Hlavní navigace

Ze sídla CETINu budou byty, chytré hodinky se neprodávají, jsou tu Lidé 2.0

27. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Největší tržby App Store jsou z Číny, Google má vlastní monitor, Konica Minolta navýší R&D investice v ČR. Výběr z velkého IT, tentokrát ve čtvrtek.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Ústřední telekomunikační budovu v Praze na Žižkově, ve které dříve sídlil Český Telecom a dnes ji obývá CETIN, který již oznámil, že se chystá stěhovat, zřejmě získá investiční skupina Penta. Deník E15 píše, že by Penta ikonický komplex zbourala a postavila zde byty. Fotky z nitra budovy najdete v našich dvou galeriích.

Zájem o chytré hodinky klesá. Podle čísel IDC se jich ve třetím kvartálu prodalo pouhých 2,7 milionu kusů, meziročně jde o pokles 50 procent. Jasnou jedničkou je Apple, i ten se ale propadl – z 3,9 milionu na 1,1 milionu. Uvidíme, co s tím udělá druhá série Apple Watch, která se ještě v tomto kvartálu nemusela zcela projevit.

Čína se stala číslem jedna mezi zeměmi co do velikosti tržeb na Apple App Store, ukazuje to analýza App Annie. Druhé Spojené státy už překonává o 15 procent. Jasné zacílení Applu na Čínu tak není překvapivé, stejně jako případné reakce akcionářů na zprávy typu, že čínský zákazník už Apple tolik „nežere“ a zajímá se i o domácí značky.

Martin Ludvík, někdejší vydavatel časopisů Excalibur a Level, o sobě dal vědět na blogu. K vidění bývá také v pražských kasinech.

Konica Minolta chce letos v Česku investovat přes 90 milionů korun do vývoje, navyšuje tak předchozí čísla. Minulý rok v Brně rozjela dvě výzkumná centra, konkrétně Laboratory Europe a Business Innovation Centre, vyšlo to na 40 milionů.

Jaromír Talíř z CZ.NIC byl jmenován jedním z vedoucích CENTR Technical Working Group. Skupina se zabývá technickými prvky provozu doménového registru a DNS infrastruktury.

Pořad Hello World od Bloombergu (psali jsme zde), který monitoruje technologické huby světa, má nové díly. Podívat se můžete na Austrálii, Anglii a Japonsko.

Libra po brexitu klesá a Microsoft na to ve Velké Británii reaguje zdražením softwaru a cloudových služeb pro firmy, od ledna o 13 až 22 procent. Koncoví zákazníci nic pocítit nemají. V Anglii už každopádně zdražovaly i další IT firmy, včetně Applu, Dellu a dalších.

Google vydal vlastní chytrou elektronickou obrazovku Jamboard. Má 55 palců, připojení přes Wi-Fi, spolupracuje s Google Drive a má sloužit jako doplněk v zasedačkách a podobně. Microsoft zase už nějakou dobu nabízí Surface Hub.

ZDNet píše o firmě Mirantis a OpenStacku. Zmiňuje se tam také koupě českého TCP Cloudu a změny v Mirantisu. Přečíst si můžete také náš rozhovor s Adamem Skotnickým.

Hewlett Packard Enterprise zase ruší vývojový tým OpenStacku, stejně jako dříve svůj public cloud. V cloudové strategii HPE je občas dost těžké se vyznat. Vývoj aktivit HPE kolem OpenStacku více spadne na SUSE.

AMD ve třetím kvartálu hlásí meziroční růst tržeb o 23 procent. Je to především díky větším prodejům GPU a mobilních APU a rovněž customizovaných SoC.

Začíná druhá sezóna seriálu Humans, nazvaná je Humans 2.0. Seriál popisuje svět, kde jsou lidem běžně k dispozici synthové – velice realističtí roboti. Řeší se dopady robotů a AI na společnost a takové ty věci kolem Asimova, zákonů robotiky a singularity. Mimochodem, vystupuje zde i postava s příjmením Capek. Hraje zde Jen z IT Crowd. A pokud ho někde seženete, podivný čínský film iGirl vypráví o třech kamarádech, kteří mají za přítelkyně roboty a učí je být lidmi.

BRAND24

Před pár dny volna ještě další kulturní tipy. Vychází český knižní román Jedničky a nuly od Tomáše Grombíře. Kombinuje v sobě divoký byznys 90. let a schopnosti jednoho programátora. V češtině také vychází kniha Kybernemoc od Manfreda Spitzera. To je ten pán, který vydal Digitální demenci a který dosti účelově varuje před neblahými efekty dnešního digitálního světa.

A pokud budete mít někdy čas v Londýně, zavítejte do podniku Cyberdog v Camdenu. Tento prodejce geekovského oblečení zde míchá elektronickou hudbu, roboty, neony, sci-fi a další podobné prvky. Fotit se tam nemůže, přesto pár tajně pořízených obrázků naleznete níže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).