Hlavní navigace

Záchranářské síti hrozí blackout. Stát zakázku za 4,5 miliardy zadá bez výběrového řízení

11. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Ve hře byl přechod na LTE, ale další miliardy za provoz záchranářské sítě Tetrapol nakonec získá firma Pramacom. Vše bude mít možná i právní dohry.

Českému státu se prodraží provoz takzvané „vysílačkové sítě“, přes kterou komunikují policisté, hasiči a záchranáři. Síť Integrovaného záchranného systému (IZS) nazvanou Pegas a postavenou na technologii Tetrapol historicky dodává společnost Pramacom na technologiích od firmy Airbus Defence and Space. Ta ovšem bude v Česku používané technologie podporovat jen do konce roku 2020, a některé dokonce jen do letošního podzimu.

Stát proto hodlá firmě Pramacom Prague zadat nadlimitní zakázku bez veřejného řízení, a to prostřednictvím ministerstva vnitra a státního IT podniku NAKIT. Pramacom má na základě toho stávající síť Pegas modernizovat a zajistit její provoz alespoň do roku 2027. Možný je pak přechod smluv na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou dva roky.

Pramacom za to má od státu získat 4,439 miliardy korun bez DPH, přičemž investice do posílení sítě (dle dokumentace nové hardwarové prvky, softwarové licence, architektura, migrace, školení, dokumentace, podpora) vyjdou na 1,82 miliardy a provoz pak na 2,62 miliardy korun. Dosavadní provoz Pegasu vyšel na zhruba sedm miliard korun.

Aby to vůbec fungovalo

Cílem tohoto zadání je, aby kritický komunikační systém vůbec mohl fungovat, oficiálně se tedy má zajistit „provozuschopný systém IZS s podporou výrobců použitých technologií, rozšířený o nové funkce, které lze získat z plnění dostupných na trhu“. Počítá se také s rozšířením pokrytí území signálem ze současných 68 na necelých 90 procent.

Vnitro uvádí, že pokud by k realizaci zakázky nedošlo, „dojde ke ztrátě podpory firmware a hardware sítě HRAS IZS s možnými následky spočívajícími ve zhroucení systému komunikace složek IZS a nemožnosti operačního řízení sil IZS v terénu“.

Dále čtěte: Záchranáři na LTE aneb Jak vypadá budoucnost PPDR systémů

Stát také uvádí, že „uzavření smlouvy je nutné bezodkladně“, protože provoz systému kritické informační infrastruktury bez podpory výrobce je neakceptovatelné bezpečnostní riziko. „Pokud by zadavatel nepostupoval navrženým způsobem, došlo by k vyzrazení utajovaných informací zásadního významu, vztahujících se k IZS, a tím k ohrožení základních bezpečnostních zájmů České republiky,“ uvádí vnitro.

Zadávací dokumentace dle státu obsahuje utajované informace a záležitosti jako popis kritických vlastností a zranitelností sítě, popis postupů zajišťujících šifrování komunikace a další údaje. Podle kritiků je ovšem argument s utajovanými informacemi především relativně jednoduchou cestou, jak zakázku realizovat bez výběrového řízení a prodloužit tak závislost na jednom dodavateli. Pro vnitro má jít i o jednodušší cestu, protože vlivem dřívější nečinnosti nyní pracuje pod časovým tlakem.

Možnost přechodu na LTE

Státu své komunikační záchranné sítě jako náhradu za Pegas nabízely společnosti Nordic Telecom a O2. Ty mají k dispozici LTE sítě na frekvencích 410–430, respektive 450 MHz. Tyto sítě jsou na „vysílačkový“ systém připraveny a k tomu na rozdíl od Pegasu/Tetrapolu nabízí vedle hlasu také datové přenosy s rychlostmi 10 až 20 Mb/s. Nordic Telecom podle informací Lupy síť nabízel za zhruba sedm miliard korun s tím, že poskytne hlas i data. Jde o hrubý odhad, jasná cena by se zjistila při jasné specifikaci požadavků a vypsání řízení.

Vnitro ale argumentuje tím, že tyto sítě nejsou na provoz kritického systému připraveny. Například standardizace 410 MHz proběhla až v roce 2019. Operátoři uvádí, že jsou schopní plně připravené sítě spustit. Systém Pegas/Tetrapol lze provozovat až do roku 2035. Airbus DS jako dodavatel technologie do té doby garantuje podporu.

Podle některých informací jsou bezpečnostní obavy státu spojené i se společností PPF, která stojí za O2 a CETINem (a v Nordicu figurují někteří dřívější spolupracovníci PPF). PPF má dle těchto obav blízko k Huawei a Číně. Například ale 400MHz síť Nordicu běží na technologiích od Nokie.

Informace Lupy také mluví o tom, že pokračování na síti Tetrapolu bylo volbou premiéra Andreje Babiše, který se s vnitrem na využití 400MHz sítí nedohodl.

Vnitro nyní uvádí, že na samotnou datovou část v rámci 400 MHz v budoucnu vypíše výběrové řízení. Detaily by mohly být známy do konce letošního roku. Vedle sebe by tak případně běžely dvě sítě (400 MHz a Pegas). Uživatelé IZS by pak zřejmě museli používat speciální hybridní terminály zvládající Tetrapol a LTE, případně by museli mít terminálů více. Hybridní model se místy prosazuje i v zahraničí.

Právní kroky?

Zmiňovaný Nordic Telecom chce proti krokům vnitra dále postupovat. „Záměr ministerstva vnitra svěřit zakázku na modernizaci komunikační sítě IZS v hodnotě 4,5 miliardy korun bez výběrového řízení současnému dodavateli je zarážející. Podle našeho názoru není takový postup v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a zvážíme všechny právní kroky, které zákon umožňuje. Dnes již zastaralý systém Tetrapol bohužel nenabídne ani po této nákladné modernizaci moderní datové přenosy, zatímco společnost Nordic Telecom Systems již ministerstvu představila řešení založené na technologii LTE, které je hospodárnější a odpovídá současným požadavkům složek IZS, včetně bezpečné datové komunikace,“ uvádí pro Lupu David Voska, ředitel vnějších vztahů Nordicu.

Své doplnilo také O2: „Na fakt, že životnost stávající sítě Pegas končí, upozorňujeme politiky už dva roky, během kterých se z pohledu přípravy nástupnického řešení mnoho neudělalo. Zároveň jsme na základě informací od našich dodavatelů deklarovali, že řešení postavené na moderní technologii 3GPP LTE budeme připraveni provozovat pro potřeby IZS nejpozději od roku 2022. Nerozumíme tedy tomu, proč by se měla modernizovat a provozovat za miliardy korun stávající vysílačková síť do roku 2027. S tímto postupem nesouhlasíme a jsme připraveni hájit svá práva adekvátními prostředky.“

Vnitro argumentuje tím, že „správnost výběru technologie Tetrapol byla posouzena předběžnou tržní konzultací v červnu a červenci 2018, která byla následně podrobena znaleckému posudku, a také odborným stanoviskem firmy ba consulting“.

BRAND24

Zmiňovaných předběžných technologických konzultací se podle informací Lupy účastnily vedle O2 a Nordicu také CETIN a dodavatelé technologií v podobě firem Ericsson, Nokia, Huawei a Pramacom. Zápisy z tržních konzultací jsou k dispozici zde.

Ministerstvo vnitra zároveň po Českém telekomunikačním úřadu dlouhodobě vyžadovalo vyčlenění kapacit v rámci pásma 700 MHz, které se bude dražit pro 5G sítě. ČTÚ argumentoval, že toto pásmo je cenné, nyní se každopádně v podmínkách aukce uvádí, že držitelé licencí na 700 MHz budou muset zajistit prioritní služby pro tuto PPDR komunikaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).