Hlavní navigace

Názor k článku Zmatený provider vs. šílený stahovač od jk - Že bych sem už jednou tohle psal? Opakování...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2004 13:11

    jk (neregistrovaný)
    Že bych sem už jednou tohle psal? Opakování neuškodí.

    Lokalizovat provoz. P2P většinou fungují z hlediska sítě dost nehospodárně - místo z vedlejšího bytu na stejném headendu kabelovky se tahá totéž třeba přes vůbec nejdražší konektivitu odněkud přes oceán.

    Jak se lokalizace technicky snadno dosáhne? Například oblíbený DC - ISP zřídí hub, který vybaví "cenovými" informacemi o síťové topologii. DC klientům bude hub předhazovat výsledky s ohledem na nákladnost potenciálního spojení. ISP hub zpopularizuje mezi svými klienty.
    Protože levné = lokální = zpravidla spolehlivější a rychlejší, uživatelé to prijmou nadšene.

    Bonus - totéž v "záškodnícké alternativě", jako prakticky neodhalitelný způsob konkurenčního boje: Optimalizovat se dá i obráceně, podporovat co nejdražší spojení. Takový hub-škodič vrací pro IP adresy napadeného ISP takové výsledky hledání, kde jsou předpokládané maximální náklady (vytížení zahraničních linek, vytížení nejslabších linek).

    Velké DC huby mají řádově tisíce uživatelů, řekněmě s 64k-256k linkama, metoda má nějakou účinnost, řádově se dá odhadnout, že u velkého ISP lze dnes "optimálně" nebo "záškodnicky" přesměrovat tok jednotek až desítek megabitů/s. Náklady na provoz hubu jsou řádově menší než úspory/ztráty z takového přenosu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).