Hlavní navigace

Zatracení Číňani

29. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bezesporu nejvýznamnější zahraniční zprávou uplynulého víkendu byl úspěšný let čínské kosmické lodi Shenzhou-7 a výstup jednoho člena její posádky do vesmíru. Čína se prý otevírá světu, ale já si to tedy vůbec nemyslím.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Třetí pilotovaný let čínské kosmické lodi s využitím čínského raketového nosiče, a čínského skafandru pro kosmické vycházky (druhý thaikonaut, který ovšem z kabiny lodi zcela nevystoupil, měl na sobě ruský Orlan) se od předchozích dvou lišil mimo jiné stupněm informování veřejnosti. Oficiální tisková kancelář Xinhua (Nová Čína) o něm informovala v takřka reálném čase, klíčové (a značně riskantní) fáze jako start nebo samotná kosmická procházka byly vysílány živě (například prostřednictvím kanálu CCTV).

Tato nebývalá informační smršť vyznačující se tím, že ne vše šlo cenzurovat. Sebemenší vynechání či změna obrazu by v očích zahraničních odborníků přilepených na obrazovky vyvolaly škodolibý záblesk a následně nekončící diskuze byla interpretována tak, že se milí Číňané rozhodli po olympiádě alespoň trochu více otevřít světu. Druhá hypotéza – a s tou se ztotožňuji já – byla, že jsou si natolik jisti úspěchem, že si přímý přenos prostě mohou dovolit. Žádné otevření se, prostě ukázka sebejistoty, žádná glasnosť, ale elegantní předvedení svých možností. Vzhledem k tomu, že hlavním cílem celého programu je posílení prestiže, je to myslím logické.

Je zde ovšem ještě technický argument, proč se naši východní přátelé světu vůbec neotevírají a je to věc, která mne, musím říct, moc mrzí. Byl jsem o víkendu na návštěvě někde, kde mám počítač s Ubuntu Linuxem. Neměl jsem moc volného času, ale chtěl jsem se na webcasty startu a EVA jakožto fanoušek kosmonautiky podívat v přímém přenosu. Tůdle.

BRAND24

Nevím jak vám, ale mně se žádné z oficiálních vysílání na webu nepodařilo na aktuálním Firefoxu pod aktuálním Ubuntu zprovoznit, a to přesto, že většina jiných online vysílání celkem bez obtíží funguje. Zatímco Nová Čína se na mne tvářila pouze nepřátelsky a zcela nemultimediálně, zmíněné CCTV předvedlo v okně svého přehrávače osm čínských znaků a – pro blbce Evropana – mezi nimi vyvedený, celkem všeříkající nápis „Internet Explorer“. Nezbylo mi, než se koukat ze záznamu a z Youtube.

Vážení Číňané, tudy ne! Chcete-li se otevřít světu, podporujte více webových prohlížečů. A když aspoň demonstrujete sílu a možnosti, demonstrujte je tak, abyste se nepřipravili o část diváků. Fanoušci kosmonautiky a uživatelé netradičních technologií vám za to budou vděčni!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).