Hlavní navigace

Názor k článku Zbyněk Pospíchal: Jaká rizika přináší chystaný zákon o kybernetické bezpečnosti? od Šnek (mám oči navrch hlavy) - Těch ukázek toho, že se expert zřejmě při...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2013 12:57

    Šnek (mám oči navrch hlavy) (neregistrovaný)

    Těch ukázek toho, že se expert zřejmě při psaní tohoto článku nezabýval přemýšlením, je tam mnohem víc. Už že se pisatel děsí toho, že bude někdo regulovat internet, je v situaci, kdy věcný záměr opakovaně zdůrazňuje, že je postaven na technologické neutralitě, ukázkou hloubky jeho úvah (že je pak přímo z textu jasné, že tím Úřadem je NBÚ a že je obvyklé to podle legislativních pravidel vlády takto psát, je už jenom detail).

    To si opravdu sám expert a další zdejší inteligenti myslí, že je možné, aby u nás nějaký úřad dostal pravomoc a pak si s ní dělal, co chce? Nebo že skutečně někde z toho návrhu vyplývá, že bude nějaký úřad odpojovat lidi od internetu nebo dokonce regulovat nějaké informace?

    Problém je, že si všichni ti vyděšení zdejší odborníci na počítačovou bezpečnost (která nemá mimochodem s počítačovou kriminalitou vůbec nic společného) myslí, že kromě toho návrhu zákona už u nás žádné další právo neplatí. Doporučuji tudíž v tomho ohledu (alespoň třeba na wikipedii) studii pojmů, jako je zákaz svévole, principy dobré správy nebo proporcionalita. Všichni vyděšení by si taky měli uvědomit, že se náš Nejvyšší správní soud i Ústavní soud staví opakovaně do úlohy ochránce občana před státem, takže názor, že si u nás může úrad s udělenou pravomocí dělat, co chce, může mít jen opravdu naivní pranoik. Skutečnost je totiž u nás úplně opačná - úřady, když už nějaké pravomoci mají, se je bojí realizovat, aby tím nevyvolaly podobné šílené reakce, jako je tento článek.

    Osobně jsem si myslel, že firmy jsou na tom s bezpečností mnohem lépe než stát - pokud ale zaměstnávají takovéhle "experty," tak jim opravdu pomáhej Bůh...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).