Hlavní navigace

www.FLASHNEWS.cz

23. 2. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejsilnější pozici na poli zpravodajských serverů má v současnoti bezpochyby iDnes. V nedávné době se na Internetu objevil také zpravodajský server Lidových novin a nyní jsou zde Flashnews - zpravodajský server Práva. Dokáží konkurovat zavedeným serverům? Hodnotí Jiří Berger z Fractalu a David Weil.

371

Jiří Berger


Fractal s.r.o.
jiri.berger@frac­tal.cz

David Weil


weil.david@sez­nam.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Pro objektivitu jsem zkusil dvě pevné linky a domácí modem a nemám připomínek. Sedím na dost pomalé lince a občas mi to připadá, že modem by byl rychlejší (není! :-), přesto mne tato stránka mile překvapila. U sebe bych ji zařadil k těm rychleji se načítajícím. Textu tam není nadbytek, i počet a velikost obrázků jsou přijatelné. Celá stránka kterékoli rubriky se mi natáhla zhruba do deseti sekund, takže za tu dobu bych ještě neměl cukání přejít na jiný server. Faktem ovšem je, že jsem na stránku přistupoval až v deset hodin večer a nedokážu tedy posoudit rychlost a vytíženost serveru během dne.
POUŽITELNOST
Flashnews si určitě najdou své čtenáře, stejně tak jako deník Právo. Z oblasti zpravodajství oceňuji aktuálnost a viditelný přístup k informačním zdrojům. Server poskytuje informace v rozsahu spíše průměrného zpravodajského serveru. Jeho provázanost s deníkem Právo je do jisté míry určující, jaké vyznění bude celý obsah mít. U hlavních článků mi chyběly časové údaje o vložení do systému, nemohu tedy posoudit četnost aktualizací a rychlost, s jakou se zprávy do systému dostávají. Čas je pouze u tzv. „Flashů“ – krátkých aktuálních zpráviček. Tyto Flashe jsou stejné pro všechny rubriky a do daného sloupce se vejdou jen čtyři. Není to tedy zrovna mnoho.
GRAFIKA A DESIGN
Strukturu titulní stránky považuji za přehlednou, stejně tak se mi líbí fotomontáže u hlavních článků. Stránky mají výhodu v tom, že netočí reklamní proužky. Z tohoto pohledu však mohl být grafický návrh hlavičky stránek nápaditější. Při čtení článku mi osobně vadila tabulka se seznamem ostatních článků v rubrice nad textem článku. Navíc se design u článků bez obrázku opticky rozpadá. Grafika je jednoduchá, účelná, barevná koncepce není nijak „řvavá“ a zbytečně pestrá. Dost mě ovšem vyděsilo zelené cosi v levém horním rohu. Na druhý pohled mi došlo, že se má zřejmě jednat o část zeměkoule či světadílu. Ovšem tento objekt se grafikovi příliš dobře zakomponovat nepovedlo. Volba zrovna tohoto odstínu zelené a červené ve zbytku hlavního pruhu působí silně rušivě. Podobně rušivě působí ostré barvy u ankety v kontrastu k celkově tlumeným barvám webu. Rozvržení do dvou sloupců je dostatečné, pevná šířka stránky je také dle mého názoru vhodná. Navigace je jednoduchá a účelná. Celkově na mě působí web příjemným, uspořádaný dojmem. Podotýkám však ještě, že jsem se na web díval v Internet Exploreru 5 ve Windows 98 a nevím tedy, jak by se web zachoval k ostatním prohlížečům či jiným platformám.
OBSAH
Čerstvé zpravodajství přímo na obrazovce s typickým rukopisem Práva. Výběr zpráv je směřován k informacím, které táhnou masy, ale dají se najít i zprávy v širším kontextu. Výtku bych si dovolil k některým neúměrně dlouhým článkům, které na webu patrně mnoho lidí nedočte až do konce. Pro doplnění bych navrhl propracovanější systém souvisejících článků. Jak jsem se už zmínil, rozsah je spíše průměrný. Informacemi rozhodně nebudete přehlceni :-). Vzhledem k tomu, že konkurence je už na českém webu silná, čekal bych zde něco, co konkurence nabídnout nemůže – a to komentáře ve stylu Práva. To je nejzásadnější věc, kterou bych na tomto serveru hledal. Nicméně komentářů jsem zde našel velmi málo. To mne velmi mrzí. Nečekám, že by se FlashNews stal velkým serverem, ale každopádně by měl být vhodnou alternativou.
ORIGINALITA
Co se originality týká, zapadne FlashNews do šedého středu. Originálně si téměř každý obrázek doplní logem :-)). Z pohledu uživatele jde o katalog zpráv v rubrikách. No comment.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Nám, technickým nadšencům, by se hodila verze pro AvantGo a určitě bych si FlashNews vzal občas na cesty. Server mne zaujal graficky, ale bohužel to je tak vše. Za informacemi bych rozhodně vyrazil jinam. Grafiku tedy hodnotím určitě na devět bodů, ale za obsah dostává ode mne FlashNews pětku s odřenýma ušima.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 5/10

Líbí se vám www.FLASHNEWS.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).