Hlavní navigace

Zdeněk Cendra (CDN77): Chceme pracovat pro globálně známou televizi

27. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak velký je světový trh CDN, jak proběhl loňský tendr ČT na provozovatele iVysílání a jak se daří Peering.cz v Rakousku? Uvnitř: VIDEO.

Trh CDN (content delivery network) je v podstatě nekonečný, i když je na něm velká konkurence, říká ve videorozhovoru pro Lupu majitel firmy CDN77 Zdeněk Cendra. S tím, jak se rozvíjejí videoslužby, živý streaming a stahují se stále větší soubory, datové toky rychle rostou.

Když třeba Steam vydá novou hru, má provoz krátkodobý peak v řádu terabitů – někdy jsou to dva, někdy sedm. A globální traffic se pohybuje ještě o řád výš, ve vyšších desítkách terabitů za sekundu, říká Cendra. Český podnikatel má velké ambice – chce jednou technicky zajišťovat online vysílání nějaké globálně známé televizní stanice. Jednání v tomto směru už prý vede.

BRAND24

V rozhovoru komentuje také loňský, podivným způsobem zrušený tendr na provozovatele iVysílání, kterého se jeho firma účastnila. Do nové soutěže, kterou by Česká televize měla vypsat letos, už ale zřejmě nepůjde. Z toho, co vím, tak spíš ne. Z konceptů, které nám chodí, to vypadá, že tam přidávají kvalifikační předpoklady, které nás diskvalifikují – respektive požadavky formálního typu, které naše firma v daném momentu nesplňuje, říká. Finální zadání tendru ale ještě není hotové, připouští.

Podívejte se na rozhovor Jana Sedláka se Zdeňkem Cendrou:

Zdenek Cendra from Internet Info on Vimeo.

Lupa.cz poprvé vyzkoušela formát videorozhovoru ještě dřív, než to bylo cool – právě před deseti lety, v březnu 2007. Tehdejší interview s jedním ze zakladatelů serveru Stream.cz a pozdějším šéfredaktorem Lupy Patrickem Zandlem dnes už sice vzal čas, ale komentáře pod článkem byly tehdy spíše odmítavé. Doba se posunula a po deseti letech to s videem zkoušíme znovu. Technicky spolupracujeme s provozovatelem serveru Mladypodnikatel.cz Jiřím Rosteckým. Pokud máte k našim videům nějaké nápady nebo připomínky, budeme rádi, když nám je pošlete na e-mail redakce@lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).