelé a část obsahu nabízí i sociální sítě. Díky tomu je třeba možné přidávat nová synonyma a antonyma nebo nahrávat výslovnost daného slova v různých nářečích nebo zeměpisných regionech. K dispozici jsou i podrobné statistiky o hledanosti a také výsledky analýzy textů a informace o očekávaném a skutečném výskytu slova v čase. Lze tak vypozorovat trendy v používanosti mezi dvěma synonymy atd. Užitečnou sekcí jsou příklady s větami z uznávaných médií a knih nebo citáty. Snáze tak pochopíte různé významy a nenarážíte na prostorové omezení klasických výkladových slovníků. Třešničkou na dortu je potom vyhledávání daného slova v aktualizacích na Twitteru či popiscích obrázků na Flickru.

BRAND24

wordnik

NeedCube

Kolik lidí, tolik chutí, říká jedno staré přísloví. Pokud se vám nelíbí podávání inzerátů, můžete svou poptávku či přání zkusit vyřešit za pomoci služby NeedCube. Ta je jakousi chaotickou nástěnkou, na kterou lidé připínají papírky s odpovědí na několik základních otázek: co, kdy, kde, kolik a za kolik. Podobně jako u nástěnek před supermarkety, i zde nenajdete konkrétní kategorie a jde o na první pohled chaotickou směsku. Při pohledu z druhé strany ale zjistíte, že tento systém má i své výhody. Potenciální čtenář, který by si chtěl nějakým způsobem přivydělat prací nebo prodat nepotřebné věci z garáže, totiž nebude procházet jednotlivé kategorie, ale když uvidí pod sebou inzerát na sekání trávníku a koupi staré konve na zalévání, může na ni zareagovat, aniž by ji cíleně vyhledával. Služba tak osloví třeba i webdesignera, který by jinak jen stěží procházel nabídky z kategorie pro zahrádkáře.

needcube

TeachersPayTeachers

TeachersPayTe­achers je již podle názvu určen především učitelům. To ale neznamená, že jej neocení i studenti nebo lidé, kteří upřednostňují domácí učení. Každý učitel si totiž během své praxe vytváří vlastní systém a vyrábí velké množství doprovodných materiálů, taháků, přehledů učiva či zkušebních textů. A právě tyto materiály si můžete na tomto webu kupovat nebo prodávat. Ceny se obvykle pohybují v jednotkách dolarů a jsou ke stažení v elektronické podobě. Před tiskem je tak můžete upravovat podle svých potřeb, popřípadě přeložit do češtiny. Materiály jsou rozděleny podle zaměření předmětu a také úrovně znalostí. Další sekce webu slouží k prodeji použitých učebnic či skript. Sehnat tak můžete již vyprodané, staré nebo nízkonákladové tituly.

teacherspayteachers

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).