Hlavní navigace

Zkušenosti s DVB-T na set-top boxu O2 TV: podrobnější představení

29. 5. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
Set-top box od O2 vám může posloužit i tehdy, když chcete sledovat pozemní digitální vysílání DVB-T nebo DVB-T2. Uživatelské prostředí je příjemné, musíte se v něm ale obejít bez některých pokročilých funkcí. Co přijímač umí a jak vypadá jeho praktické používání, přiblížíme v tomto podrobnějším pohledu.

V prvním pohledu na příjem DVB-T přes zařízení od O2 TV jsme přislíbili oficiální vyjádření společnosti k této novince. „Nový set-top box funguje jako přijímač pozemního digitálního vysílání druhé generace (DVB-T2). Při instalaci set-top boxu si zákazník může vybrat mezi službou O2 TV nebo sekcí DVB-T2, která umožňuje naladit volně šířené TV kanály. Set-top box je pak pouze routerem pro příjem signálu. Pokud však uživatel nechce řešit přechod na DVB-T2, je nejjednodušším řešením využívat služby O2 TV a nemusí se již o nic dalšího starat,“ sdělila DigiZone.cz Jitka Pajurková z tiskového oddělení operátora.

K tomu se váže autorův dodatek, že v sekci DVB-T2 lze aktivovat a naladit dostupné kanály nejen při vstupní instalaci přístroje, ale i kdykoliv později po připojení k anténě či domovní STA. V následujícím článku si podrobněji rozvedeme prvotní informace a ve fotogaleriích detailně představíme uživatelské rozhraní.

Začneme nastavením a naladěním dostupných kanálů.


Autor: Petr Faistauer

V menu Nastavení > Set-top box vybereme položku „Ladění DVB-T/T2 kanálů“. Pokračujeme upřesněním, zda chceme všechny dostupné kanály, popřípadě jen televizní, nebo jen rádiové kanály. Poté zbývá zvolit automatické, či manuální ladění. A můžeme celý proces středovým tlačítkem „OK“ odstartovat.

Během celého procesu box signalizuje zaneprázdněnost otáčejícím se ozubeným kolečkem v pravém rohu panelu vedle aktuálního časového údaje. Rovněž nás zásobuje různými informacemi, jak ukazuje následující fotografie.


Autor: Petr Faistauer

Průběh celého hledání kanálů si můžete projít ve fotogalerii:  

Souhrn nalezených kanálů (rozdělený na televizní stanice a na rádia) je zobrazen – na rozdíl od průběhu hledání – na černém pozadí. Doprovázejí ho volitelné kroky.


Autor: Petr Faistauer

Nalezené programové pozice přístroj v základním nastavení ukládá s čísly od 300 výše (televizní kanály) a 400 výše (rozhlasové kanály). Najdete je pak v seznamu označeném v nabídce jako „Všechny kanály“.


Autor: Petr Faistauer

Je možné samozřejmě použít funkci „Vytvořit vlastní seznam“ a zpracovat si přehled kanálů podle vlastního uvážení a s vlastním názvem.


Autor: Petr Faistauer

Příklad takového uživatelsky definovaného seznamu je předveden v galerii.

K dispozici je rovněž menší programový průvodce pro jednotlivé kanály, dostupný po stisknutí tlačítka „Nahoru“ na centrálním kruhu dálkového ovladače.

Volba je rovněž signalizována po stisku tlačítka „OK“ uvnitř centrálního kruhu, popiskem u horní hrany zobrazovače „˄ Seznam kanálů“.


Autor: Petr Faistauer

Vzhledem k tomu, že O2 pouze poskytuje přístroj a celé DVB-T vysílání je kompletně přebíráno od provozovatelů multiplexů, obdrží divák pouze programové informace vložené provozovatelem. Společnost O2 zde žádné vlastní popisky nebo grafiku jako u O2 TV nepřidává.


Autor: Petr Faistauer

Informace o pořadu v O2 TV


Autor: Petr Faistauer

Informace o pořadu v DVB-T

Stisknutím tlačítka „OK“ vyvoláte standardní ovládací rozhraní integrovaného přehrávače, který je propojen s programovým průvodcem. Přehrávaný obsah je ovšem lineární, není možné v něm přeskakovat. Další funkce, například název pořadu a stopáž, jsou zachovány. Ukázky opět můžete vidět v přiložené fotogalerii.

Také si předvedeme ukázku příjmu Regionálního multiplexu 8, zde na kanálu 57. Obsahuje stanice V1 (Východočeská televize), Óčko Expres, Sport 5, TV Noe a RegionálníTelevize.cz.

Box naladil i hudební televizi s názvem Power TV, která je rovněž v nabídce Regionálního multiplexu 8.


Autor: Petr Faistauer

Otestování příjmu DVB-T2 bohužel nebylo vzhledem ke konfiguraci domovní STA možné.

BRAND24

Na závěr se podívejme na celý komplet testovaného boxu O2 TV, jde o SML-5442TW.


Autor: Petr Faistauer

Ovladače používané se set-top boxy služby O2TV jsou dva, klasický s podporou IR přenosu (vpravo) a nový s podporou technologie BT (vlevo).


Autor: Petr Faistauer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).