Hlavní navigace

Yahoo má stále šanci, že skončí v rukách Microsoftu

11. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Neutuchající je zejména snaha investora Carla Icahna dosadit do správní rady své lidi a obnovit jednání s Microsoftem. Akcie Yahoo již dlouhé týdny kopírují naděje akcionářů na nová jednání.

Ohledně dohody s Microsoftem začal panovat názor, že jednáním je konec v okamžiku, kdy Yahoo před měsícem uzavřelo dohodu se společností Google. Dohoda se týká inzertní spolupráce, která má Yahoo ve finančním vyjádření přinést dalších až 800 milionů USD ročně. Google by měl dodávat Yahoo reklamu, která by se zobrazovala uživatelům ze Spojených států a Kanady. Dohodu však budou muset posvětit antimonopolní orgány, a tak s implementací musí firmy počkat až na říjen tohoto roku.

O investoru Carlu Icahnovi, který by rád dosadil své lidi (i sebe) do správní rady Yahoo, jsme se zmiňovali v jednom ze série článků, které se námluvám Microsoft-Yahoo věnovaly. Podstatný posun se měl stát na valné hromadě akcionářů Yahoo, která se měla původně konat 3. července. Ta však byla však posunuta a uskuteční se až 1. srpna.

Otevřené dopisy tentokrát od Icahna

Pěkné datum 7. července 2008 si tak v mezidobí zvolil Carl Icahn, aby oslovil akcionáře Yahoo svým otevřeným dopisem. Icahn v dopise zmiňuje, že jednal dlouhé hodiny se Stevem Ballmerem ze společnosti Microsoft. Ten po svých zkušenostech, kterých se mu během minulých měsíců během jednání Microsoftu s Yahoo dostalo, zastává názor, že se současným vedením není možné jednat a je třeba jeho výměna. Icahn od nové správní rady, jejíž členy se chystá na nadcházející valné hromadě navrhnout, očekává, že udělá to, co současná nikoliv, tedy: okamžitě začne vyjednávat s Microsoftem o prodeji celé firmy nebo alternativně o prodeji „divizi vyhledávání“ a rychle nahradí Jerryho Yanga novým zkušeným výkonným ředitelem (CEO).

Spoluzakladatel Yahoo Jerry Yang, jehož chce Carl Icahn svrhnout, drží akciový podíl ve výši 3,9 %, který jej stále řadí mezi dolarové miliardáře (mimochodem, v roce 2007 za vedení společnosti dostal odměnu pouhé dva USD). O Icahnovi se tvrdí, že vlastní kolem 4 % akcií společnosti, což samo o sobě neznamená moc silnou pozici. Icahnovy nákupy akcií ale vyprovokovaly k investicím do Yahoo i další manažery agresivních hedgeových fondů, nakupovali např. T. Boone Pickens z BP Capital Management, Dan Loeb z hedgeového fondu Third Point a Jon Paulson z Paulson & Co. A jsou zde i davy drobných akcionářů, kteří vyčkávají okamžik zhodnocení.

I tak ale Icahn a investoři, jednající s ním v jasné shodě, vlastní odhadem jen 9 – 13 procent akcií. Podle agentury Bloomberg v půlce května Icahn vlastnil 10 milionů akcií Yahoo a opce na dalších 49 milionů. Icahn tedy potřebuje dostat na svou stranu zejména Gordona Crawforda z Capital Research and Management a Billa Millera z Legg Mason, což jsou největší akcionáři společnosti, aby mu přibylo dalších 16 a 6,7 procent. I tak ale analytici očekávají, že se Icahnovi povede obsadit ve správní radě pouze několik křesel z celkových devíti. Co je Icahnovi vyčítáno, je skutečnost, že se upíná pouze na dohodu se společností Microsoft a že mu chybí pro společnost „plán B“, který by přišel k realizaci v případě, že se s Microsoftem nedohodne.

Microsoft si nezavírá zadní vrátka

Microsoft okamžitě reagoval na Icahnův otevřený dopis oficiálním prohlášením, ve kterém vyjadřuje svojí připravenost vstoupit v jednání s novou správní radou, pokud bude zvolena na nadcházející valné hromadě, ale neslibuje jistotu žádných budoucích transakcí.

BRAND24

yahoo - akcie

Jak kdosi trefně poznamenal v jedné diskusi, hodnota akcií Yahoo je 20 USD bez Microsoftu a USD 30 s Microsoftem. Jak můžeme vidět na grafu, cena akcií se nedávno, 1. července 2008, propadla na 20,20 USD. Icahnův dopis pak ale znovu dodal investorům potřebné naděje na znovuotevření jednání s Microsoftem a kurz akcií se opět mírně zotavil. I tak má kurz ale hodně daleko k poslední nabídce Microsoftu, kterou správní rada Yahoo smetla ze stolu  – 33 USD za akcii. Otázkou je, kolik by byla další nabídka Microsoftu, pokud by po srpnové valné hromadě přišla.

Microsoft i Yahoo se dále věnují posilování svých aktivit

Věci se tedy mají tak, že nejvíce práce má Icahn s přesvědčováním investorů, aby dali zelenou jeho návrhům na výměnu lidí ve správní radě. Microsoft a Yahoo si dále jdou vlastní cestou. Microsoft nedávno oznámil záměr koupit kvůli zajímavým technologiím vyhledávač Powerset (který kdysi dostal na svůj rozjezd 12 milionů USD od několika bývalých zaměstnanců společnosti Google a, mimo jiných, též od americké investorky Esther Dyson, která učinila několik investic i do společností s českými zakladateli). Společnost Yahoo zase 10. července oznámila, že bude dodávat reklamu do online počítačových her.

Bude nakonec Yahoo prodáno Microsoftu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje intenzivně s Internetem od roku 1993. Dlouhodobě se. Věnuje publikační činnosti, spolupracoval např.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).