Hlavní navigace

Wi-Fi ve veřejném prostoru? Nesmysl, který milují politici a hackeři

22. 8. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pražská ČSSD vyrazila do komunálních voleb se slibem zdarma dostupné Wi-Fi ve veřejných prostorech. Jenže Wi-Fi ve veřejném prostoru prostě nemá co dělat.

Hackeři veřejné Wi-Fi sítě milují. Vědí totiž, že mohou snadno zprovoznit falešnou Wi-Fi stejného jména (SSID), jako má nějaká známá, hodně používaná síť. Pak už jenom stačí sedět a čekat na lidi, kteří se důvěřivě (nebo dokonce automaticky) připojí. „Rogue hotspot“, jak se tahle věc označuje, přitom lidé nepoznají od pravé sítě.

Útočníci mohou využít řadu nástrojů. Mohou začít podvrhovat odpovědi na DNS dotazy a přesměrovávat oběti na vlastní weby. V minulosti mohli využít toho, že skoro všechna webová komunikace byla nešifrovaná, což se v poslední době změnilo. V podobě MITM útoku se mohou vkládat do webové komunikace, přenosu elektronické pošty, nahradit reklamy vlastními bannery nebo se pokoušet hacknout zařízení obětí. Můžou také všechna připojená zařízení testovat na chyby, nedostatečné zabezpečení, otevřené porty a disky.

Ve spojení s neopatrností lidí, kteří si nastaví automatické připojování k Wi-Fi, je to ještě jednodušší – počítače, telefony a tablety se k falešně vytvořené Wi-Fi připojí automaticky a okamžitě začnou posílat a přijímat data.

Oběť prakticky nemá šanci to poznat, SSID je stejné jako u jejich oblíbeného autobusového přepravce, kavárny či úřadu. Nepomůže ani ochrana pomocí MAC adres, ty je totiž možné bez problémů klonovat.

Wi-Fi v populistické nabídce ČSSD

Pražské komunální volby v tomto ohledu opět přinášejí praktickou ukázku neschopnosti politiků pochopit, že Wi-Fi nemá ve veřejném prostoru (a hromadném nasazení) co dělat. ČSSD na volebních plakátech slibuje zdarma dostupnou Wi-Fi pokrývající „veřejný prostor“. Bez ohledu na to, jak „velký“ ten veřejný prostor má být, nemá tohle vůbec existovat.

Vlastně to těžko může překvapit, v Praze máme Wi-Fi sítí zbytečně pokrytých několik stanic metra a jezdí zde i tramvaje vybavené bezdrátovým připojením. V obou případech jsou sítě obtížně použitelné a politici jejich budování vysvětlují populistickými důvody, které v některých případech hraničí s přímou lží – zejména to, že Wi-Fi v metru bude v případě potřeby použito k varování cestujících.

Řešení pokrytí veřejného prostoru

Wi-Fi ve „veřejném prostoru“ je tak trochu pozůstatkem minulosti. Dnes zůstává platným pomocníkem v domácnostech či ve firmách, ale na veřejnosti ztrácí v řadě případů smysl a má funkční náhradu v podobě mobilního internetu. Je stejně rychlý, měl by pokrývat celé Česko a tím pádem i ony veřejné prostory. A je bezpečnější – zřídit si falešnou základnovou stanici (BTS) je přeci jenom poněkud náročnější než zapnout notebook a vytvořit na něm falešný Wi-Fi hotspot.

Proč ale ČSSD do voleb nevyráží se slibem protlačit lepší (hlavně finanční) dostupnost mobilního internetu? Jedním z možných důvodů je to, že „Wi-Fi zdarma“ umožňuje vytvářet lokální projekty, které se dají zadávat spřáteleným dodavatelům. Všechny ty zdarma dostupné Wi-Fi sítě nakonec stejně bude muset někdo zaplatit – konektivitu, hardware, údržbu.

BRAND24

Stačí připomenout Prahu 10 a její projekt Praha 10 bezdrátová – viz Jak Praha 10 utratila desítky milionů za sotva funkční Wi-Fi zdarma. Doména Praha10.eu je mimochodem už déle prázdná.

Pokud vám snad tento důvod nepřipadá pravděpodobný, tak je tu druhá možnost. Ti, kdo vytahují hloupé, populistické sliby, jsou prostě hloupí a je jim jedno, že slibují nesplnitelné, nevhodné, a dokonce nebezpečné věci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).