Hlavní navigace

Závěrečná část studie o set-top-boxech. Jaké přístroje nabízejí regionální operátoři?

29. 7. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Po článku, věnovanému set-top-boxům Arris se vrátíme k vývojovému předchůdci zmíněných přístrojů, rozebereme Albis SceneGate Micro a zmíníme se o rodině přístrojů M6 pro Android TV.

Motorola VIP 1003

Motorola VIP 1003 je nejrozšířenější přístroj v nabídce menších českých IPTV operátorů, obzvláště těch, kteří jsou již v byznysu více let. Někteří z nich ho mají jako jediný nabízený přístroj, další souběžně nabízejí i novější Arris VIP 1113 a někteří ho pouze už jen provozují, ale novým klientům již není nabízen.

Taktéž je v nabídce i mnohých evropských středních i velkých IPTV operátorů a to hlavně pro jeho otevřené API Krea TV, ale také pro výhodný poměr cena / výkon a možnost různých dodatkových obslužných zařízení.

Základní varianta, pohled zepředu

Základní varianta, pohled zezadu

V galerii naleznete základní technické specifikace a srovnání parametrů řady VIP 1×x3.

Pohled zespodu

Pohled dovnitř přístroje

VIP 1003 byl montován i v České republice a následně , jak jinak, v Číně:

Standardním firemním dálkovým ovladačem je typ Motorola NYX v IR provedení. V roce 2010 na veletrhu IBC v Amsterdamu představila Motorola „zelenou“ verzi tohoto ovladače, který místo tradičních baterií používá dobíjecí super kapacitátory, které podle údajů Motoroly vydrží dva týdny provozu a poté jsou za minutu nabity přes USB v dokovacím stojánku.

Verze NYXgreen byla vyvinuta speciálně pro použití v hotelech nebo v multimediálních systémech pro budovy, pro snížení spotřeby baterií a s tím souvisejícím šetřením životního prostředí. Samozřejmě i nemalou roli v tom hraje úspora nákladů za nákup baterií.
Standardní NYX na prvním obrázku, NYXgreen na obrázku druhém.

Volitelné příslušenství

Multifunkční MRCU 180 je programovatelný multifunkční IR ovladač se schopností se učit. Lze ovládat až tři zařízení najednou (STB, TV, další zařízení) prostřednictvím předdefinovaných kódů nebo pomocí schopnosti se učit.

Podpora všech přístrojů z rodiny VIP 1×x3. U některých operátorů již ve standardní výbavě.
První obrázek – standardní varianta, druhý obrázek – varianta BL s podsvícenými klávesami, třetí obrázek – přehled funkcí.

Multifunkční klávesnice MKB 22

MKB 22 kombinuje všechny funkce ovladače MRCU 180 s plnou QWERTY klávesnicí a oběma tlačítky myši. Je stejně jako ovladač programovatelná se schopností se učit a užívá IR k přenosu povelů. Rovněž lze ovládat až tři zařízení (STB, TV, DVD/CD přehrávač), podpora všech přístrojů z rodiny VIP 1×x3.

V galerii je zobrazeno zařízení z výbavy set-top boxu norského operátora Altibox, originální zařízení Motorola, pohled na zařízení zespodu a přehled funkcí.

Další a zakázkové dálkové ovladače

Na zakázku vznikl například ovladač Motorola M-TREM švédské Telie, plně lokalizovaný ovladač ruského Rostelekomu, ovladač služby Optimus Clix portugalského ZON Optimus (nyní NOS), ovladač S2 Telia Eesti (Elion) nebo ovladač Ruwido norského Altiboxu.

Kompletně zakázkový přístroj

Podle požadavku klienta, zde společnosti NetTV Plus, registrované v Nizozemí a celosvětově nabízející programy z bývalých jugoslavských států na jedné platformě, vyrobila Motorola „na klíč“ komplet s logem firmy jak na ovladači, tak na boxu a to včetně zakázkového obalu. Běžně se dodává ve standardním papírovém kartónu, na kterém je typový štítek a logo Motorola. 

Softwarová platforma Motorola KreaTV

Přehled vybraných českých poskytovatelů IPTV, provozujících STB Motorola VIP 1003:

Verze „G“

Verze „G“ se od základní varianty liší absencí SCART konektoru, který je nahrazen 3× CINCH (Video, Audio L, Audio P). V kompletu byla dodávána i redukce CINCH/SCART. Tato verze se však v Česku neobjevila a byla nabízena hlavně v Rusku a severských zemích.
Technická specifikace i použitý dálkový ovladač jsou totožné se základní variantou. Verze „G“ se vyráběla cca od roku 2011 až do převzetí výroby společností Arris, jak bude ještě zmíněno dále.

Dále následují obrázky dokumentující průběh výroby set-top boxu. V Číně, přirozeně.

Arris VIP 1003 (obě varianty)

Po převzetí divize set-top boxů ještě Arris nějakou dobu pokračoval v produkci modelu 1003 v základní variantě i verzi „G“ a to v naprosto nezměněné specifikaci, než byl nahrazen zcela novým modelem 1103. Jsou dokumentovány různé kombinace přístroje a ovladače. Také se objevil hlavně v Rusku, severských nebo pobaltských zemích.

Přehled vybraných zahraničních poskytovatelů IPTV, provozujících STB Motorola VIP 1003 ve všech variantách (základní, „G“, Arris Motorola):

Ukázky GUI a nabídek různých operátorů – ČR

Podkrkonošský operátor Rtyně.net:

Zlínský operátor Internext:

Původně žatecký operátor Grape SC:

Poda – předchozí verze platformy od Netforms:

Ukázky GUI a nabídek různých operátorů – zahraničí

Maďarský operátor Invitel:

Polský IPTV operátor Metro TV z konsorcia Metroport:

Metroport je konsorcium, sdružující lokální ISP z celého Polska. V roce 2015 se počet členů zastavil na 35 a patrně ještě dále vzrůstá. Nabízí telefon, IPTV televizi a internet. Pro příjem televize nabízí STB Arris VIP 1103 a dále provozuje i STB od Motoroly, včetně VIP 1003.
Metro TV používá platformu Ubique finské společnosti Teleste, která podporuje jak STB VIP 1×x3 od Motoroly, tak STB Albis SceneGate.

Nejvyšší nabídka programů – tarif Bogaty HD i C+ Prestige obsahuje 215 programů z toho 78 v HD v ceně od 126,– PLN (772,– Kč). Skladba programů, jejich počet i cena se může lišit podle konkrétního ISP, popisovaná nabídka je čerpána od ISP Skomur.pl.

Ruský operátor Rostelecom:

Jedním z deseti přístrojů v nabídce ruského Rostelecomu byl i Motorola VIP 1003. Záměrně píšu byl, neboť společnost ho z nabídky vyřadila s odkazem na ekonomické důvody. Klienti si totiž v drtivé většině brali přístroj pouze do pronájmu, což s ohledem na velikost klientely začalo být pro společnost ekonomicky neúnosné. Přístroj byl nakoupen v obou specifikacích ve velkém počtu a byl k němu dodáván i zakázkový dálkový ovladač.

Ruský operátor MTS / MGTS:

Dalším z velkých ruských IPTV operátorů je MTS. Používá GUI označované jako „Comstar IPTV UI“. Comstar je společnost z 50,9 % vlastněná právě MTS, má pobočky na Ukrajině a v Arménii a je obchodovaná na londýnské burze (LSE:CMST). Nahrané je do přístrojů Motorola VIP 1003 verze „G“ s vlastním zakázkovým dálkovým ovladačem. Je jedním ze čtyř přístrojů v nabídce společnosti. Společnost obsluhuje hlavně Moskvu a Moskevskou oblast, v Moskvě má největší klientskou základnu v oblasti broadband připojení. Vlastní 56 % společnosti MGTS s cirka 4 miliony klientů (telefon). Asi 150.000 IPTV klientů v samotné Moskvě a další 2 milióny předplatitelů pay-tv v obsluhovaném regionu. První ruský operátor, který spustil IPTV koncem roku 2005.

Zvláštností nabídky je přístup k tarifům, které nabízí dva. Prvním je „Bazovoj“ (132 programů, z toho 12 v HD za 145 rublů měsíčně, což je cca 56 Kč), druhým je „Nic nadbytečného“ (sice 64 programů, z toho však 28 v HD za 300 rublů měsíčně, což je cca 116,– Kč).

Pro fotbalové fanoušky nabízí MTS balíček „Plus Fotbal“ se třemi programy specializovanými výhradně na fotbal. Programy mají své SD i HD verze a pokrývají v podstatě veškeré dění v celé kontinentální Evropě. Cena balíčku je 380 rublů měsíčně, což je cca 150 Kč. V průběhu fotbalového Eura byl tento balíček ve speciální akci „30 dní sledování za 1 rubl“.

Dále je také v nabídce balíček „HD“ s 17 programy v ceně 299,– rublů měsíčně (cca 115,–Kč).

Dále jsou v nabídce (mimo jiné) i balíčky Viasat Premium HD a Amedia Premium HD. První je nabídka HD programů Viasat World, vysílaná v severských zemích (400 rublů / 155,–Kč). Druhá jsou aktuální filmy a seriály americké produkce krátce po jejich uvedení v USA na základě exkluzívní smlouvy mezi Amedia a HBO (200 rublů / 78,– Kč).

Slovenský operátor Lekos:

Taková drobná poznámka, čistě na okraj, k poslednímu obrázku. Nangu.TV umělo teletext už v předchozí verzi, obrázky jsou z roku 2013. Proto je krajně nepravděpodobné, že by aktuální verze teletext neuměla. Jaký je tedy problém ze strany O2 v polovině roku 2016?

Albis SceneGate 8083

Albis SceneGate 8083 (označovaný také jako SceneGate Micro) je výrobkem švýcarské firmy Albis Technologies. Je nabízen některými regionálními operátory jako varianta k výše zmíněné Motorole nebo v předchozí části popisovanému Arrisu 1103/1113. Někteří malí operátoři ho nabízejí jako jediný přístroj.

Přístroj SceneGate 8083 je spolu s Arrisem 1103/1113 dvojicí podporovaných přístrojových řad nové verze české platformy 4NET.TV pardubické společnosti NETFORMS.

Rovněž pro tyto dvě produktové řady vyvíjí nové prostředí společnost United Cloud.

Firemní dálkový ovladač (vlevo), dálkový ovladač SBB služby D3i (vpravo)

Přehled vybraných operátorů využívajících set-top box Albis SceneGate 8083

Programová nabídka operátora Kdyně.net

Programová nabídka operátora Férový NET

Platforma 4NET.TV:

Platforma United Cloud:

Televize D3i srbského SBB:

Telemach TV – Slovinsko:


Set-top-boxům rodiny M6 Android TV služby Sledování TV bude věnován zvláštní článek, vzhledem k tomu, že síť partnerů poskytujících služby je v podstatě celostátní. Z technického hlediska je téma celkem široké, velmi zajímavé a zasluhuje detailnější rozpracování.

BRAND24

Set-top box Zoomtak M6 customizovaný pro společnost SledovaniTV.cz.

Studie set-top boxy, 3. část ke stažení ve formátu *.pdf

Pro DigiZone.cz zpracoval v červenci 2016 Petr Faistauer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).