Hlavní navigace

Názor k článku Zachraňte internet. V Praze se demonstrovalo proti internetové reformě copyrightu od Václav Mach - Pod peticí je podepsáno 11 organizací. Vaše útoky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2018 9:52

    Václav Mach (neregistrovaný)

    Pod peticí je podepsáno 11 organizací. Vaše útoky na princip kolektivní správy děl hudebních a organizaci, která se obranou autorských práv zabývá jsou sice vaše právo, ale na obsahu petice #VOTE4JURIREPORT to nic nemění.

    Pokud jde o vaši výhradu, že licenční obsah bude omezen v šíření, ale "fake news" se budou moci šířit zcela volně a bezplatně, tak opět nemáte pravdu. Pokud byste se seznámil s návrhem článků 11 a 13, tak zjistíte, že nic takového v nich uvedeno není.

    Pokud bych to přirovnal k tomu principu kolektivní správy Ochranného svazu autorského (OSA), tak z výběru náhradní odměny hrazené od společností, které z šíření zpravodajství a obsahu komerčně profitují (tedy Google nebo Facebook, atd.) budou moci čerpat pouze důvěryhodní vydavatelé a autoři, kteří splní akreditační podmínky, ale těžko se z nich bude moci nechat financovat provozovatel serveru pochybné kvality, který má na šíření nepravdivých nebo účelově zkreslených zpráv a jejich promíchávání s reálným zpravodajstvím postaven svůj obchodní model. Prostě z toho nebude mít žádný prospěch.

    Nikdo nechce umožnit Facebooku, aby si sám rozhodoval, co zablokuje a co naopak umožní, aby se na jeho platformě šířilo. Nebude mít možnost, aby omezoval šíření důvěryhodného zpravodajství a nebude mít ani možnost, aby se z důvodu "licenčních práv" rozhodl tento "placený obsah" blokovat. S ohledem na své dominantní postavení bude mít naopak povinnost umožnit sdílení takového obsahu a bude za něj odvádět podíl ze zisků, který v současné době neoprávněně inkasuje. Není na tom nic divného a reforma autorského práva na digitální prostředí je zcela nezbytná. Proto je potřeba podpořit petici #VOTE4JURIREPORT.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).