Hlavní navigace

Zatčena finanční šéfka Huawei, pohřebiště služeb Googlu, největší podvod v historii IT

7. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Qualcomm představil Snapdragon 855. Další open source od Microsoftu. Knižní tipy od Gatese. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

The Globe and Mail informuje, že v kanadském Vancouveru byla zadržena finanční ředitelka čínské firmy Huawei Wanzhou Meng. Ta je zároveň zástupkyní předsedy správní rady a dcerou zakladatele Huawei Ren Zhengfeie. O vydání manažerky usilují Spojené státy, které Huawei viní z obcházení sankcí na dodávky telekomunikačních technologií do Íránu. Číňané konkrétně měli do Íránu dodávat technologie od HP. Zástupci země i Huawei to popírají a čínská diplomacie žádá pro Meng okamžité propuštění.

Jeden z rotujících předsedů Huawei Eric Xu se zase pro CNBC vyjádřil ohledně stupňujících se zákazů na nasazování Huawei v 5G sítích. Podle něj tyto zákazy ve skutečnosti zdraží technologie pro 5G, protože ubude konkurence v podobě největšího telco dodavatele na trhu. Xu si také myslí, že kvůli tomu USA budou v nasazování 5G pozadu. Huawei dále uvádí, že už navázalo 22 kontraktů na dodávky 5G a mimo Čínu expedovalo přes 10 tisíc základnových 5G stanic.

Qualcomm představil čipset Snapdragon 855, konkurenci pro Apple A12 nebo Huawei Kirin 980. Novinka je vyráběná pomocí 7nm procesu, o výrobu se stará TSMC. Snapdragon 855 má osm rozdělených jader: hlavní má frekvenci 2,84 GHz, tři jádra jedou na 2,4 GHz a čtyři pak na 1,8 GHz. Čipset zvládne podporu 5G, ovšem ne v základu. V něm je standardně integrován 4K modem X24, zatímco na 5G bude nutné použít dražší modem X50. První 5G telefony s 855 by měly dorazit v příštím roce. Čipset také zvládá Wi-Fi 6 nebo Bluetooth 5.0.

Google v mnoha ohledech není úspěšný ve spouštění zcela nových služeb a stále žije především z toho, co vynalezl ve svých počátcích nebo co koupil (YouTube, Android). Nově založená stránka Google Cemetery nyní dokumentuje služby, které Google pohřbil. Aktuálně jich je 44.

Apple oznámil, že iOS 12 už běží na 70 procentech všech iOS zařízení. Starší iOS 11 si drží 21 procent a předchozí verze pak zbylých devět procent. U zařízení prodaných v posledních čtyřech letech je pak nejnovější verze iOS na 72 procentech.

Americké ministerstvo spravedlnosti formálně obvinilo zakladatele a bývalého šéfa společnosti Autonomy Mikea Lynche. Ten firmu v roce 2011 za 11 miliard dolarů prodal do rukou tehdejšího Hewlett-Packard. Šlo o jeden z nejhorších obchodů v historii IT, HP nakonec muselo odepsat miliardy dolarů. Spojené státy nyní Lynche viní z toho, že HP poskytoval falešné informace o hospodaření firmy, a je tak obviněn z podvodu. Lynch může dostat až 20 let vězení.

Microsoft pokračuje ve svém otevírání se a nyní jako open source uvolňuje frameworky Windows Presentation Foundation (WPF), Windows Forms a Windows UI XAML Library (WinUI). Dostupné jsou na GitHubu. K dispozici je rovněž první preview verze .NET Core 3.0 a ke stažení je rovněž veřejné preview Visual Studia 2019. Další open source novinkou je pak Open Neural Network Exchange (ONNX) runtime pro práci se strojovým učením.

Google zase uvolnil Flutter 1.0. Je také open source a podobá se nástroji Xamarin od Microsoftu. Flutter umožňuje navrhovat prostředí aplikací jak pro iOS, tak pro Android. Umožňuje také práci s již hotovými aplikacemi.

Americký prezident Donald Trump se na setkání G20 dohodl s čínským protějškem Si Ťin-pchingem na tom, že se nějak dohodnou ohledně probíhající obchodní války. Oficiální prohlášení obou zemí sice říkají poněkud odlišené informace, ale jedna věc by mohla vyjít – Čína je ochotná povolit odkup firmy NXP Semiconductors americkým podnikem Qualcomm. Ten chtěl nizozemskou firmu získat za 44 miliard dolarů, Čína ovšem vlivem technologické studené války o 5G transakci zatrhla. Qualcomm tedy z dealu vycouval a nyní o schválení může požádat znovu. Prozatím není jasné, zda tak učiní.

Bill Gates zveřejnil pět knih, které se mu nejvíce líbily v roce 2018. Je mezi nimi i Army of None o autonomních zbraních, která nedávno vyšla v češtině.

Firma Epic Games v příštím roce spustí nový digitální herní obchod, který bude konkurovat Steamu. Dostupný bude pro Windows a macOS a také Android. Hlavní výhodou oproti Steamu budou provize – Epic Games Store vývojářům vezme pouze 12 procent. Steam si nechává 30 procent a u titulů s tržbami nad 50 milionů dolarů pak 20 procent. Nový obchod chce také vývojáře přímo propojovat s hráči či youtubery.

Belgie je první zemí v Evropské unii, která se připojuje k Electronic World Trade Platform (eWTP) od čínské Alibaba Grouppíše ZDNet. Součástí projektu jsou transportní hub o rozloze 220 tisíc čtverečních metrů, mobilní platby nebo cloudové služby. Belgie skrze tuto spolupráci chce umožnit prodej produktů od menších a středních služeb skrze platformu Alibaby. Ta má zase zájem o expanzi do dalších zemí. Firma podepsala spolupráci i se španělským retailovým hráčem El Corte Inglés, který zahrnuje jak e-commerce, tak cloudovou část. Alibaba Cloud už zamířil také do Česka.

Tipy C

Microsoft opouští Joseph Sirosh, dosavadní šéf různých AI projektů firmy. Na starost měl třeba Bot Framework, Cognitive Services, Azure Machine Learning nebo Azure Search – tedy věci, na které nyní Redmond dost sází. Sirosh nastupuje do realitní firmy Compass, kde se bude věnovat nasazování AI v rámci nakupování a správy nemovitostí.

Do projektu OpenChains, který spadá pod Linux Foundation a který pomáhá mapovat open source licence, jako platinoví partneři vstoupily firmy Google, Facebook a Uber.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).