Hlavní navigace

Názor k článku Zmatený provider vs. šílený stahovač od MyLan - S názorem, že pásmo 2.4Ghz není určeno k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2004 10:02

    MyLan (neregistrovaný)
    S názorem, že pásmo 2.4Ghz není určeno k takovému využití lze polemizovat. Nicméně z toho jak je toto pásmo v poslední době zarušené lze tento závěr vyvést. Na druhou stranu existují aktivní prvky - například Orinoco (a netvrdím, že je jediné, jen nemám dostatečnou znalost dalších značek), které mají poměrně dostatečně robustní architekturu na to, aby mohli být kvalitně provozovány v outdoorovém prostředí. Nehledě na to, že je výrobci i takto prezentují. Není příliš vzdálená doba, kdy tyto zařízení byli součástí metropolitní sítě New Yorku a pokud mám informace chodilo to velmi dobře a možná ještě chodí. Mám dojem, že jeden z páteřních bodů byl na dvojčatech.....

    Domnívám se, že chodivost těchto zařízení je značně ovlivněná českou mentalitou a českým tržním prostředím. Chci tím říci, že co čech to kutil a kde kdo se snaží na bezdrátu vydělat. Bohužel bez dostatečné znalosti celé problematiky, takže to mnohdy vypadá tak, že "čím větší anténa a levnější zaříźení, tím víc internet". V důsledku to je tak, že zaruší pokud možno celé okolí a sám na silnou anténu pochytá spoustu šumů z okolních rádií. Takže světe div se "von mě někdo ruší!". "Ale proč? Vždyť tam mám 24dB anténu a normy ČTU přesahuju jenom desetkrát?!"

    Samozřejmě, "čím levnější je anténa tím samozřejmě lépe". Důsledek - anténa je nekvalitní a má příliš široký vyzářený úhel a tím i větší rušení. Mohl bych pokračovat dál a dál, ale nemá to cenu, protože to stejně nikoho nezajímá a nikdo se nad tím ani nezamyslí.

    Asi by to bylo na samostatnou diskusi a tam by mě stejně utloukli zastánci czfree s těma nejlepšíma zkušenostma s anténama z plechovek od párků, který mají vyzářený úhel super - jenom asi 30 stupňů a více.... Nechci tím brojit proti czfree - ta idea je dobrá. Jenom narážím na čechismus - co je zadarmo je nejlepší i když to jsou "modrý banány".
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).