Hlavní navigace

Žádný strach z Mozilly

20. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Uvedení první finální verze webového prohlížeče Firefox bylo prezentováno téměř jako doklad přicházejícího rozkladu Gatesovy říše. Pozice Microsoftu však není existencí open-source webového prohlížeče ve skutečnosti nijak ohrožena. Webový prohlížeč už totiž dávno není klíčová aplikace.

Tento článek vůbec nechce tvrdit, že Firefox/Mozilla je špatný prohlížeč. Nehodlám se pouštět ani do nekonečněkrát omletých diskusí, zda je lepší Internet Explorer (MSIE) či Mozilla (sám používám oba). Jde mi o něco úplně jiného: doba, kdy se browser pokládal za klíčovou aplikaci, je podle mě prostě pryč.

Historické ohlédnutí

Pamětníky poprosím, aby se zkusili v duchu vrátit zhruba do let 1996 – 1997. Tehdy se očekávalo, že webový prohlížeč se rychle stane univerzálním rozhraním a de facto nahradí i operační systém. V rámci prohlížeče poběží (nejspíš odněkud ze serveru) nejpoužívanější kancelářské aplikace. Zřejmě proto spatřoval Microsoft v tehdejším Netscapu velkou hrozbu.

Firma investovala obrovské prostředky – vzpomínáte? – na celostránkové inzeráty (především v amerických médiích), kterým dominovalo jediné modré písmeno „e“ obkroužené prstencem. Všichni napjatě sledovali, jak se po uvolnění Internet Exploreru ve verzi 4.0 poměr používaných prohlížečů postupně začíná obracet ve prospěch Microsoftu. Časopisy byly plné koláčových grafů, které ukazovaly rozdělení trhu. Vlastně to bylo k smíchu – o jakém trhu se vůbec hovořilo, když všechny konkurující si aplikace byly alespoň v základní verzi zadarmo?

Microsoft nejenže vložil velké prostředky do vývoje a reklamy svého prohlížeče. Firma byla ochotna právě v souvislosti s touto aplikací vytáhnout do obří bitvy s americkou administrativou, ve které jen o vlásek unikla nucenému rozdělení.

Prognózy, které nevyšly

Z dnešního pohledu se ale zdá, že to všechno bylo nejspíš zbytečné; „browserocentris­mus“ se ukázal chybnou prognózou. Webové rozhraní se nestalo univerzálním, textový editor si nepouštíme ze serveru. Pravda, několik takových pokusů zde skutečně bylo, ale rychle zapadly.

Čím je tedy dnes webový prohlížeč? Prostě jednou ze specializovaných jednoúčelových aplikací. Mozilla ohrožuje dominanci Microsoftu asi tak stejně, jako to činí WinZip nebo Windows Commander. V Microsoftu si dnes samozřejmě mohou sypat popel na hlavu, proč v prohlížeči a souvisejících soudních kauzách utopili tolik peněz.

Firma si to už dnes nejspíš uvědomuje. Když byla v roce 1997 uzavřena dohoda Gatesovy společnosti s Applem, uvádělo se jako velký úspěch Microsoftu, že na MacOS se stane preferovaným prohlížečem Internet Explorer. A jak je tomu dnes? Vývoj „microsoftího“ browseru pro applovskou platformu byl ukončen, protože v Redmondu toto úsilí nejspíš shledali zbytečným. Před takovými pěti lety se horlivě spekulovalo o tom, jak a kdy bude MSIE portován na Linux. Dnes už o tom nemluví nikdo.

V Redmondu polevil i zájem o vývoj vlastního prohlížeče. Od verze 5.0 nedošlo ve skutečnosti k žádným významným změnám. Ale dají se vůbec očekávat? Co byste chtěli ještě vylepšovat, snad tedy kromě oprav bezpečnostních děr?

Proboha – vždyť před sebou máme prohlížeč, tedy software s velmi limitovanou funkcionalitou. Opravdu by mělo cenu se nějak fixovat třeba na Acrobat Reader nebo prohlížeč dokumentů ve formátu Wordu? Není vlastně dětinské, když u takhle triviální aplikace řešíme, jaký konkrétní software je lepší? Proč by se měl Microsoft v tomto ohledu vůbec nějak výrazněji angažovat?

BRAND24

Napadá mě dokonce kacířská myšlenka – firma by mohla klidně vývoj Internet Exploreru úplně zastavit a dodávat Windows s předinstalovanou Mozillou (pokud by to tedy nenarazilo na nějaké právní překážky). Pozici Microsoftu by to nijak neohrozilo…

A co multimédia?

Na závěr pak ještě jedna drobná úvaha. Domnívám se, že do podobné kategorie jako webové prohlížeče spadají i přehrávače multimédií. Také zde se Microsoft přitom dostal do soudních tahanic kvůli předinstalovanému MediaPlayeru. Také v tomto případě je myslím trochu směšné hovořit o „trhu“, neboť žádné relevantní příjmy zde dodavatelům softwarových přehrávačů neplynou. Rovněž význam těchto aplikací je silně nadsazován. Jste téhož názoru?

Co říkáte posedlosti webovými prohlížeči?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).