Hlavní navigace

Názor k článku WiMAX aneb první míle bezdrátově od David Weil - nemohu tvrdit, že jsem viděl všechny Ronji, ze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2003 2:31

    David Weil (neregistrovaný)
    nemohu tvrdit, že jsem viděl všechny Ronji, ze zvědavosti jsem jich okukoval pouze necelou desítku a zatím u všech bylo vidět dost ostrého světla i pod relativně velkým úhlem. Vzhledem k použitým prvkům to ani moc nepřekvapilo.

    Problém Ronji je ten, že spousta lidí, kteří si ji dělají na koleně, kašle na doporučení autorů. Při použití na menší vzdálenosti se šidí použité prvky atd. Navíc se fláká Ronja na všech možných i nemožných místech bez ohledu na okolí (zatím nejvíc mne dostalo umístění v oknech na panelácích proti sobě).

    Nekritizuji Ronju jako takovou, návrh je dobrý, kritizuji použití na nevhodných místech a hlavně nevhodné provedení nejednoho kusu.

    Co se týče komerčních pojítek, tak není sporu o tom, že použité lasery jsou často nebezpečnější, než led u ronji. Sám se však rozhlédněte, jaké je umístění většiny těchto zařízení a jaká je pravděpodobnost, že to bude svítit někomu "nevinnému" do očí. I zde se pochopitelně najde nemálo nevhodných umístění, ale je toho řádově méně, než u samodomo zařízení. Navíc je fakt i ten, že paprsky komerčních zařízení jsou vesměs výrazně uzší a s menším rozptylem (výjimky najdeme na obou stranách).

    Sám jsem psal, že optická pojítka jsou neporovnatelně menší problém než veřejné osvětlení, nicméně nelze tvrdit, že jsou oproti mw spojům nějak bezpečnější či méně školivé. Dokážou způsobit problémů více než dost. Naštěstí se jejich vliv na okolí lépe ošetřuje, ale kašlat na to, jako u celé řady amatérských pojítek, nejde. Je nutné při konstrukci a umístění brát ohled i na tuto skutečnost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).