Hlavní navigace

Názor k článku Windows Media Player vs. EU: kdo že je vinen? od lp - > Bez zdrojaku je tato otazka jaksi bezpredmetna, >...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 12. 2004 16:32

    lp (neregistrovaný)
    > Bez zdrojaku je tato otazka jaksi bezpredmetna,
    > nesmyslna a zavadejici.
    A to jako proč? Vážně - pokud nejste schopný jmenovat ani jedinou funkci WMP, kterou není možná naprogramovat bez znalosti nějakého mýtického mocného tajného API, je naprosto zavádějící, bezpředmětném a nesmyslné tímto API argumentovat.

    > Urputne si stojite za svym nazorem(coz je spravne),
    > ale Vase argumenty jaksi pokulhavaji.
    V čemž rozhodně nejsem sám ;-)

    > Ohanite se uniklimi zdrojaky Windows, ale jaksi
    > zapominate co vlastne uteklo - byli to nejake casti
    > service packu, jeste k tomu neuplne a zdrojaky k mene
    > postanym knihovnam.
    Takže ty exrémně mocné tajné funkce zrychlující WMP a Office oproti konkurenci na trojnásobek (ironie) a zabraňující jim v padání (také ironie) jsou vyloženě záležitost kernelu? Máte o tom nějaké další informace?

    > Veta :"naopak tomu, že v MS se velmi snažili, aby
    > programy třetích stran běželi i tehdy, když
    > obsahovali chyby, které by se v nové verzi
    > projevily. " ve me vyvolala opravdu smich.
    Vy asi svět Windows moc nesledujete, co? Věta jednoho z vývojářů Windows "I spent many sleepless nights fixing bugs in third-party programs just so they could keep running on Windows 95" je už proslavená (viz. http://firechewy.com/blog/archive/2004/06/18.aspx a odkazy) - a vy tvrdíte, že Raymond Chen lže a ještě ve vás vyvolává smích? Ale nic proti vám, nechť se každý sám rozhodne, komu uvěří.

    > Ze by nejaky MS fun club ?
    Ano, v anti-MS komunitě je každý Linuxák automaticky za hrdinu. A naopak zesměšňován odkazem na MS fan club je každý, kdo o libovolném produktu MS vypustí z úst byť jen jedno dobré (nebo jiné než špatné) slovo. Napadlo vás vůbec někdy, že svět není jen černobílý?
    Ale proprietární formáty jako WMV také nemám rád :-)
    A také se mi nelíbí, že kvůli přesouvání částí IIS blíž k jádru Windows je pro Apache na platformě Windows dost těžké IISku konkurovat, i když na druhou stranu - proč by někdo provozoval Apache ve Windows.

    > 1. Microsoft minimalne uz jednou musel uvolnit
    > sadu nezdokumentovatelnych API, a neni to tak davno
    > a tech API fci bylo pomerne hodne. Asi ste behem
    > tech 10let nedaval pozor .).
    Zřejmě ta uvolněná dokumentace nevyjevila nic převratného, když jsem se o ní za těch deset let nedoslechl a přesto si vesele vyvíjím pro množství OS včetně Windows a nikdy jsem neměl dojem, že by mé programy byly horší zrovna kvůli nějakému nedostupnému API. Připadá mi to spíš jako ideální výmluva: "ono to funguje špatně, protože nemám přístup k tomu tajnému API, a vůbec to není tím, že jsem neschopný a líný to opravovat a moje testovací oddělení stojí za houby!"

    Zatím na největší problém s nedokumentovaným API jsem narazil kdysi v BeOSu, když jsem tam portoval z Linuxu jeden open source kompilátor Pascalu - API na úrovni Windowsího kernel32.dll nebo Linuxovýho "int 0x80" / "syscall" tam nebylo vůbec dokumentováno, takže jsem skončil disassemblováním standardních Cčkových knihoven. Ale BeOSu nedokumentované API nikdy nikdo nevyčítal - to nebylo vůbec "in", protože BeOS přece pomáhal narušovat nadvládu MS, takže se mu takové věci odpouštěly.
    (Je mi jasné, že teď jsem otevřel dveře argumentaci typu 'ale vždyť kernel32.dll je o úroveň výš než "int 0x80" a obdoba "int 0x80" je právě to bájné nedokumentované API!' Ale budiž. Přímá volání služeb systému jsou doufám pryč spolu s DOSem.)

    Na druhou stranu musím přiznat, že i v prostředí Windows jsem narazil na nedokumentované API - šlo o Spell API - rozhraní mezi MS Office a externími knihovnami pro kontrolu "pravopisu". Uznávám tedy, že MS Office obsahuje nedokumentované API, bez jehož znalosti není možné ofektivně používat moduly pro kontrolu pravopisu. Ale tohle by snad MS vyčítal jen někdo, kdo už samotnou existenci closed source softwaru považuje za zločin.

    Mimochodem - jaká je konkurence WMP? Vždyť QuickTime a RealPlayer jsou zrůdnosti, u kterých je problém už jen najít na stránkách odkaz na stažení free verzí. A když ho po dlouhém hledání najdete, stáhnete a nainstalujete si spolu s nimi i tunu přibalených blbostí. Netvrdím, že MS v případě WMP nepoužívá nekorektní postupy. Ale je opravdu ostuda, že konkurence to MS svou absolutní neschopností ještě usnadňuje. Jediná rozumná alternativa je opravdu jen open source software.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).