Hlavní navigace

Názor k článku Zpravodajská televize Z1 končí, skupina J&T ji odmítá dál dotovat od anonym - Ano, ekonomická stránka se samozřejmě vždy věc jiná....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2011 13:45

    bez přezdívky
    Ano, ekonomická stránka se samozřejmě vždy věc jiná. To, že do DVB-T2 muxu se vejde vyšší datový tok je pravda také, nicméně ČRa mají nakoupenou technologii na DVB-T a těžko je budeme nutit do rychlé změny technologie - stejně tak jako obyvatele, kteří si postupně nakupují TV s DVB-T tunerem nebo DVB-T set-top-boxy těžko budeme nutit, aby po roce nebo dvou vyhodili svou novou TV a šli koupit jinou jen kvůli změně modulace. Proto jsem tu už psal, že by nebylo špatné, kdyby výrobci své přijímače vyráběli modulárním způsobem - tak jako se staví PC. Ale tady zase chybí vůle výrobců TV.

    Co se kódovaného vysílání týká, tak to bych asi viděl v trošku reálnějším světle. Koupit CAM+kartu, která by uměla rozkódovat X programů z Y podle toho, který je zaplacený a který ne by asi zase nebyl tak veliký problém. Satelitní služby umí na kartě odblokovat jen některé programy podle toho, které si zákazník zaplatil - vždyť pokud pořídím kartu Skylink nebo CSlink a mám jen základní nabídku, pak set-top-box vidí i placené stanice, ale když na ni přepnu, tak mi napíše, že ji nemohu sledovat. Pokud mám kartu Skylink, tak přijímač chytne i stanice CSLinku, jen je prostě nedekóduje. Proč by měl být v DVB-T(2) rozdíl ? Prostě TV přijme a naladí všechny dostupné TV stanice včetně placených a karta rozdekóduje jen ty skutečně zaplacené. A sehnat 10x více platících zákazníků ? To by asi také nemusel být až takový problém. Jsou lidé, kteří mají v domě více TV (pro satelitní hnidopichy - více než 2 nebo 4) a nejsou ochotni investovat velké peníze do toho, aby měli TV signál ze satelitu do každé TV - a to nemluvím o tom, že v každém přijímači je nutné mít přijímací kartu nebo k tomu ještě rozvedenou LAN kvůli sdílení karet ostatními přijímači (navíc jen za předpokladu, že to všechny přijímače budou umět, což vyřazuje asi úplně všechny TV s vestavěným DVB-S(2) tunerem). U DVB-T to není problém, takže by přišli do úvahy i lidé, kteří bydlí třeba v panelových domech, kde DVB-T přijímají ale připravit rozvod pro satelitní příjem je poněkud o jiných penězích, než rozvést DVB-T.

    Mistní DVB-T vysílače jsou samozřejmě alternativa, nicméně jsou na úrovni místních kabelových TV. Kromě toho mám tu možnost jeden takovýhle regionální multiplex přijímat a můžu říci, že po technické stránce je to naprostá katastrofa. Přebírají do svého multiplexu vysílání TV Prima (pravděpodobně ze satelitu), nicméně kompletně všechno běží 4:3LB - a to včetně pořadů vysílaných 16:9. Kvalita obrazu je skoro jako z VHS - přepálené, slévající se barvy. Teletext a EPG úplně chybí, přičemž Prima teletext i EPG vysílá, Óčko EPG vysílá (teletext nevím - sateliťáci mohou info doplnit), Noe nevím - opět by mohli sateliťáci doplnit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).