Hlavní navigace

WiFi4EU je tady. EK zveřejnila podmínky pro dotace na obecní Wi-Fi zdarma

20. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Evropská komise
Až osm tisíc evropských obcí má v příštích dvou letech získat dotaci 15 tisíc eur na stavbu Wi-Fi hotspotů na veřejných místech. Tady jsou podmínky.

Kolik free Wi-Fi sítí může v Evropě vzniknout za 120 milionů eur (přes 3 miliardy Kč)? Podle Evropské komise se za tyto peníze dají do roku 2020 pokrýt připojením zdarma veřejná místa v šesti až osmi tisících obcí v EU. Komise na ně v rámci dotačního programu WiFi4EU rozdělí tisíce poukázek na 15 tisíc eur (v přepočtu asi 380 tisíc Kč).

„Obce mohou použít poukázky WiFi4EU na nákup a instalaci Wi-Fi zařízení (bezdrátových přístupových bodů) v centrech místního veřejného života, která si zvolí. Náklady na údržbu sítí ponesou obce,“ upozorňuje Komise v tiskové zprávě. Veřejnými místy myslí například nádraží, parky, knihovny a podobně.

Obce nebo skupiny obcí, které mají o dotaci zájem, se mohou ode dneška registrovat na webu www.wifi4eu.eu. První výzvu Komise vyhlásí 15. května. Registrované obce budou v jejím rámci moci požádat o jednu z tisícovky poukázek na 15 tisíc eur. Komise je pak rozdělí na základě pravidla „kdo dřív přijde, ten bude dřív na řadě“.

Nejméně 30 Mb/s

Každá zúčastněná členská země by ale měla dostat nejméně 15 poukázek, aby byla zajištěna zeměpisná vyváženost (žádná země také podle pravidel nezíská více než 8 % z celkového rozpočtu dotací). V příštích dvou letech mají být vyhlášeny další dvě výzvy, slibuje Komise.

Seznam obcí, které mohou o poukázku zažádat, sestavila Komise ve spolupráci s úřady členských států. V Česku šlo o ministerstvo vnitra a seznam najdete na webu Komise (PDF). Jsou na něm jak malé obce, tak velká města, včetně Brna či Prahy (ve chvíli publikování tohoto textu už se zaregistrovalo 74 obcí, z Česka zatím žádná).

Obce budou smět dotaci použít na nákup nové infrastruktury nebo na upgrade té stávající. Z dotace se dá zaplatit až 100 % nákladů na stavbu hotspotu, nebo se dá použít na financování jen části většího projektu. Konektivitu a náklady na provoz sítě musí nejméně tři roky hradit příslušná obec. Minimální rychlost sítě musí být 30 Mb/s – a Komise tvrdí, že tento parametr bude průběžně kontrolovat.

Dotované sítě budou obce muset poskytovat uživatelům zdarma, bez reklam a nebudou smět sloužit ke sběru osobních údajů. Nebudou také smět konkurovat už existujícím, zdarma poskytovaným Wi-Fi sítím ve stejném místě.

Tipy C

Pokud obec poukázku získá, bude muset Wi-Fi hotspot zprovoznit do 18 měsíců. Síť pak musí být označena společnou vizuální identitou WiFi4EU.

Na webu www.wifi4eu.eu se podle Komise mohou registrovat také firmy, které umí Wi-Fi sítě stavět. Komise pak seznam registrovaných společností poskytne obcím, aby měly přehled o potenciálních dodavatelích. Firmy, které si obce ke stavbě hotspotů vyberou, se pak budou muset na webu Komise také zaregistrovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).