Hlavní navigace

Názory k článku Změní Bezrealitky.cz stav českého realitního trhu?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2008 11:28

    anonymní
    Mám zkušenost s pronájmem bytu jak přes realitní kancelář, tak soukromou cestou. Na se nakonec ukázala jako lepší a uvedu proč.

    1) Poplatek, který neplatím ani já, ani nájemce. Odhadem 10-20 tisíc (některé realitky vybírají od obou)

    2) Jako pronajímající jsem strávil spoustu času tím, že mi realitky vodily zájemce, které jsem jednoznačně vylučoval. Např. kvůli družstevním stanovám jsem jasně deklaroval "ne cizince". Jedna z realitek, která můj byt měla v nabídce, mi zavolala, že mají slovenského manažera s rodinou. Fajn, Slovák se jako cizinec nebere, byť jím de iure je. Na místě se ze Slováka vyklubal Ukrajinec a z jeho rodiny 4 spolupracovníci. Nebo jindy, kdy přišel pán, vše si důkladně prohlédl a jásal, že už myslel, že byt nesežene a když mi to bylo divné, ukázalo se, že ho realitka nalákala na "3+1 po rekonstrukci vč. poplatků za 9 tisíc". V Praze, kde běžná cena téhož je cca 15 tisíc. Když jsem se na zástupkyni realitky (která veškeré mé podmínky vč. finančních měla k dispozici) obrátil, začala mi před tím pánem vysvětlovat, že to máme moc drahé a ať mu slevíme. Takže s realitkami neskutečná ztráta času i nervů. Jiná realitka chtěla fotky a to z jiných úhlů, než jsme jim dodal. Do bytu jsem zajel, vše nafotil, fotky zaslal, realitka se už nikdy neozvala.

    3) Smlouvu a právní informace jsem absolvoval jednou u právníka, teď jen ve smlouvě měním osobní údaje. Navíc mám právníka, kterému věřím a nejsem závislý na tom, zda pro realitku nedělá nějaký dobrý známý, který má prd zkušenosti.

    4) Nějaké "záruky", co nabízí realitky, jsou k smíchu. Jejich záruka nájemníků je to, že pokud nájemník do určité doby vypoví smlouvu (nebo nebude vyhovovat mně), již bez poplatku seženou náhradu. Nikdy vám však smluvně nezaručí žádný termín a ručí max. do výše provize. Takže modelový příklad: dohodí skupinku mladých, zinkasují provizi 10 tisíc ode mně. Po dvou měsících se mládežníci pohádají, jeden se odstěhuje, zbývající dva to neutáhnou. Máte problém z nich nájem vůbec dostat. Obrátíte se na realitku a ta že "sežene zdarma další". Shání dva měsíce, utíká vám zisk a za byt navíc platíte nemalé částky. Po dvou měsících nikoho sehnat nemůžou a když zatlačíte, vrátí zpět provizi 10 tisíc. Výsledek je ten, že jste měli byt dva měsíce prázdný, ušlý příjem minimálně 30 tisíc a můžete shánět znovu.

    5) Nejednou jsem byl tlačen k exkluzivitě, tzn. sepsat smlouvu pouze s jednou realitkou, která má klienta sehnat. Když jsem se informoval, jak mi zaručí, že klienta seženou a jaká je sankce, pokud ne, vysmáli se mi. Super vztah. Já se zavážu, že nikoho jiného oslovovat nebudu a oni se nezavážou vůbec k ničemu. Naopak, protože mají exkluzivitu, můžou na to zcela ukázkově prdět, protože kšeft jim nikdo nevyfoukne. A fantastické bylo doporučení, že pokud si sám nájemníka seženu (!), musím to dělat také přes ně, protože mi poskytnou právní servis (čti "tu smlouvu, co už jednou mám a na které bych akorát vyměnil nacionále").

    Možná, kdybych znal nějakou opravdu seriózní realitku, tak bych jejich služeb využil, ale u nás je obrovské procento zlatokopů, kteří nemají problém vybírat velmi vysoké částky, aniž by za ně poskytli adekvátní služby.

    Nedalo mi to a musel jsem se podělit o své reálné zkušenosti a důvod, proč se mi bezrealitky.cz líbí. A proč jsem přesvědčen, že v řadě případů (jako třeba ten můj) není realitka vůbec žádným přínosem.
  • 15. 1. 2008 18:30

    bez přezdívky
    To je fakt dobry, ta realitni masaz v diskusi, skryta za prispevky typu "bozinku, to bych se osypal, kdybych si musel sam napsat smlouvu". Copak jsou vsichni, co prodavaji nemovitost, nesvepravni?

    Vetsinou clovek k te nemovitosti, kterou prodava, nejak prisel, a tudiz staci puvodni smlouvu upravit. Nekdy ne, tam si holt sezenu podobnou smlouvu, jiste nekdo v okoli prodaval ci kupoval, upravim, a necham si pravnikem pouze zkontrolovat. Podobne to plati i o ostanich "sluzbach" realitek. Samozrejme za neco si clovek rad zaplati, ale vetsinu zvladne sam.

    Svuj byt jsem kupovala primo a vse probehlo rychle a snadno. Realitka by to cele jen zbytecne komplikovala. Stejne tak ho hodlam primo i prodat.

    Naopak ted jsme pres realitku kupovali dum (novostavbu, developer takto prodej z vetsi casti outsourcuje), a byla to naprosta katastrofa. Realitka byla vlastne jen takovy noisy channel mezi nami a developerem, nas to stalo jen nekolik hodin casu a nervu, developera (potazmo tedy i nas, ale vychazejme z toho, ze cena domu nevyjadruje naklady, ale trzni cenu) to stoji i nemale penize.

    Co se tyce toho, ze vule k primemu prodeji musi byt zejmena na strane prodavajicich, to je samozrjeme pravda, a vzdycky mi to prijde lito, kolik lidi se skutecne povazuje natolik za nesvepravne, ze jdou do realitky dobrovolne :( (ted nemluvim o situaci, kdy nemovitost je 300 km daleko a ja skutecne nemam kapacity na primy prodej). Ja sama rozhodne buduuu prodavat primo a pokusim se jit prikladem i svemu okoli.

    A jeste jedna poznamka :) - to, ze cena neni pevna, nybrz realitka urve to, co chci ja, a co urvou nad to, je jejich, by mi taky nebylo moc po chuti. Copak jsem jediny idealista, co nechce nad nikym vyzrat, rad by, aby cena byla fer a po obchodu vladla spokojenost na obou stranach, co netrva na tom, aby trhl co nejvic, ale radeji da prednost pohodovemu obchodu a sympatickemu budoucimu obyvateli sveho bytu? :)
  • 15. 1. 2008 9:43

    Josef Aujezdský
    Dovolil bych si Vaše tvrzení upřesnit. Určitě se nejedná o náš projekt a se serverem bezrealitky.cz nejsme personálně ani kapitálově propojeni.

    Výše povinného pojištění advokáta (pojistné plnění z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s výkonem advokacie) je samozřejmě poměrně nízká, nicméně právě výše pojištění je jednou z okolností, podle které by si měl klient advokáta vybírat. U každé slušné kanceláře přesahuje výše pojištění tuto minimální částku mnohonásobně.

    Advokát samozřejmě hájí především oprávněné zájmy svého klienta – tedy toho subjektu, který si jeho služby objedná.

    Josef Aujezdský
    www.e-Advokacie.cz
  • 15. 1. 2008 10:50

    Josef Aujezdský
    Určitě spolupráci v oblasti právní poradny jsme navázali, nicméně dle mého názoru je to zcela běžné, legitimní a legální. Každý druhý časopis či server má nějakou tu právní poradnu, kde se advokát vyjadřuje k dotazům. Smluvní vzory jsme nepřipravovali, ani tuto službu neposkytujeme. Nic víc za tím nehledejte.
  • 16. 1. 2008 6:24

    JM (neregistrovaný)
    K automechanikum ... bohuzel situace je takova, ze z 10 automechaniku jsou mozna 2 nebo 3 opravdu spatni a je smula na ne narazit. U realitek/realitnich makleru je moje osobni zkusenost spis takova, ze ze 100 jsou 2 nebo 3 dobri a narazit na nekoho takovyho se rovna skoro zazraku. Vsak automechanici jsou obvykle vyuceni ve svem oboru a i ti spatni neco vedi a neco umi. U realitnich makleru mam pocit, ze je to casto tak, ze o realitach nevedi nic, nekteri z nich jsou zivotni ztroskotanci, co nenasli jinou praci (na reality nepotrebuji zadnou oficialni kvalifikaci), jini zase zlatokopove (pokud clovek umi prodat, tak vzhledem k cenam "sluzeb" RK nebude problem vydelat velke penize).

    osobni zkusenost mam s koupe domu v Brne, hledanim najemniku v Brne, koupe bytu v Praze, hledanim najmu v Praze, celkem jsem v zivote jednal asi se 40 realitkama (25 Brno, 15 Praha) a opravdu pomohly a nejake viditelne vysledky mely pouze 2 z nich (obe v Brne) pri koupe domu - jedna z nich tuto koupi nakonec zprostredkovala (rozumnej nasla vhodny dum), presto ale veskery dalsi servis (smlouvy, katastr, zprostredkovani platby) jsem si musel delat sam - ne ze by to tato realitka nenabizela, ale kvalita mizerna) .... vsechny ostatni nedokazaly najit ani vhodny dum/byt/najemniky/najemce dle mych pozadavku. Nakonec jsem tomu musel venovat denne 2 hodky a prochazet si vsechny inzeraty a nabidky sam (vzdy se modlim abych narazil na nabidku primo od majitele a mohl jednat s nim, ne s RK). Vlastne ted kdyz to po sobe ctu tak vidim, ze sluzby realitek jsou zde tak mizerne, ze povazuji za dobrou realitku uz treba firmu ktera jen najde vhodnou nemovitost a to i v pripade ze vse ostatni neumi (resp. poskytuje v mizerne kvalite). Moje osobni zkusenost je ta, ze 90% realitnich makleru (spise prodejcu/zlatokopu) se v tomto oboru ani moc nevyzna, snazi se jen navzajem vykrast nabidky konkurencnich realitek s tim ze slepe vezme jejich cenu a priplacne si svoji marzi (vzhledem k tomu jake sluzby poskytuji neuveritelne drze vysokou). Takze se Vam pak bezne stane ze se s ruznyma realitkama dostanete opakovane do stejneho bytu za ruzny ceny (lisi se i o statisice!) a kdyz si promluvite z majitelem tak je sam prekvapen inzerovanou cenou bytu.

    Proto aktivitu bezrealitky.cz vitam. Ma svoje mouchy ale pokud by se podarilo v budoucnu smerovat alespon 50% trhu takto primo, tak by to velmi zlepsilo situaci. Bud by se RK probraly a zacaly by poskytovat sluzby na urovni, nebo by alespon potencialni zakaznik RK nebyl nucen jejich nekvalitnich sluzeb vyuzivat.
  • 16. 3. 2008 21:09

    Jirka (neregistrovaný)
    Server bezrealitky.cz není realitka. Jejím provozovatelem je sro, která má jednatele v několika společnostech, které provozují realitní činnost, v každém případě zde jsou inzeráty realitních kanceláří, takže zájemce o koupi nemovitostí stejně zaplatí odměnu realitní kanceláři, jako všude jinde. Tento portál se snaží asi nalákat na neznalost našich podnikatelů v realitní oblasti. Bez realitky láká své inzerenty na to, že jsou zde inzeráty pouze od soukromých osob..což je nesmysl, navíc ne portálech jako např. sreality.cz, reality.cz, nemovitosti.cz, realtop.cz a mnoha jiných, které si snad asi člověk nemusí pamatovat najdete ty samé inzeráty za ceny i v cenách o statisíce nižších, takže na severu bezrealitky.cz koupíte vmnoho nemovitostí o hodně dráž. To, že jednatel této firmy jednatelem v několika jiných RK je prokazatelné i z aktuálních výpiusů společností. Abych pouze nekritizoval, ve světě je běžné, že provize RK je součást kupní ceny, v ČR to nemusí být pravda. U serveru bezreality vám cenu nikdo nebude navyšovat, protože je v této ceně provize realitní kanceláře vždy započítaná, v tom je jediné plus, u ostatních serverů musíte hledat, ale takyx se jich už najde několik, kde je tomu tak rovněž...takže přibil se dá říct, že přibyl jeden z mnoha tuctových a bezvýznamných serverů, nedá se mluvit o projektu, pokud ovšem někdo nemyslí, že je uvedení v omyl projektem. Toto celé je můj názor. Server české reality.cz, respektive inzerci na tomto serveru zajišťuje rovněž jedno sro, které na svém serveru rovněž inzeruje pochopitelně i v preferovaných pozicích, jednatelé rk prolux jsou jednateli společnosti provozující a hlavně protěžijící svých nabídek na e-reality.cz, rk evropa rovněž provozuje a protěžuje své nabídky na veřejném serveru pro jiné inzerenty, bez reality je oproti těmto silně nekorektní, protože je toto skryto pod nesmyslným tvrzením, že je toto bez reality...
  • 18. 1. 2008 20:24

    John (neregistrovaný)
    Já osobně můžu potvrdit, že skutečně co realitní makléř, to podvodník a stejně jako všude, i já narazil na výjimky a asi dva rozumné makléře jsem potkal a měl tu čest s nimi jednat.

    Jak autor článku naprosto trefně napsal, a pod to se podepíšu, je pro spoutu lidí koupě / prodej nemovitosti manipulace s celoživotními úsporami. Když si vezmu, že tuto operaci svěřím diletantovi bez vzdělání, bez certifikace, bez motivace, dělá se mi špatně od žaludku.

    Je pravda, že všechny RK bez výjimky působí dojmem "umíme všechno, za všechno ručíme". Když pak dojde na lámání chleba, resp. když si přečtete jakoukoli smlouvu, vůbec žádné záruky "co se stane když".. RK nenese. Nenese žádná rizika, nijak neručí a akorát zanáší šum do komunikace.

    Mě takhle 14 dní lhal realitní makléř že prodávající mu soustavně potvrzuje zájem, až jsem do kupovaného bytu zašel osobně protože už mi to bylo divné a dozvěděl jsem se, že byt už je dávno prodan jinému zájemci a že to makléři říkal.
    Těch lží a nesouladů a různých pokusů o podvody jsem od RK zažil už hodně a přestopže mi to bylo za začátku blbé a žinantní, dneska bych neměl vůbec ale vůbec žádné výčitky takovou realitku očividně obejít a vzít si při prohlídce přímý kontakt na majitele i když uznávám, že bych riskoval převezení 1% služných realitních makléřů.

    Prostě to povolání je diagnóza a je ostuda, že u nás není žádná povinnost nějakého minima - zkoušky, vzdělání apod. na to aby to člověk mohl dělat.

    Já osobně nejsem krkoun a provizi klidně ve výši desítek tisíc bych velice rád zaplatil, ale SVÉMU právníkovi, který mě bude zastupovat, alespoň musel vystudovat nějakou školu a věnuje se smlouvám/realitám.

    Žádného "zprostředkovatele" už nepotřebuju a potřebovat doufám nebudu.

    A šumy v informacích, které vznikají při jednání přes realitku jsou taky nezanedbatelné. realitky vše akorát zdržují, zamlžují a obchod tohoto charakteru je velice citlivý a jednáním s přímým partnerem mi pomůže i lépe reagovat na některé nuance, indikující např. že něco není ok, že mám čekat zpoždění, co je to za člověka, jak eraguje apod.

    A přidanou hodnotu RK v podávání nebo čtení inzerátů - nechápu. Já už několikrát vyjel na byt a přijel na staveniště, kam mě posll eralitní makléř, je jim to šumafuk, mají ovce a těm hromadně rozesílají všechno, nikdo se nepiplá s tím, že pan Novák chce takový a takový byt a jiný ne.

    A u těch, kdo se RK nebojí, se obávám, že je to spíše naivita nebo nedostatek zkušeností a přeju ať se nespálí, koneckonců ono těch pokusů s koupí nemovitostí za život běžný smrtelník nemá :-)
  • 17. 1. 2008 12:59

    Hynek Hruska (neregistrovaný)
    Ano, zivi mne, coz jsem priznal uz v prvnim clanku.
    Ale zivi mne cely realitni trh a ten se opravdu nebojim ze jen tak skonci :)
    Ale myslim ze debata dale nema cenu, kdyz prece hledam byt tak je mi jedno jestli ho nabizi RK nebo soukroma osoba, ne ?
    A co se tyce kvality dat, tak to bych taky nevytahoval ...
    Ale v zasade at si kazdy pouziva co chce, to je jeho vec.
  • 25. 1. 2010 1:02

    Oskar (neregistrovaný)
    Velký souhlas.... exklusivní smlouvy v české republice u prodeji nemovitostí ...nesmyslná záležitost, v podstatě chrání jenom realitní kancelář, kupujícímu negarantuje vůbec nic. Obchodní zančka typu Remax a podobné jsou jenom na ohromení prodávajících aby realitní kancelář dostala od nich nemovitost do nabídky, jiný důvod šíření jakékoliv značky prakticky není.

    Myslím si a určitě ne jenom já, že makléři těchto obdobných seskupení jsou velice často naprostí amatéři z hlediska prodeje, často nemají ani znalost realitního trhu, amatérské zpracování zakázky, zpracování inzerce je často velice žalostné. Můžou prodávající ohromovat jenom tím, že oni jsou ti praví. Škoda, že jim prodávající naletí, protože jejich xxxxx uvěří a nemovitost jim svěří k prodeji.

    V USA obdobná sekupení upadají, výrazně převládá poptávka prodávajících po skutečných odbornících na prodej nemovitostí. Nikoho nezajímá název realitní společnosti, ale zcela něco jiného, já chci aby nemovitost prodával a věci zajišťoval ten konkrétní člověk a nikdo jiný.. Frančízy v USA zcela stagnují, tak se čeští podnikatelé vrhly na propagaci u nás. Zatím co se z Ameriky moalu ale jistě tyto uskupení vytrácí a každým týdném jich několik ubývá, v české republice lanaří nové a nové spolupracující firmy a makléře, buhužel v mnoha případech neseriozní realitky a makléři, který by jinde než pod značkou neměl šanci...

    Český realitní trh snese asi úplně všechno...

    Já bych vsázel jedině na malou firmu, která se nestydí za své jméno, kde budu navíc jednat jen s konkrétním člověkem, kterého mi někdo doporučil. Určitě to nebude žádná vrančíza, kdo to teď nepochopí tak hodně prohloupí.

    To všechno je můj názor a věřím tomu, že mi hodně lidí dá zapravdu. Úbytek frančíz v USA je prokazatelný, (žádná značka) frančíza, negarantuje seriozní přístup, odborníky, vyhledání kupce. V ČR jsou prodávající snadno ovlivnitelní
    špatným směrem, ve světě už se poučili.
  • 15. 1. 2008 9:39

    Ole (neregistrovaný)
    asi 3x jsem tam hledal byt k prodeji v Praze, ale maj tam toho 5 a pul (staci nazoomovat tu mapu) a jeste za nic moc ceny a souhlasim i s tim, ze mi chybi detailnejsi informace o nabizenych bytech ..

    zarizovani veci kolem koupe bytu svepomoci neni zas takova hruza, prumerne inteligentni clovek si to zvladne vse vyridit i bez realitky :)

    takze az tam bude aspon tak 10x vic inzeratu mozna to bude dobrej web.
  • 16. 1. 2008 11:00

    Honza (neregistrovaný)
    Když jsem viděl to protěžování serveru bezrealitky, nemohl jsem se ubránit dojmu, že jde o neférové protěžování serveru a neb. protěžování jiným způsobem. Server provozuje firma, jejíž náplní je realitní činnost, jednatel této společnosti je v několika dalších svých firmách, jejíž náplň je rovněž realitní činnost. Tento server slouží k inzerci realitních nabídek (vázaných exklusivními smlouvami) těchto firem. Je paradox, že na serveru bezrealitky najdete mnoho inzerátů, které jsou například na sreality.cz, nemovitosti.cz, realtop.cz a dalších potrálech nabízeny třeba i o 200 tis. levněji. (Odměnu realitní kanceláři pochopitelně kupující zaplatí prostřednictvím kupní ceny, ze které odměnu vyplatí realitní kanceláři prodávající) Tento způsob je všude ve světě běžný, server bezrealitky.cz tvrdí, že se jedná o soukromou inzerci, nemá cenu toto dále dementovat, věci zde naznačené se dají bez problémů dohledat. Pokud si někdo myslí, že server bezrealitky.cz je provozován někým, kdo podniká v prodeji realit, zakládá další realitní kanceláře a nechce mít z těchto svých obchodů žádné peníze, necháme ho při tom..ale bylo by to spíš na psychiatrické vyšetření, nepopírám, že se mezi těmito inzeráty najde i dost soukromých, ale tuto možnost máte např i na portálech realtop.cz nebo rcreal.cz, které mají návštěvnost v řádech tisíců denních přístupů a navíc inzerují nabídky transparentě, nikomu neslibují bezrealitky..
  • 16. 1. 2008 15:20

    anonymní
    Tyto servery jak jste sam zminil ve vasem clanku propadly inzerci realitnich kancelari a vetsina nabidek jsou realitni kancelare nebo neaktualni nabidky.

    Navic na jednu stranu kritizujete nedostatek informaci o jednotlivich nemovitostech na nasem serveru a na druhou mluvite o nabidkach na annonci. Videl jste nekdy soukromou nabidku na annonci a její strukturu?

    Opakuji, že máme nejvíce aktuálních soukromých nabídek v čitelné a srovnatelné formě v Praze.

    Začínám mít pocit, že z Vašeho na první pohled objektivního pohledu se začína klubat něco subjektivního. Nemá to nějakou souvislost s tím, že Vás naši kamarádi z realitních kanceláří živí....
  • 30. 7. 2008 13:08

    Lili (neregistrovaný)
    Absolutně nesouhlasím, jako pracovník realitní společnosti vím že v USA je naprosto nemožné prodat nemovitost bez RK, budí to tady nedůvěryhodnost nemovitosti a nelze prodat nemovitost bez RK. Lidé tady nekupují bez asistence vůbec nic.
  • 16. 1. 2008 12:45

    anonymní
    Dobrý den,

    do diskuze jsem nechtěl vůbec zasahovat, ale bohužel názory typu bezrealitky.cz je realitní kancelář akceptovat nemohu. Server bezrealitky.cz je provozován firmou, která není žádnou formou spojena s realitní činností. Samozřejme má jedno živnostenské oprávnění "Pronájem nemovitostí,bytů a nebytových prostor bez poskytování jiných než základních služeb zajišťujících řádný provoz nemovitostí,bytů a nebytových prostor" - tato aktivita je běžná pro většinu firem a není spojena s jakýmkoliv poskytováním služeb na realitním trhu, ale pouze udržbu vlastních. Živnostenské oprávnění pro realitní kanceláře je "Realitní činnost". Takže doporučuji si zajít na živnostenský úřad (ne všechny oprávněni jsou zobrazeny na www.justice.cz) a podívat se na živnostenská oprávnění firmy Pricetown s.r.o., která server provozuje. Garantuji Vám, že realitní činnost neprovozuje ani nikdo z její jednatelů.

    Rád bych shrnul myšlenku bezrealitky.cz bez zbytečných komplikací.

    Server byl vytvořen, aby zatlačil na realitní kanceláře a zlepšil fungování realitního trhu v Čechách. Možnost prodeje a pronájmu bez realitních kanceláří tzn. napřímo je velmi populární v zemích jako Francie či USA. Tuto alternativu proto chceme vytvořit i zde, v ČR. Provize, které se nyní platí realitním makléřům jsou neúnosné a o kvalité služeb ani nemluvím. V dnešní situaci se opravdu vyplatí využít služeb advokáta raději než služeb realitního makléře, protože při současném stavu realitních zprostředkovatelů by si toho advokáta měl vzít každý včetně těch, kteří spolupracují s realitní kanceláři.

    Rádi příjmeme veškerou konstruktivní a jasnou kritiku, určitě by nám dále pomohla k vylepšování služeb. Co ale nemám rád je schováváni se za nezávislého rádce a přitom prosazovat zájmy, jedné skupiny.


    Žijeme ve svobodné zemi, a proto se pokusme vnímat bezrealitky.cz jako možnost. Nenutíme celý národ, aby začal obchodovat s nemovitostmi bez asistence realitních kanceláři, ale chceme každému dát volbu. Do vzniku našeho serveru tuto volbu nikdo neměl. Jsme rádi, že za tři měsíce existence jsem vytvořili nejvíce soukromých nabídek na jednom mistě (alespoň v Praze) a tuto volbu tak postupně přinášeli.


    Děkuji za podporu všem, kteří našemu projektu drží palce a podprují nás.

    Jakub Havrlant
  • 15. 1. 2008 9:45

    bez přezdívky
    Ale, páni realitní makléři se začínají rojit. Chápu, server bezrealitky jim může pokazit dobré kšefty. Vždyť dnes je povolání realitního makléře tak výhodné, že to dělají i lidé bez vzdělání. Stačí jim jen mobil a už makléřují. A podle toho to taky vypadá.

    S realitkami jsem si zažil své a nerad bych to někdy v blízké budoucnosti opakoval.
  • 4. 1. 2019 9:52

    Svoloč (neregistrovaný)

    Napřed slíbí za paušální poplatek zveřejnění inzerátu na dobu neurčitou na bezreality.cz, pak zveřejňování k 31.12.2018 utnou a požadují další platby pokud se má zobrazovat.

  • 12. 5. 2008 23:18

    anonymní
    Přesně tak, každý je chytrý jako rádio, sesmolí si vzorovou smlouvu a až to katastr kvůli něčemu smete, tak čumí! Já jsem prodávala byt přes realitku a jinak bych to už ani nedělala. Nemusela jsem se o nic starat, smlouvy mi poslali mailem, abych si je v klidu přečetla, popřípadě napsala připomínky, co bych chtěla doplnit, nebo změnit, pak se jen podepsali a bylo to. Nemusela jsem někde lítat, jako torpédo! A stačí si jen vybrat dobrou kancelář. Nejlepsí je na doporučení.
  • 12. 11. 2008 1:49

    anonymní
    Nerad chválím, mě realitní kancelář terra moc pomohla. Prodala chvalšanský zámeček co jsem zdědil. Byla to pátá realitní kancelář, všichni jejich předchůdci začali vodit zájemce když jsem měl z terry, do té doby mikdo nikoho nepřivedli, zámeček prodala terra za velice rozumnou provizi 2% Z terra reality jsem vždy mluvil s panem Šnebergrem a s panem Janoušem a s paní Skrbovou, všichni byli ochotní a plní pozitivní energie ve snaze se vším pomoct, kdyby takto pracovali všude, byla by to v životě radost. Provizi jsem zaslal paní Skrbkové podle smlouvy. Obdivuji je s jejich přístupem, hodně jiných realiťáků musí být naštvaných a můžou jim všechno jen tiše závidět. Realitní servry bych určitě nevolil, nerozumím tomu, realitní servry volili předchozí realitky, terra rk teda pan Šneberger měl jiný postup, řekl mi jen něco. Zopakoval bych to s nimi zase
  • 18. 3. 2011 0:23

    Karel (neregistrovaný)

    divím se některým majitelům, proč svěřují své domy takovým makléřům jako je Macoun z Horren. Měli jsme zájem o prohlídku domu, nelíbí se mi, že ho člověk musí uhánět několik týdnů a pan Macoun nemá čas, až je trapné se dvakrát za týden ozývat. Majitelům je to asi jedno, možná nepotřebují prodat. TAKŽE POKUD NĚKDO PRODÁVÁ TAK BY MĚL VŽDY VYUŽÍT NĚKOHO KOHO DOBŘE ZNÁ NEŽ NĚJAKÉ amatéry. Pokud mají lidi podobné zkušenosti, realitku bych raději při prodeji vynechal, ale na druhou stranu, kdo by tomu měl nejvíce rozumět? Advokát, který udělá za rok několik málo realitních smluv? To asi ne. Takže jedině známé, nebo někoho na doporučení, nedat na přesvědčování, porotože po získání zakázky snaha často končí.

  • 9. 3. 2018 11:06

    fanda Bezrealitky.cz (neregistrovaný)

    Přesně tak – s článkem se dá jen souhlasit. Jednání s realitkami je jen mrhání časem a penězi. Najít klienta na internetu není problém a bezpečí zajistí právník. (Ne realitka, kde si každý makléř s gymplem myslí, že se v právu dokonale orientuje...)

    Bezrealitky.cz poskytují skvělý servis a využívám je přednostně, i když čas od času se mi podaří pronajmout i bez nich. Na kvalitní nájemní smlouvy, správný postup při ukončování pronájmu, správný předávací protokol apod. mám ověřenou právničku (Mgr. Pavlínu Fochlerovou) a už se mi léta nestalo, že bych musel řešit nějaký problém.

    A jen bych zdůraznil, že základem úspěchu je dobře nastavená cena pronájmu. Já vždycky vycházím z aktuálních cen konkurence a své nájemné snížím o pár stovek. Díky tomu mám dost zájemců, abych si je mohl přebrat a najít slušňáky, kteří mi v bytě vydrží dlouho.

  • 15. 1. 2008 8:55

    misch (neregistrovaný)
    Realitní služby nejsou JEN zprostředkování kontaktu, nejsou JEN sepsání nějakých dokumentů. Ne, že bych realitky zrovna miloval, ale prodat za slušnou cenu znamená absolvovat desítky telefonů, prohlídek, jednání atd. atd.
    Jenže to mě, jako potenciálního zájemce o koupi nemovitosti, vůbec nezajímá. Pokud budu chtít koupit třeba byt, strávím kontaktem s realitkou cca 4 hodiny čistého času (a i to je moc), plus řekněme že realitka využije služby právníka a stráví další 4 hodiny času kontaktem s kastastrálním úřadem apod. Že v realitní kanceláři předtím strávili 5 dní času prohlídkami a jednáním s ostatními zájemci? No a co? :-). Proč jim mám platit za něco co udělali pro někoho jiného?

    Jen připomínám, že advokát je povinen hájit zájmy svého klienta a nesmí zastupovat jiného, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy klienta.
    Musí tím pádem realitní kancelář využívat služby nejméně dvou advokátů? Protože jinak jeden advokát připraví pro realitní kancelář smlouvu kterou využíjí obě strany -- prodávající i kupující ... :-O. A nebo si v realitce musí připravovat smlouvy kompletně sami, bez spolupráce s advokátem?
    Řekl bych, že při prodeji nemovitosti jsou zájmy obou stran obvykle téměř shodné (když nepočítám podvodníky).

    BTW: Svůj byt jsem kupoval přes realitku, protože jsem v té době neměl s koupí nemovitosti žádné zkušenosti. S prací realitky jsem byl _velice_ spokojený, a jsem rád že jsem si tehdy všechno nezařizoval sám. Nemám z principu nic proti realitním kancelářím, jen proti některým argumentům.

  • 15. 1. 2008 14:23

    Johnnik (neregistrovaný)
    Našel jste někde na webu jiné advokáty? A vypadá to jako placená prezentace?

    To nekalosoutěžní jednání bylo myšleno ve vztahu k ostatním realitkám, nikoliv ve vztahu k advokátům.
  • 15. 1. 2008 16:07

    BoodOk (neregistrovaný)
    Počkejte co si zažijete bez realitek. Jsou dobré i špatné realitky, tak jako třeba ... banány :-)
  • 16. 1. 2008 9:18

    janek (neregistrovaný)
    Víte, zprostředkovatelské agentury všeho druhu poskytují služby oběma stranám. Způsob provize je smluvní záležitostí. Někde je to směřováno na "prodávajícího", někde na "kupujícího" a někde na oba. U prodeje nemovitosti je, pravda, elegantnější fixní kupní cena placená kupujícím a stržení provize a dalších poplatků z ní, tedy prodávajícímu. U nájmů jsem se zatím setkal se vším možným...
  • 16. 1. 2008 11:03

    anonymní
    Chodit tam musím, protože bez prohlídky bytu bych ho těžko pronajal. A dávat realitkám klíče, zvlášť když jsem narazil na většinou pěkné vykuky, určitě není řešení, navíc aby po světě lítalo 10 klíčů od bytu, to fakt ne.

    Se závěrem souhlasím a i jsem to naznačoval, že je třeba rozlišovat na operace bez realitek a operace provedené pomocí bezrealitky.cz.
  • 16. 1. 2008 14:23

    Hynek Hruska (neregistrovaný)
    Vazeny pane Havrlant,
    muzete mi prosim rict co myslite tim ze do te doby nikdo volbu nemel ?
    Znate servery Annonce a Sbazar ?
    Jak muzete tvrdit, ze mate nejvice soukromych nabidek na ceskem internetu, tyto oba servery maji nasobne vic nabidek.

    Diky za vysvetleni
  • 20. 1. 2008 13:19

    JM (neregistrovaný)
    Zcela vazne, v soucasne dobe hledam byt ke koupi v Praze. Doporucte mi prosim nejakou opravdu slusnou prazskou realitku o ktere muzete rict ze je slusna, solidni, umi se postarat o klienta a dokaze mu najit vhodny byt dle mych pozadavku, abych tomu nemusel venovat 2 hodiny denne pri hledani a procitani na internetu? 100% ji navstivim.
  • 17. 1. 2008 21:55

    Luboš z venkova (neregistrovaný)
    Sám se již delší dobu pokouším sehnat rekreační objekt. O nabídkách realitek bych mohl sepsat román. Chci se ale vyjádřit spíše k serveru bezrealitky.cz. Myšlenka je možná dobrá, ale provedení strašné. Je to pouze pro Pražáky, protože když se chcete podívat mimo Prahu, je to vše jako "ostatní", vůbec to není členěno na regiony, takže musíte doslova jako debilové prolézt všechny inzeráty. Nehledě k tomu, že tam skoro nic není. Pokud chcete bez realitky je mnohem lepší např. sbazar nebo bazoš a spousta dalších. Bezrealitky.cz mají ještě mnoho co dohánět. Spíše mi to připadá, že dobrého nápadu se chopili naprostí diletanti bez jakékoli vize.
  • 10. 9. 2008 0:06

    Jíra V. (neregistrovaný)
    mě terra reality taky pomohla, vodila lidi a prodala, vše ostatní bez jakýchkoliv vítek. Kdyby bylo takových realitek víc, tak by nikdo nemusel mít nervy koho si vybrat. Držím všem palce, tomu vašemu portálu taky, ale já tomu nerozumím nechci mít starosti, prodával bych přez vyzkoušenou realitku, protože bych nechtěl nikomu naletět.V. Pokud máte náhodou někdo z vás taky nějakou svou vyskoušenou a osvědčenou realitku držte se raději toho svého spolehlivého.
  • 16. 9. 2008 23:59

    J. V. (neregistrovaný)
    Já byl spokojen s RK Hanák z Brna, choval se přesně tak jak píšete. Je vidět, že seriozní realitky existují. Je to jenom v lidech. Dnes to asi může dělat každý, každý si říká makléř a firmu na prodej realit má taky asi každý. Přeji všem dobré zkušenosti a nenalétněte. Ahojte Pavel
  • 23. 9. 2008 16:42

    anonymní
    Nám vyšel prodej až přez realitku, sami jsme se snažili a inzerovali jsme sami přes sreality.cz a přes bezreality.cz vše bylo marné, pomohla nám až realitní kancelář Atex, která delala podle mě to samé, ale asi nějak jinak. Volil bych osvědčenou realitku
  • 5. 12. 2008 0:01

    JEREMY (neregistrovaný)
    Ahoj, pár poznámek. Pochybuju, že bezrealitky je realitka v tom pravém slova smyslu. Na druhou stranu chápu, že lidi štvou inzeráty realitek na tomto serveru, popř, reklamy na nové projekty. Ale upřímně, pokud provozujete takový server, tak ho musíte z něčeho financovat (reklama na projekty). Co se týče inzerce realitek... chápu že se to špatně filtruje... a když Vám to vadí koukněte třeba na onlinereal.cz nebo nemovitostionline.cz popř. další servery zaměřené na prodej nemovitostí od vlastníků bez realitní kanceláře...
  • 5. 2. 2009 8:42

    sisi (neregistrovaný)
    jaké jsou ještě servry bez realitky?Víte někdo nějaký servr kde nejsou RK?Chci koupit byt v Brně bez RK.Děkuji za odpověd!!!
  • 4. 8. 2009 17:31

    Michal Petr (neregistrovaný)
    Já se na to koukám z druhé strany - prodával jsem byt a po selekci cca 10 realitních kanceláří jsem prodal přes Bohemia reality v Praze a byl jsem naprosto spokojen, provize nebyla přemrštěná, přístup ke mně i kupujícím velmi osobní a vstřícný, smlouvy byly připravené do tří dnů a vše proběhlo naprosto bez problémů. Mohu doporučit. MP
  • 30. 3. 2008 0:16

    Jana (neregistrovaný)
    upozorňuji na sktutečnost, byl jsem vlastníkem několika nemovitostí a už vím, že při jednání s některými realitními kancelářemi se může celá věc poměrně zkomplikovat. Při kontaktu se zástupcem Realitního domu (což je rk, jestli se to tak dá říct) mi byla předložena nejdříve exklusivní smlouva, která kromě toho, že nedávala žádné povinnosti Realitnímu domu, tak jim umožňovala cenu si libovolně navýšit s tím, že všechno toto navýšení jenom realitního domu. V praxi si to asi dokážete představit. V nevýhradní smlouvě realitního domu je obdoba, přičemž opět realitní dům podle smlouvy ani nemusí nic aktivně vyhledávat, navíc je zde klauzule, že se jako prodávající zavazuji, že nevyužiju služeb jiného zprostředkovatele, pochopitelně pod pokutou, taky jsem naletěl, navíc realitní dům ani neprodal a ani se o to nijak nesnažil. Nidy vice REALITNÍ DŮM. Na druhou stranu musím pochválit rk - Pubec z plzeňského kraje a realitní kancelář - Terra, myslím že z Rakovníku, svý aktivním přístupem a seriozním jednáním a hlavně efektivitou prodeje dosáhli toho, co se jiným velkým rk, které se prostřídali v exklusivním zastoupení, se kterými jsem jednal nepovedlo. Věřím, že podobných rk jako je Pubec nebo Terra je víc a jsem rád, že na trhu jsou a že nebudeme slyšet jenom kritiku, kdybych znova prodával, vím na koho se mám obrátit. Takže krytizovat všechny rk a jejich přístup určitě nelze, jsou realitky dobré a špatné..
  • 2. 4. 2008 23:03

    Laďa (neregistrovaný)
    Mám rovněž velce dobré zkušenosti při prodeji v Praze s mimopražskou terra reality, nevím kolik firem se tak může jmenovat..jestli je to ta samá, před tím jsem si podobobně jako vy musel naběhnout na výběr reality a avareal, což bych už radši nikdy neopakoval.

    Prostředí v realitách se časem určitě vykrystalizuje, lidi si to řeknou jako my.

    Portálu Bez realitky držím palce, má velkou šanci na úspěch, protože jsou tu neseriozní realitky bez znalostí a efewktivity prodeje, slušných je tu asi jenom několik, slušná a seriozní realitka se vám postará o všechno, varuje vás před možnými ryziky, nic vám nediktuje, nevnucuje vám, že za vás vybere zálohu od kupujícího, kterou chce stejně jenom ona (realitka), smlouvu vám navrhne, vysvětlí možnosti a respektuje vaše stanoviska a zájmy ale jinak se o všechno postará a ušetří vás nervů a starosti, málo kdo má štěstí, že narazí na seriozního zprostředkovatele.

    L.
  • 25. 1. 2010 0:36

    Pavel (neregistrovaný)
    Správně by to tak určitě být mělo a to jak podle našich zákonů (protože za realizovaný prodej je součástí kupní ceny) i podle věcné logiky. Toto platí myslím od roku 2000. Obdobý princip je i u internetových obchodů, cena za výrobek by rovněž měla obsahovat dle našich platných vyhlášek balné. Jistě jste si všimli,že obchody v mnoha evropských státech i v US inzerují dopravu v rámci státu zdarma (free shiping) U nás jsme ve všem pozadu. Kupní cena musí být v každém případě dle našich platných inzerována včetně zprostředkovatelské odměny.
  • 29. 1. 2010 12:38

    Snoopy (neregistrovaný)
    Aktuální negativní zkušenost s RK Realitní dům: nabízí pozemek jako stavební, který je ve skutečnosti dle ÚP veden jako zeleň. Proto vám také neprozradí čísla prodávaných pozemků před podpisem smlouvy - údajně to nedělají (!) - důvod je jasný. A na výslovný dotaz, zda pozemek není v zeleni, makléř odpověděl, že pozemek je stavební, přestože ve skutečnosti dle ÚP v zeleni byl. Takže jednoznačně PODVOD.
  • 10. 8. 2010 16:35

    Realitní dům (neregistrovaný)
    v případě, že mate jakékolív přípominky k společností realitní dům využijte prosím OCHRANOU LINKU ZÁKAZNIKA 733 619 998.

    UDĚLÁME MAXIMUM PRO VAŘEŠENÍ VAŠÍHO PROBLÉMU

    REALITNÍ DŮM .R.O.
  • 29. 9. 2010 0:49

    Jáchym (neregistrovaný)
    máme s ženou taky velice dobré zkušenosti s Terou nevím odkud je, asi z toho Rakovníku, konkrétně s panem šneberkem, kterého si nemůžeme vynachválit. Prodával nám dům v úvalech. Je vidět že jsou seriozní realitky které udělají vše co je potřeba. My bychom určitě volili realitku, je ale lepší využít realitku podle osobních zkušeností známých a kamarádů a nenaletět na nesmyslné superlativy a reklamy.
  • 10. 4. 2008 20:59

    smlouvyzdarma (neregistrovaný)
    Dobrý den velmi mě pobavila následující věta z vašeho příspěvku:
    Já osobně nejsem krkoun a provizi klidně ve výši desítek tisíc bych velice rád zaplatil, ale SVÉMU právníkovi, který mě bude zastupovat, alespoň musel vystudovat nějakou školu a věnuje se smlouvám/realitám.
    V návaznosti na celý Váš článek bych rád uvedl příklad z praxe. Od letošního roku jsou osvobozeny od daně darovací osoby v první a druhé skupině dle zákona. V prosinci loňského roku sepsala notářka darovací smlouvu klientovi, který ale musel zaplatit odhad a také darovací daň nehledě k poměrně vysoké odměně za sepsání kupní smlouvy. Předpokládám, že jako notářka asi neměla výuční list na soustružníka, a tak mohla vědět, že dojde po novém roce k úpravě příslušného zákona, a tak měla informovat svého klienta, že za měsíc budou mnohem příznivější podmínky pro darování nemovitostí. Tento člověk se na mne obrátil s žádostí o radu v jiné věci, ale nějak jsme se dostali i tomu daru a sám byl velmi překvapen, když jsem mu sdělil, že zbytečně vyhodil řádově 15.000,- Kč. Závěrem snad jen - nemám vysokou školu ani žádné školení či atest a ani nerozumím všemu, ale vím, že příště se tento člověk obrátí nejdříve na mě a pokud budu vědět poradím a pokud si nebudu jist odkážu ho na právníka, ale zmíněnou paní notářku mu jistě nedoporučím. Co z toho plyne - nešel bych tam kde na to mají papír, ale tam kde mají dobré reference, ale to záleží jistě na Vás.
  • 24. 5. 2008 13:29

    Matějka (neregistrovaný)
    S Terrareality z Rakovníku mám rovněž velice dobrou skušenost, vstřícní, rychlý, vše vysvětlili i několikrát, žádný rezervační poplatek od kupujících nechtěli, my jsme ho nepotřebovali taky. Pomohli nám v čem mohli. Jen bych je chválil. Jsem sice prodávající z Mladé Boleslavi, kupující měli stejný názor. Třeba je to ale jiná kr vy píšete o terra z rakovníku taky, tak nevím (rk s názvem terra je víc, nevím jestli v rakovníku, ta co nám pomáhala pracuje všude). Shodli jsme se s kupujícím, že taková realitka si svojí odměnu zaslouží, navíc nám odstranila i některé nesrovnalosti ve stavbách na pozemku a břemenech, stavební povolení i jiné věci a vše dotáhli do konce, nebýt tohoto přístupu rk, tak by z obchodu sešlo, advokáta bychom nezaplatili, protože by udělal jenom část a byl by určitě dražší. My bychom volili opět realitku se stejným přístupem. Takže realitní kanceláře určitě fungovat budou i přez existenci takového portálu jako je bez realitky, protože zajistí věci, které jsou pro běžného smrtelníka, který nemá zkušenosti s postupy na úřadech a se všemi nezbytnými náležitostmi. Jsou dobré RK a špatné RK. My jsme měli štěstí i u minulého prodeje s Atrix, který nám rovněž výrazně pomohl. Matějka
  • 27. 6. 2008 1:13

    Jin (neregistrovaný)
    RK Terra má opravdu velice dobrý přístup ke svým klientům. prodávali jsme přez několik realitek, přístup od realitky Terra reality z Rakovníku byl ohromující, myslím si, že by se všichni realiťáci a šéfové realitek měli od skutečných odborníků jako jsou v Terra jedině učit a moc stydět. Mnou prodávaný dům byl u Liberce. Dost chválení, myslím, že je tu podobných realitek víc, ale bohužel v inzerci vidíme a to bych měl zdůraznit asi hlavně ty neseriozní. Portál bez realitky je podle mě chvilková záležitost, nejen že neprodá nemovitost, nevyhledá kupce - což se nedaří ani mnoha realitkám, které často ujišťují, že prodejní cena může být ještě vyšší, ale portál nevyřeší za vás žádné souvislosti, neporadí v podstatě s ničím, možná doporučí služby advokáta, který ve finále udělá jenom část toho co je potřeba za nehorázně přemrštěný honorář. Jindra
  • 13. 7. 2011 11:40

    realiťák (neregistrovaný)

    podívejte se na sebe občas do zrcadla a přestaňte házet špínu na druhé. Stejně tu nejde o nic jiného, než o sobectví pronajímatelů...a také o to, že češi jako národ jsou zvyklí vrtat si koneno kvůli pár drobným. Jsem realiťák již mnoho let. Jsou špatní lékaři, studenti, policajti...atd, o nikom se nikdy nenapsalo víc románů, než o realitkách. Zamyslete se nad sebou, tohle není kapitalismus, funguje to tu u nás hůř než za bolševika. Přeji krásnou odpolední meditaci...jo a kupte si pořádné vidle na to prohrabávání peněz, co díky realitce ušetříte.

  • 13. 7. 2011 11:41

    realiťák (neregistrovaný)

    podívejte se na sebe občas do zrcadla a přestaňte házet špínu na druhé. Stejně tu nejde o nic jiného, než o sobectví pronajímatelů...a také o to, že češi jako národ jsou zvyklí vrtat si koneno kvůli pár drobným. Jsem realiťák již mnoho let. Jsou špatní lékaři, studenti, policajti...atd, o nikom se nikdy nenapsalo víc románů, než o realitkách. Zamyslete se nad sebou, tohle není kapitalismus, funguje to tu u nás hůř než za bolševika. Přeji krásnou odpolední meditaci...jo a kupte si pořádné vidle na to prohrabávání peněz, co díky realitce ušetříte.

  • 24. 7. 2011 1:47

    Marcel (neregistrovaný)

    Dobrý den
    Když hledám byt,hledám vždycky bez realitky.Proč bych měl platit provize které jsou mimochodem pěkně tučné jakému si makléři?
    On mi za provizi udělá menší prohlídku,tot vše.To je sakra hodně málo,když neposkytuje ani žádné jiné služby,nebo záruky.
    Tvůrcům tohoto webu přeji hodně štěstí a profesních úspěchu,protože čím více zde bude inzerovat lidí,tím méně pro realitky...
    s přáním hezkého dne
    Marcel Malík
    Praha

  • 28. 8. 2008 10:37

    Krása (neregistrovaný)
    Mám terra reality hodně pomohla. Porodávali jsme dům, který mělo v nabídce dříve několik realitních kanceláří, naletěli jsme jim na jejich inzeráty, jedna z nich inzeruje, že prodává nejvíce nemovitostí na světě, další má taky spoustu inzerátů, navíc má pražsé realitní centrum a pod. Při kontaktu s Terra reality sro a následné spolupráci byly zkušenosti zcela odlišné, nejenom že prodali, ale přístup , práce realitky - vše bylo úplně jiné, nesrovnatelně lepší. Nerozumím tomu proč nám jiné realitky nikoho nepřivedli, pardon přivedli a proč terta reality přivedla několik zájemců za úplně stejných podmínek kdy byla stejná celková cena. Terra reality chtěla navíc menší provizi než její předchůdci, což mě zarazilo. Já bych volil při prodeji své nemovitosti tuto realitku nebo podobnou. Myslím si, že se najdou takovéto šikovné realitky po celé ČR. Věřte mi, že ušetří spousty práce, pokud svoji práci opravdu umí, myslím si, že to nebude jenom v inzerci na realitním portálu, jsem jednoznačně pro jakoukoliv schopnou realitku.
  • 2. 9. 2008 14:56

    Žabka (neregistrovaný)
    Prodávali jsme na Berounsku domeček, Terra Reality nám našla jako jediná realitka kupce, během jednoho měsíce nám přivedla několik zájemců z nihž jeden koupil, ostatní zájemci váhali, terra reality s.r.o. vodila další, bylo to perfektní i smlouvy i ostatní. Realitní dům náš dům měl v exklusivní smlouvě skoro rok, Avareal asi 7 měsíců. Realitní dům a Avareal nepřivedli ani jednoho zájemce. Volil bych zas teru, neumím si představit, že bych dal něco někan na internet a čekal, byl bych na tom jako s avareal a realitním domem. Při terře nabízel náš domek i výběr reality s.r.o. bez našeho vědomí což nám přišlo sprostý smazání jim trvalo víc jak týden, stejně nikoho nepřivedli.
  • 17. 11. 2008 17:38

    Klán (neregistrovaný)
    Otřesná skušenost s panem malkéřemz realitky a-excelans sro, jmenoval se Klíma Ladislav. Tato plzeňská realitní kanelář mě zastupovala exklusivně při prodeji činžáku, smlouva neměla být exkusivní, při kontrole textu a úpravě tam pan Klíma exklusivitu podvraťácky stejně vpašoval, byl jsem u toho a nevím jak semu to povedlo, holt mistr. Dále se musím zmínit, pan Klíma neuměl ani napsat popis nemovitosti, kradl ho na internetu jiným realitkám, z jeho jednání čišel amatérizmus a neprofesionalita. Jediná v čem vynikal byl požadavek na výši provize. Všechno další bylo velice křivé, divím se, že takovéto realitky a makléři existují a že vůbec fungují. Vůbec tomuto tématu totiž nerozumí, asi jim občas někdo naletí. Prchněte než naletíte jako já, mě to trvalo 7 měsáců se vyvázat, i teď občas volá a chce platit nějaké jeho vzniklé náklady. Texty u popisů domů jak jsem se všim krade vesele dál, aspoň že tam přepisuje míry, u mě i na toto zapoměl, takže inzerroval dům doslovně s textama a mírama domu, kterej byl zadán jinou realitkou před ním, než takovou realitku, radči žádnou.
    Realitka, pokud tomu rozumí může hodně práce ušetřit a prodat líp než majitel, já dal dál na doporučení jiné realitky a udělal jsem dobře.Kl.
  • 22. 9. 2011 11:23

    LENKA (neregistrovaný)

    Tak mi teda někdo poradte kam mám nebo komu svěřit dům když ho chci prodat.Prolux,Re­max,Bart teda ne.Slibují hory doly a nic se nedělo ani telefon nebrali.Chci prodat dům a mít svojí maminku tady u mne a néé 150km daleko tam jí neuhlídám.

  • 31. 1. 2011 21:25

    John009 (neregistrovaný)

    Takzvaní "realitní makléři" si myslí, že přečtou pár inzerátů a vyinkasují za to pár desítek tisíc. Za nic neručí, nic neumí, nemají vzdělání, nemusí skládat zkoušky a na smlouvy mají stejně právníka, takže tím, že se do toho vloží jeden laxní nezainteresovaný (jestli do zainteresovanosti nepočítám zainteresovanost shránout provizi) nevzdělanec navíc, obchod MUSÍ a vím že u mě vždy končil naprostým fiaskem. Fiasko bylo o to větší, čím větší oblek, sebejistý úsměv, siláčtější řeši a zdání profesionality se daný človběk snažil na začátku budit. Takže realitní kanceláře a podobnou svoloč v podmínkách ČR rozhodně nebrat a vím dobře o čem mluvím.

  • 12. 7. 2011 17:15

    realiťák (neregistrovaný)

    Vážení,

    klidně si kupujte čerstvé pečivo u kováře...prodávejte si nemovitosti systémem prodeje koblih...a pak se divte, že nejde jen o to sehnat kupujícího v telefonním seznamu. V realitách pracuji mnoho let, problém je však v tom, že jsou prodávající příliš sobečtí a nechtějí si připustit, že problém je v nich, ne v realitní kanceláři. Je to také samozřejmě o jednotlivcích, není však dobré házet všechny do jednoho pytle. Stejně jako jsou špatní někteří policisté, lékaři, kadeřníci, stavaři...atd, o nikom se nenapsalo nikdy nic špatného jako o realitních poradcích. Když už je řeč o www.bezrealitky.cz, jako realitní poradce říkám hrůza. Většina nabídek mají přemrštěné ceny, fotky k nabídkám hrůza...a výsledkem je, že kupujícího stejně většinou sežene realitní poradce. Pak se divte vážení, že realitní trh u nás kolabuje. Když to vidím, chce se mi zvracet...a nejvíce kvůli těm, co si naivně myslí, že realitní kancelář je zbytečný luxus. Vážení prodávající, zamyslete se nad sebou a neházejte špínu na druhé, beztak solidní realiťák si o provizi navýší cenu, takže mu nic nehradíte. Přeji všem prodávajícím krásnou podvečerní meditaci.

  • 29. 10. 2012 18:17

    lagos999 (neregistrovaný)

    Dobrý den, já mám dobrou zkušenost s portálem www.realitka-zdarma.cz Je to na založeno na principu přímého jednání, bez prostředníků. Dostal jsem se tam přes vzory smluv, ale inzerát vložíte zadarmo, tak jsem to taky zkusil a ozývali se mi normální zájemci, RK skoro vůbec.

  • 8. 11. 2012 14:49

    Lenka (neregistrovaný)

    Nikomu nedoporučuji RK PUBEC. Arogantni jednani,brani jen sve zajmy .A p.Pubec arogantni,namyšleny pan ktery neumi vubec jednat z lidmy a je schopny s vama mluvit sproste a klidne Vam rekne at mu polibete prdel.Lže Vam do oči,a snažise Vam prodat objekt v katastrofalnim stavu,pritom tvrdit že je to perfektni.

  • 9. 7. 2013 10:21

    Maty (neregistrovaný)

    Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o nezávazné vyplnění krátkého dotazníku. Součástí dotazníku je i zajímavá nabídka. Předem děkuji za vyplnění. http://www.survio.com/survey/d/E3H9Z4G7U9Z4U4Y3K

  • 15. 10. 2018 19:43

    Miriam (neregistrovaný)

    Já osobně si myslím, že to s českým trhem realit moc nezahýbe, zatím to není tak velký server a spousta lidí ho nezná. Samozřejmě všechno se může změnit. Já jsem pořád ještě zastánce prodeje přes realitku, přeci jenom za vás obstará spoustu věcí, vybírá klienty a tak. Spousta realitek spolupracuje s těmito stránkami a to se mi zdá taky docela dobrý, myslím, že lidí se tak víc dostanou k inzerátům.

  • 22. 11. 2011 0:11

    pepa (neregistrovaný)

    Pozor TOP ONE REALITY špatná zkušenost s TOP ONE REALITY s.r.o. Lidická Roztoky. Nabízejí něco co nemůžou prodat ani zprostředkovat , uvádějí že ke všem nabídkám mají zprostředkovatelské smlouvy a nemají nic. Jediným zájmen je z vás dostat "rezervační zálohu" která je jejich provizí , a pak už si porad sám nic neudělají , když už máte složený poplatek a vyřízený úveř jedinou cestou je spojit se pak s prodávajícím a vše si vyřídit sám a realitka pak za nic kasíruje nemalé peníze , když jim voláte a řeknete že to je divný že si vyřídíte všechno sám a pak za co tedy platíte když jste si vzal realitku aby za vás všechno vyřídila a pak si smlouvy převody a všechno oběháváte sami ,odpoví vám obchod proběh co po nás chcete je jedno že jste si všechno zařídil sám my svý peníze máme . Pozor tímto vás chci varovat další neseriozní kanceláří s jménem TOP ONE reality s.r.o. /zatím se tak jmenují ale zvykem je se přejmenovávat se jak se provaří/ proto kontrolujte i rejstříky firem jestli je nejedná o ty samé majitele.Bohužel V čr se asi opravdu nenachází žádná seriózní realitka , doporučuji všem inzerát za pár korun si dejte samy obracejte se na advokáty se smlouvama a žádnou rk nepotřebujete , nemyslete si že za vás něco vyřídí jde jim jen o vaše peníze a pak už je nic nezajímá.

  • 22. 10. 2012 19:41

    Tonda (neregistrovaný)

    vsimnete si napr. toho nenapadneho zelenocerveneho zpracovani webu, zrejme na nich pracovala ta sama firma co jim delala stranky pro realitku,nemam to z me hlavy, delam u jedne asi posledni korektni nejmenovane sitove realitky a povedel mi to jeden oblastni manazer. Presne nevim jak to funguje, ale vim ze si delaji velkou databazi lidi, co realitku nechteji, pak jim stejne nabizeji jejich sluzby asi mozna ne pod reklamou MM.Maji zadarmo mnoho kontaktu techto lidi. Nedelaji to zadny blbci, cele je to dobre propracovane. Nerikam, ze je v dnesni dobe, plne podvodu spatne prodavat nemovitosti, ktere jsou asi nejvetsim majetkem co kdo ma pres realitku, ale musi se dobre vybirat. Staci si precist fora o praktikach nekterych realitek,samoz­rejme, ze nejhorsi jsou asi sitove, viz prolux atd...Dobra realitka si vezme veskerou odpovednost na sebe a musi za odmenu zajistit cely proces. Dnes je velkym hitem realitek nemovitost neprodat,ale udelat nevypoveditelnou smlouvu,aby to prodavajiciho dohnalo, ze si to proda sam, pote si zjisti ze nemovitost byla prodana a na zaklade podepsane smlouvy vymahaji provizi + sankce, zato ze porusili smlouvu. Takovych to podvodu je cela rada. Dle myho nazoru, je asi nejlepsi sverit nemovitost mensi okresni realitce, ktera funguje nejakou dobu a je mozne si od lidi overit jejich cinnost. Vetsinou ti lide bydli v tom samym meste a casto je potkavate. Tudis si je muzete kdykoliv najit.

  • 26. 11. 2013 15:33

    vichrvichr

    Myslím, že server bezrealitky je absolutně k ničemu. Snažili jsem se přes to prodat byt a jediný kdo nám volal tak byli makléři jinak - VUBEC NIKDO a to jsem za to jeste zaplatili nejaky penize pres sms... Jsem presvedcen, že je to jen dalsi kanal pres ktery RK ziskavaji konktakty. Nakonec jsme stejne prodali pres RK - real smart, http://real-smart.cz . BTW: kdyz se podivate na vsechny servery kde prodavaji majiteli bez rk, zjistite ze si za svoje nemovitosti predstavuji astronomicke hodnoty, stejne jsem teda pres stejnou realitku i koupili - protoze i s provizi to bylo skoro o pul mil. levnejsi nej ostatni nabidky od primich majitelu...

  • 15. 1. 2008 10:01

    Stepan (neregistrovaný)
    Ano, zdá se mi to jako bohulibá činnost, ale nějak mi pořád nesedí ten komerční model. Je sice fine, že tam jsou služby typu bezFoťák a pod. Když ale vidím počty inzerentů, které jsou opravdu minimální (střední realitka jich má víc).
    Mediální "masáž" je opravdu povedená, právě s ohledem na ni je inzerátů pramálo. Zvláště mimo Prahu, to je opravdu nic :-(.

    Problém může být taky v tom (nevím jak v Praze), že v Brně (i Ostravě) jsou služby pro majitele zdarma... to znamená... já jako majitel - nabízející neplatím ani korunu a kolikrát dostanu ještě něco navíc (viděl jsem nabízet mobil, slevové kupóny a pod.).

    Pěkně zpracované, mapa se mi líbí, vyhledávání mimo Prahu už je trošku nešikovné... přeji hodně úspěchu tomuto projektu. Třeba dokáže, že to jde i jinak ;-)
  • 15. 1. 2008 10:09

    Stepan (neregistrovaný)
    Ještě jsem zapomněl dodat... je jasné že spousta lidí chce nakupovat bez realitky, bez makléřů, bez provize! Když ale nemám co koupit (není nabídka) :-/

    Pokud ale stojím na straně prodávajícího... chce se mi platit za smlouvy, fotky (když chci profi - ani většina RK to nedělá ale výjimky jsou), běhat po katastrech?
    I pronájem je kolikrát problém, x prohlídek, to chce spoustu času (vím o čem mluvím).
  • 15. 1. 2008 10:45

    janek (neregistrovaný)
    "Proč jim mám platit za něco co udělali pro někoho jiného?" - a kdo jim to tedy zaplatí?
  • 15. 1. 2008 22:41

    Hynek Hruska (neregistrovaný)
    Zdravim,
    se zajmem jsem si precetl reakci bezrealitky.cz a diskusi.
    Co se tyce reakce bezrealitky.cz tak:
    V zadnem pripade neodmitam zmenu fungovani realitniho trhu, jen ji vidim v tlaku na RK a zkvalitnovani a ztransparentnovani jejich sluzeb nez na to delat si vse sam. Prestoze je spousta spatnych automechaniku, budu hledat dobreho a ne se ucit opravovat auto sam.
    Stejne tak si myslim ze idea ze vse vezmu do svych rukou je v dnesim slozitem svete trochu jednoducha.
    Nemam zajem na rozvoji jejich obchodniho modelu, ale kdyz jsme byl schopen tam ty inzeraty RK najit ja pri hodinovem pruzkumu dat, proc to nejsou schopni udelat oni ? Trochu mi to pripomina ceske restaurace, kde je vsude napsano ze pres obedy se nekouri, ale kazdy tam v pohode ma zapaleno.
    Neni mi z odpovedi jasne kde presne manipuluji informace, rekl bych ze jsem ukazal par mist, kde je zcela jasne manipuluje bezrealitky.cz. Ale at si kazdy udela nazor sam.

    V zadnem pripade nechci obhajovat vsechny soucasne RK, ani vetsinu z nich, ale pro cloveka, ktery si s vyberem da trochu prace, neni tezke najit RK, ktera mu udela dobrou sluzbu.

    Co se tyce diskuse, tak zde zaznela cela paleta nazoru, i ja musim priznat ze nektere mi zneji jako by je napsal realitni makler :-), ale pripady udelala jsem si to sama a bylo to dobre, podle mne o nicem nevypovidaji.
    Dobra poznamka je to o pronajmech, tam si myslim, ze je k zvazeni zda sluzeb realitky vyuzit nebo do toho dat vice sveho casu a pronajmout si to sam. Kdyz ale ja osobne sluzeb RK vyuzivam pouzivam sve smlouvy (mohu pripadne poskytnout) a tez davam RK duveru v tom ze ji predavam byt jako celek a chci od nich dostat az podepsaneho klienta, opravdu nebudu ztracet cas se tam chodit divat s kazdym.
  • 16. 5. 2011 0:45

    S realitní kanceláří AAABYTY.CZ už nikdy více! (neregistrovaný)

    V listopadu 2009 nás zaujal inzerát nabídky bytu 2+1 v Českých Budějovicích. Po cca 15ti minutové prohlídce se nám byt jevil jako velmi pěkný – 47m2, pěkné místo poblíž centra, částečně zrekonstruovaný, vybavený, okna do zahrady… pro mladý pár ideální koupě.
    Postup byl zcela standardní, složení rezervačního poplatku ve výši 50.000 Kč, předkupní smlouva, čekání na poskytnutí úvěru, následně pak kupní smlouva a převod prostředků ve výši 1.150.000 Kč. Neměli jsme vůbec žádný důvod pochybovat, vše probíhalo bez problémů a my se těšili na nový byt. S RK jsme byli neustále v kontaktu. V koupelně našeho nového bytu byla na stropě mokrá skvrna, o které jsme se všichni domnívali, že je důsledkem přetečení vany z hořejšího patra a bude stačit oškrábat a strop znovu nabílit. A tady začínají naše problémy. Při přebírání bytu v březnu 2010 jsme zjistili, že se skvrna zvětšila a možná půjde o vážnější problém. Přestože jsme na tuto skutečnost realitní makléřku upozorňovali, dle jejích slov bylo nutné byt nejprve převzít, abychom následně mohli zjistit rozsah poškození a domluvit další postup. Dnes už víme, že situaci šlo řešit jinak, převzetí bytu nepodepsat hned, ale trvat na vyřešení problému s promáčeným stropem.

    Když byl byt náš, postupně jsme zjistili další „skryté vady“. Byt koupený jako 47 m2 má po přeměření pouhých 36 m2! Údajně nově dělaná elektroinstalace neprošla revizí, verdikt revizního technika zněl jednoznačně – nechat kompletně předělat (odhad 50.000,- Kč). Problémy pak vyvrcholily zřícením stropní konstrukce v koupelně bytu! Vzhledem k tomu, že se jednalo o havarijní stav, byli jsme nuceni na pokyn Stavebního úřadu neprodleně zjednat nápravu, což obnášelo kompletní vyhotovení nové stropní konstrukce v rozsahu cca 22 m2. Po celou dobu jsme byli v kontaktu jak s prodávající, tak s RK, snažili se hledat nějaké východisko a řešení. Po prodávající jsme opakovaně požadovali slevu z kupní ceny + podklady k elektroinstalaci. Zcela bez úspěchu. Proto nám nezbývá nic jiného než se po více než roce od převzetí bytu obrátit na soud. Podali jsme žalobu na bývalou majitelku bytu a věříme, že spravedlnost nebude slepá.

    Splácíme úvěr na byt, platíme právní služby, soudí poplatky, soudní znalce, posudky, opravy… Platíme každý měsíc fond oprav (dáno zákonem), přestože zde nebydlíme ani bydlet nemůžeme – byt je neobyvatelný. Zatím naše výdaje činí více než 120.000,- Kč od podpisu převzetí bytu. Naivně jsme se domnívali, že koupě bytu přes realitní kancelář AAABYTY.CZ je zárukou kvality. Za zprostředkování takto špatné koupě si naúčtovali provizi ve výši 50.000,- Kč a přes naše opakované žádosti nám sdělili, že k vrácení provize nedojde.

    Realitní kancelář AAABYTY.CZ nás jako klienta nedokázala žádným způsobem ochránit. Na úkor kvalitních služeb a spokojenosti upřednostnila svůj jediný zájem – zisk provize. Neposkytla nám v podstatě žádné kvalitní služby ani ochranu před podvodným jednáním a od celé věci se následně zcela distancovala. Bohužel ani kupní smlouva vyhotovená touto RK není provedena příliš kvalitně, což nám vše částečně komplikuje.

    Považujeme AAABYTY.CZ za nekvalitní RK a koupi bytu jejím prostřednictvím rozhodně nedoporučujeme. Tato společnost není ani členem Asociace realitních kanceláří.

    Kdokoli by měl zájem o bližší podrobnosti a informace, můžete nás kontaktovat na emailu spatnarealitka@gma­il.com.

  • 12. 7. 2011 17:17

    realiťák (neregistrovaný)

    Vážení,

    klidně si kupujte čerstvé pečivo u kováře...prodávejte si nemovitosti systémem prodeje koblih...a pak se divte, že nejde jen o to sehnat kupujícího v telefonním seznamu. V realitách pracuji mnoho let, problém je však v tom, že jsou prodávající příliš sobečtí a nechtějí si připustit, že problém je v nich, ne v realitní kanceláři. Je to také samozřejmě o jednotlivcích, není však dobré házet všechny do jednoho pytle. Stejně jako jsou špatní někteří policisté, lékaři, kadeřníci, stavaři...atd, o nikom se nenapsalo nikdy nic špatného jako o realitních poradcích. Když už je řeč o www.bezrealitky.cz, jako realitní poradce říkám hrůza. Většina nabídek mají přemrštěné ceny, fotky k nabídkám hrůza...a výsledkem je, že kupujícího stejně většinou sežene realitní poradce. Pak se divte vážení, že realitní trh u nás kolabuje. Když to vidím, chce se mi zvracet...a nejvíce kvůli těm, co si naivně myslí, že realitní kancelář je zbytečný luxus. Vážení prodávající, zamyslete se nad sebou a neházejte špínu na druhé, beztak solidní realiťák si o provizi navýší cenu, takže mu nic nehradíte. Přeji všem prodávajícím krásnou podvečerní meditaci.

  • 15. 1. 2008 10:31

    Johnnik (neregistrovaný)
    "Určitě se nejedná o náš projekt a se serverem bezrealitky.cz nejsme personálně ani kapitálově propojeni."

    To samozřejmě nejsem schopen posoudit.

    Nicméně, když se na webu bezrealitky dočtu, že vzorová smlouva "je připravena kvalitními právníky", rubriku právní poradenství jste zpracovala eadvokacie, na svém webu máte novou rubriku uvedenou slovy: "Ve spolupráci se serverem bezrealitky.cz provozovaném společností Pricetown s.r.o. připravila naše advokátní kancelář novou poradnu v oblasti právních vztahů k nemovitostem.", lze mít jisté pochybnosti o naprosté "neprovázanosti". A můžeme jen slovíčkařit, jestli se jedná o personální, kapitálovou provázanost, či o jiný druh spolupráce.

    A mimochodem - ačkoliv se bezreality tváří, že nejsou realitní kanceláří, tak jí fakticky jsou. Oni vykonávají zprostředkovatelskou činnost a je jedno, jak to "marketingově" nazvou a jestli si za to berou peníze, či nikoliv.

    Což je jeden z důsledků realitní džungle. Neumím si dost dobře představit, že by nějaký právník na webu inzeroval poskytování bezplatných právních služeb a tvrdil, že rozhodně není advokát a nabízel ušetření peněz za advokáty.

    Skoro bych řekl, že to je nekalosoutěžní jednání.

    Ať to je, jak chce, celkový dojem (podobně, jako émeričani u softu posuzují "look") je ten, že co se ušetří na provizi, zaplatí se eAdvokacii anebo že se jedná o zprostředkování práce pro eAdvokacii.

    A další nenápadná manipulace je skryta v argumentaci ohledně ušteřené ceny za provizi 4 %. Jednak bývá provize nižší (i vyšší) a jednak to dost často funguje jinak. Přijde realiťák a řekne, za kolik chchete prodat byt? Vy řeknete za 2 mil. Kč. Realiťák řekne O.K. a co bude nad to, je moje provize.
  • 15. 1. 2008 11:13

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Podle mych skrovnych pozorovani spociva obchodni model realitek v tom, ze se snazi pod sebe dostat co nejvic nabidky pokud mozno na exkluzivni smlouvu. Pak mohou mit drahe a mizerne sluzby, ale jelikoz je nabidka omezena, stejne je musi kupujici pouzit :-/
  • 15. 1. 2008 11:58

    Vladek (neregistrovaný)
    Já osobně si myslím, že pokud eAdvokacie platí za svoji prezentaci na serveru bezrealitky.cz a prezentace není uzavřena jiným advokátům, tak to nelze nazvat spoluprácí. Pokud je to jinak, tak je to nekalosoutěžní jednání.
  • 16. 1. 2008 9:33

    Hynek Hruska (neregistrovaný)
    Zdravim,
    proc na ty prohlidky chodit musite ?
    Ja na zadne nechodim a funguje to stejne ...

    Ale jinak se v te debate stale stretavaji dve veci, jestli realitky ano ci ne a kdyz ano, tak jestli je to server bezrealitky.cz ktery tu zmenu prinese.

    A pokud u prvniho tvrdim, spise ano, ale jsou i situace kdy to nema smyslm, u toho druheho si myslim ze ne, protoze ten server zatim neudelal nic co by na to ukazovalo. Pokud chcete jit mimo RK tak si dejte inzerat na Sbazar nebo do Annonce nebo na par jinych serveru, ktere funguji.
  • 16. 1. 2008 9:37

    Hynek Hruska (neregistrovaný)
    Zdravim,
    narozdil ode mne mate hroznou kliku na automechaniky a nejde Vam si vybrat relaitku.
    Ja tomu nejsem ochoten venovat 2 hodky denne ...
    Take je otazka jake sluzby RK se hodnoti, trh je v poslednim roce pomerne specificky, nikdo neprodava za rozumnou cenu a z toho se odviji i sluzby realitek.
    Ja osobne si myslim ze RK zastupuje vzdy toho s kym ma smlouvu, tedy pokud prodavam nemovitost, davam koexkluzivni smlouvu dvema RK a ty maji jasne zadani i s pokutami pro ne. Bohuzel zadna RK v CR v tuto chvili neumi vyhledavat nemovitost podle zadani klienta, ale to zase dela dobre server Reality.cz a pak holt musite jednat s tou RK ktera danou nabidku nabizi. A to je nekdy sila, to uznavam.
  • 8. 4. 2008 21:42

    smlouvyzdarma (neregistrovaný)
    Dobrý den,
    nechci nikomu nutit ani realitku ani nic jiného. Jen bych chtěl všechny upozornit, že já osobně jsem na stránkách bezrealitky.cz náhodou otevřel nájemní smlouvu, a protože dělám v oboru zarazila mě určitá část. Obrátil jsem se na servr bezrealitky.cz, kdy nejprve taktně jsem požádal o vysvětlení této části smlouvy, ale to nepřišlo ani po měsíci. Po té jsem začal psát příspěvky na jejich stránky s upozorněním, že nájemní smlouva je špatná a může mnoha lidem více uškodit než pomoci. Mé příspěvky však byly pravidelně mazány, ale alespoň mi byla doručena odpověď, že se jedná pouze o vzorovou smlouvy. Časem jsem se na to vy...... V čem tkvěl problém? Ve smlouvě je napsáno, že nájemné včetně záloh na služby činí... a dále, že služby budou vyúčtovány jednou za rok. Jak, ale vyúčtujete služby, když není dáno jakou část tvoří nájem a jakou část tvoří záloha na služby. Odpovězte si každý sám. A to jsem se na stránky dostal náhodou, když jsem něco hledal a jen tak náhodou jsem si kliknul na nájemní smlouvu jinak o stránkách nevím nic a po mých zkušenostech ani nic vědět nechci.
    Přeji Vám hodně štěstí při řešení Vašich realitních problémů.
    smlouvyzdarma@email.cz
  • 1. 2. 2010 2:53

    Stašek T (neregistrovaný)
    Mám špatné zkušenosti s realitní kanceláří RE/MAX.

    Na praze 6 jsme se zajímali o byt. Realitní expert, z remaxu, který měl na vizitce, že je ředitel ...nevíme čeho jestli pobočky na Bělohorské ul..nevím, před jménem měl ing, byl velice roztržitý při ukazování bytu, neznal ani technický stav.. rekonstrukce bytu atd. jiné prostory nám v postatě neukázal, měl velký problém cokoliv odemnkout.

    Ptali jsme se ho na poplatky a všechny náklady k bytové jednotce...plyn, el, fond oprav, voda, popelnice.. odpověď byla: že jsou kolem 1 700 Kč, že nám to upřesní..podle něj to není podstatné (částka se nám zdála být hodně nízká..,proto jsme pana "realitního experta" pžádali, jestli by nám nemohl prověřit výši poplatků. Odpověď nás zarazila: Po složení rezervačního poplatku (jeho představa cca 250 tis)vám informace upřesním. Pokud budou důležité informace v hrubém rozporu s tím co jsem vám sdělil, rezervační poplatek vám bude vrácen. Informace o domu nebo mluvit s majitelem...tyto požadavky se ho dotkly.

    Pan realiťák věděl, že máme o nemovitost zájem, ptali jsme se na možnou slevu, v průběhu týdne kdy nám zjišťoval poplatky, které nijak neupřesnil, navýšil cenu u bytu v inzerci o 150 000 Kč.

    Záloha nás zarazila i proto, že původně tento realitní expert prohlašoval, že po nás nebude chtít žádnou odměnu ani žádnou částku, že je to již zakalkulováno v kupní ceně a že toto dostane od prodávajícího. Říkali jsme si, že je to dobře, že má věcný přístup jako TERRA, se kterou jsme v minulosti měli velice dobré zkušenosti při prodeji domu po dědovi. Nechápali jsme proč najednou Re/max expert udělal takovou změnu?

    Už nám to nevadí, tento předražený byt od pana z RE/MAX kupovat nebudem, koupíme raději jiný.. i dovolat se byl problém.

    Z rozhovoru s naším kamarádem jsme pochopili, že tento pán který dělá u Re/max má pravděpodobně velké finanční problémy což je asi u obdobných realitních makléřů běžné, že si pravděpodobně vezme zálohu ze které bude žít atd. Když by nám měl náhodou něco vracet (smlouvy jsou postaveny tak, že člověk naletí) tak že vezme zálohu od někoho jiného a celé se to opakuje dokud se mu nepodaří něco prodat..nebo někoho napálit.

    Stálo by za to, vidět psaný formální projev tohoto realitního speciality...to taky stojí za to.

    S RE/MAX už nechci mít nic společného.
  • 15. 1. 2008 9:16

    Johnnik (neregistrovaný)
    Uf, takže budeme si to rozebírat.

    Musíte rozlišovat své postavení jako prodávajícího anebo kupujícího.

    Jako prodávající budete absolvovat mnoho prohlídek v různých hodinách dle požadavků zájemců (tedy chcete-li prodat za slušnou nabídku). Budete s nimi jednat, zjišťovat jejich finanční možnosti, požadavky na obsah smlouvy atd. atd.

    Jako kupující budete trávit mnoho hodin procházením internetu, časopisů a určitě jich bude několik, o kterých ani nevíte, nemůžete vědět všechno. Pak budete absolvovat jednání s potencionálními zájemci, zjišťovat jejich podmínky, finanční možnosti atd. atd.


    Otázka advokáta - realitní kancelář by měla zastupovat jednu stranu - a proto advokát zastupuje i onu jednu stranu. Hájí zájmy jen jednoho z účastníků. Realitní kancelář není někdo "nad" nebo "mimo" prodávajícího a kupujícího. Realitní kancelář by měla poskytovat služby jednomu (zajištění prodeje, popř. vyhledání ke koupi).

    Ano, bývá zvykem něco jiného jako např. že jako kupující zaplatíte "rezervační poplatek" realitní kanceláři prodávajícího, vlastní kupní smlouva se pak nepodepíše a prodávající se pak "tváří", že on nic, že si to máte vyřizovat s realitní kanceláří. A to je právě ten omyl (důsledek oné předstírané "nadstranickosti" realitní kanceláře).

    Smlouvu samozřejmě podepíší oba (to by ani nebyla smlouva, že ...), ale je otázka jaký bude mít obsah. A jestli si myslíte, že zájmy kupujícího a prodávajícího jsou téměř shodné - nechcete přijít a něco si ode mě koupit? Kromě samotného faktu převodu vlastnictví a popisu nemovitostí, se mohou zájmy kupujícího a prodávajícího podstatně lišit. A to by vám právě měla vysvětlit realitní kancelář (potažmo advokát).
  • 15. 1. 2008 9:34

    dragonek (neregistrovaný)
    ad server: bezrealitky neni spatny ani dobry proste tak v norme rekl bych

    ad RK: bohuzel mam jen spatne zkusenosti jak s koupi a nyni s prodejem bytu v praze doufam, ze jiz hodne delsi cas nebudu sluzeb RK potrebovat
  • 15. 1. 2008 11:08

    Noem (neregistrovaný)
    Přijde mi celkem jedno jestli jednáte s realitkou nebo bez. Podvodníků je v realitkách jako máku a stejný počet podvodníků je i na straně normálních lidí nabízejících reality.

    Když jsem hledal pronájem často se mi stalo, že mi makléř něco namluvil a pak to nebyla pravda (jeden vychytrálek mě hnal do bytu kde nebyla kuchyňská linka i když jsem ji požadoval :) ). Prostě průměrně musí počet magorů v RK vycházet na průměrný počet magorů v populaci :).

    Co se týká projektu Bezrealitky.cz tak mi přijde trochu nemastný neslaný, vzhledem k počtu nabídek si snad ani takovýhle článek nezaslouží.
  • 15. 1. 2008 13:11

    Miroslav Suchy (neregistrovaný)
    Měli by platit prodavající. Těm poskytují službu. Nebo by realitky měli alespoň udávat cenu včetně provize. Já si vyberu nemovitost za 2 miliony a pak zjistím, že musím platit ještě nějakou provizi.
  • 15. 1. 2008 16:08

    anonymní
    Ještě jsem neviděl obchod (a to jsem zažil i ovoce/zeleninu v Bille), kde by poměr shnilého vůči nabízenému byl tak vysoký...
  • 16. 1. 2008 8:38

    anonymní
    Dlouhý příspěvek o pronájmech jsem psal já.

    je k zvazeni zda sluzeb realitky vyuzit nebo do toho dat vice sveho casu a pronajmout si to sam.

    Jasně z toho vyplynulo, že více mého času varianta "bez realitky" (nikoliv nutně "bezrealitky.cz") nestojí, protože na prohlídky stejně chodit musíte a realitky mi navíc vodily klienty absolutně nevyhovující zadanému profilu. Zkrátka to zkoušely, že mě na místě ukecají.
  • 7. 4. 2008 0:40

    fun (neregistrovaný)
    Nejvíc mě baví, jak se lidi stěžují na to, že jim realitka není schopná najít zájemce o jejich byt, ale to, aby jsi uvědomili, že obyčejně hlavní důvod je v tom, že požadují vysoké nájemné a že kdyby ho zlevnili, získali by tím možná i víc, to jim nějak nechce dojít...
  • 18. 1. 2008 13:14

    anonymní
    Stav realitnich serveru je strasny. Nechapu, ze nekdo jeste neudelal vyhledavani s poradnym filtrem. Dnesni mlady clovek si chce vybrat. Osobne jsem se stehoval 5x za cca 6 let :( , z toho 2x "nedobrovolne" - protoze se majitel rozhodl byt prodat.
    Chybi filtry pro blizsi lokaci. Vrcholem soucasneho filtru je rozdeleni Prahy dle cisel obvodu, ale vemte si jak je velka terba Praha 10 (cca od Petrovic? do Nusli?). Ja si chci vybrat treba Vrsovice nebo Strasnice... Takze v tomto smeru za Bezrealitky.cz diky!
    Pri poslednim stehovani spocivala prace maklere pouze v predani mi cisla na spolumajitelku bytu se kterou jsem absolvoval prohlidku a uzavrel smlouvu. Smlouva je kapitola sama o sobe - vubec neodpocida vyhlasce. Po upozorneni na tuto skutecnost mi spolumajitelka sdelila, ze nebude menit ani carku a byt nabidne dalsim zajemcum. Byt byl vyhodny - pekny, levny, vyborna lokalita i okoli, takze jsem nakonec podepsal ( kdyby neco, vyhlaska ma vyssi pravomoc nez smlouva :) ). No a za tyto skvele sluzby inkasoval makler k 10.000,-. Takze realitka, pokud mozno, never more!
    Bezrealitky.cz preji mnoho uspechu = inzerentu. A z ceho budou zivi? Pokud se tesi velkemu zajmu, rozumím tomu jako vysoké navstevnosti, tak my mohli zit napr. z medialni reklamy odfiltrovane od relitnich kancelari.
  • 18. 1. 2008 20:31

    John (neregistrovaný)
    Já tam žádnou zaujatost v tom článku nevidím. Já s tím článkem docela souhlasím v tom smyslu že sám takovému projektu fakt hodně držím palce, ale i já jsem trochu skeptický v tom smyslu, že u nás bude trvat fakt dlouho, než si tam lidi zvyknou takto nemovistosti prodávat.

    Je fakt že u nás je zažitá zvyklost a ta se během jednoho roku nezmění, lidé si naivně myslí, že realitka jim dává jistotu.

    Proto, než se jich pár spálí, uplyne třeba deset let a meziím se tam naučí chodi, ale za deset let server nepřežije, protože nebude z čeho jej financovat.

    Já osobně bezrealitky.cz fandím ale je mi taky tak trochu záhoadou z čeho vlastně žije. A bez vývoje a zlepšování se neobejde protože třeba když tam nepůjde rozumně hledat, nikdo tam nebude chodit a je to začarovaný kruh. Internet je přesycen všelijakými stránkami a není jednoduchě "naučit" lidi ho používat.

    A bez vývoje bude čím dál více k ničemu (rozumějte v horizontu let).

    Tak snad to vyjde, realitky ne ne ne, už nikdy víc, je to verbež.
  • 16. 3. 2008 22:49

    Jana (neregistrovaný)
    Nemohla jsem si odustit logickou úvahu, poznámku: Pokud jsou některé inzeráty zveřejňeny i na jiných serverech než na serveru bezrealitky.cz a to levněji, v částkách o statisíce nižších (máte v tomto tvrzení pravdu,což lze při letmém porovnání snadno zjistit) napadá mne, i další varianta, že k inzerátům, které jsou inzerovány na jiných portálech si někdo něco přihodí a nabízí dále jako přímý majitel.

    To není čestný způsob podnikání, ale máte pravdu...bez realitky logicky nabízí mnoho inzerátů zprostředkovatelů a to jestli jsou to jejich zpřátelené realitní kanceláře a nebo zcela jiní zprostředkovatelé není vůbec podstatné.

    Možná že název bezrealitky někdo naletí, ale jenom neznalý poměrů.

    Je rovněž možné, že jsou inzeráty staženy z jiných webů, mezitím skutečný inzerent na jiném webu cenu nemovitosti sníží, portál bez realiky nezkontroluje opětovně inzerát na webu ze kterého jej stáhl a tudíž cenu ponechá původní, tu vyšší, z tohoto by vyplývalo, že se jedná o inzerci realitních kanceláři přetaženou z jiných portálů. J
  • 17. 3. 2008 15:30

    anonymní
    Nechci vás poučovat o realitní praxi v jiných státech než ČR, je zřejmě pro vás špatné, že se odvoláváte na neexistující zvyklosti. V USA i ve Francii je pravidlem prodávat vše přez zprostředkovatelské služby.

    Máte pravdu v jedné věci, že metody práce našich rk těžce pokulhávají, tamější zprostředkovatelé vykonají úplně vše, což se u nás rozhodně neděje. Odměna zprostředkovatele je vždy součástí kupní ceny a nikdy není oddělována a to ani u pronájmů, kdy pokud je pronájem realizován přez zprostředkovatele (majitelé nemovitostí si pronajímají své prostory, pokud je to jejich živobytím) si realitní kancelář bere procenta z vybraného nájmu 7-10%, v žádném případě si nepřipočítává nárazovou provizi, která je mnohdy výrazně zatěžujícím faktorem oddalující případný pronájem)

    Tyto procenta má zprostředkovatel po celou dobu pronájmu, zprostředkovatel řeší případné neplacení za majitele, běžnou údržbu a pod. To znamená, že šetří veškeré možné následné problémy majitelům nemovitosti. U prodejů často zajišťují i drobné kosmetické úpravy, případně i funkčnost některých nezbytností domu jako i jeho běžnou údržbu pochopitelně v případech kdy nemovitot není obydlená. U nás se toto téměř neděje. Vyjma některých ojedinělých případů... (takže ma vašem místě bych se zbytečně neovolával na neexistující praktiky)

    v Asii je situace podobná, pronajmete si byt, nikomu navíc nic nedáváte, protože realitní agent má v ceně, kterou vybírá promajitele svých 8% ceny, které dostává vždy, každý měsíc po dobu trvání nájmu. Tento systém pronájmu je výhodný pro majitele, kteří se o nic nestarají i pro zájemce o pronájem, kteří nemusí shánět nesmyslné částky i pro rk, které nechtějí nesmyslné násobky běžného nájmu.

    (bohužel pro nás - čím bude realitka více natahovat ceny svých často nekvAlitních a neprofesionálních služeb, tím více může inzerovat, takže při výběru rk by se u nás mělo spíše hledat v řadách rk, které nenabízí stovky inzerátů, ze kterých jich z pochopitelných důvodů musí řadu zanedsbávat)
  • 24. 6. 2008 13:27

    l. (neregistrovaný)
    Můj názor k portálu bez realitky je odlišný od předchozího přispěvku. Na tomto serveru jsou nemovitosti k prodeji i pronájmu ve většině případech výrazně dražší než na jiných realitních portálech. Jsou tam rovněž prokazatelně inzeráty realitních kanceláří. Server se zřejmě má tvářit jako bez realitky, ale zcela jistě s úmyslem protěžovat nabídky některých realitních kanceláří. Takže 0 od nuly pojde.

    Pokud bych měl někomu doporučit nějaé portály k soukromé inzerci, tak bych se přikláněl k inzerci na sreality.cz (placené formou sms), rcreal.cz (pro soukr. inzerenta jeden inzerát zdarma), realtop.cz (jeden inzerát pro soukr. osobu zdarma), dále bazos.cz(zdarma - kontaktuje vás potom mnoho aktivních realitních makléřů) Bez realitky bych zcela jistě v tuto chvíli vynechal. Láďa

    (na justice.cz jsou jména zůčastněných, přičemž jeden člověk doopravdy figuruje ne v jedné, ale v několika realitních kancelářích, myslím, že některé byly zmíněné i v černých ovcích, což asi není podstatné)
  • 14. 4. 2010 20:58

    ka (neregistrovaný)
    Moje čerstvá zkušenost s MM realitní kanceláří je špatná. Stručně zde popíšu, jak probíhala domluva ohledně koupě nemovitosti s makléřem panem XXX pobočky zlínského kraje.
    Volal jsem do MM RK na prodej nemovitosti v ceně 499 000kč kde mi po telefonu sdělili, že cena je konečná. Při osobní návštěvě (kterou předcházelo několik domluvených schůzek na které makléř nedorazil a nebo nebral mobil a mlžení o stavu nemovitosti ) mi pan makléř XXX sdělil, že se patrně spletli a že na domě je provize ve výši 80 000kč (přičemž běžné jsou 4 - 8%). I přesto jsem souhlasil s tím, že se druhý den příjdu domluvit na záloze. Na druhý den jsem zjistil, že chtějí zálohu 100 000kč (běžné je 20 000kč). Poté mi bylo sděleno, že k těm 579 000kč ještě chce abych JÁ zaplatil 30 000kč daň za převod nemovitosti (kterou vždy platí prodávající!). Během všech schůzek na mě bylo neustále tlačeno abych podepsal IHNED bez konzultace s mým právníkem, že pokud nepodepíšu IHNED čeká dalších 15 lidí co dají peníze na ruku. (dokonce mi tvrdil, že ROZHODČÍ DOLOŽKA která byla ve smlouvě je tam pro MOJI právní ochranu )
    I přes neshody jsme se dohodi že zálohu zaplatím (s tím že ROZHODČÍ DOLOŽKA ze smlouvy zmizí ) jelikož odhadní cena domu byla přes 1 200 000kč. Oznámil jsem tedy, že druhý den peníze složím, (přes neskrývanou nelibost makléře) jen si ověřím výpis s katastru atd.
    Na výpisu z katastru nemovitostí jsem ovšem zjistil, že nemovitost stále vlastní PŮVODNÍ majitel domu, který tam má stále trvalé bydliště, že dům je v EXEKUCI, jsou na něm nesplacené dluhy a že když mi pan XXX tvrdil že je již majitelem domu nepodal ještě k tomu dni ani žádost o své zapsání do katastru jako nový majitel domu a tím pádem po mě chtěl zálohu vystavenou na jeho jméno na nemovitost která mu NEPATŘILA!! Ze smlouvy o koupi nemovitosti od původního majitele na pana makléře (který nemovitost koupil na své jméno) navíc vyplívalo, že je platná až 2dny PO složení mojí zálohy panu makléři .. přesněji tam stálo : předmět převodu bude předán kupujícímu nejpozději do XXX -datum bylo až 2 dny později než den, kdy jsem měl podepsat smlouvu). Také mi bylo sděleno, že jeho starost není vyřídit majiteli domu (zadlužený opilec) změnu trvalého bydliště a že si to musím obstarat sám až po podepsání kupní smlouvy, že to není žádný problém stačí vyplnit jeden papír který mi dají.
    Můj právník mi na základě jemu předložených smluv a dokumentů doporučil od takové smlouvy (i RK) dát ruce pryč, případně podat trestní oznámení.
    Nicméně i přesto jsem byl ochotný se s prodávajícím domluvit, že pokud počká až bude jeho jméno uvedeno na katastru a ve smlouvě se upraví některé nesmysly které tam jsou, jsem připraven dům koupit.
    I přesto že souhlasil jsem se mu druhý den, když jsme měli domluvenou schůzku nedovolal a ani další den. Až poté co jsem mu napsal sms že se za ním zastavím v RK mi zavolal s tím, že nemovitost před dvěma dny rezervoval paní která mu dala 100 000kč na ruku jako zálohu. Na můj dotaz proč nepočkal na mě když jsme měli domluveno že nemovitost vezmu mi oznámil, že mu vadilo že chci vše projednávat s právníkem a na to on NEMÁ ČAS! (Chudák paní, zvlášť jestli si nenechala odstranit rozhodčí doložku).

    Na radu svého právníka jsem také volal na jejich vlastní právní oddělení, kde mi sdělili, že takové jednání je sice nestandardní, ale že nemůžou zodpovídat za všechny své makléře a nemám smlouvu podepisovat.
    Bohužel obstarání peněz a veškeré výdaje mě přišli na několik tisíc. Jak se říká, za blbost se platí!

    Jen pro doplnění, popisuji zde činnost jen tohoto jednoho makléře, nicméně podle recenzí od jiných lidí je tam podobných lidí mnohem více.

    Ještě bych se rád podělil o několik základních informací co mi dal můj právník, třeba se budou hodit :

    1) Nikdy nepodepisujte smlouvu kde je jakákoliv zmínka o ROZHODČÍ DOLOŽCE (oškubou vás jako kuře).
    2) Vždy než dáte zálohu si ověřte, zda je prodávající zapsán v Katastru nemovitostí jako jediný vlastník. (pokud vám ukáže platnou kupní smlouvu od původního majitele –jako mě - nemá to pro vás jako 3. osobu žádný význam a majitelem je vždy osoba zapsaná v katastru ).
    3) Vždy než dáte zálohu si ověřte zda jsou v Katastru nemovitostí smazány veškeré dluhy a exekuce.
    4) Pozor aby jste nekoupili dům i s člověkem který tam má stále trvalé bydliště! Realitka vám má (nebo spíš musí) prodat nemovitost bez věcných břemen!
    5) Pokud prodávající do 3 měsíců nezaplatí daň z převodu nemovitosti, automaticky tato povinnost přechází na kupujícího, tedy na vás!! Vždy by to měl platit prodávající!
    6) Po mých zkušenostech už NIKDY nebudu řešit důležité smlouvy bez pomoci právníka.
    7) Nikomu nevěřte, co nemáte na papíře neexistuje.

    (jistě pochopíte, že neuvádím žádná -ani své- jména)
  • 15. 1. 2008 8:37

    Johnnik (neregistrovaný)
    Jedná se o projetk eAdvokacie - ano jsou internetově velmi aktivní. To samo oosobě ještě nic nehovoří o kvalitě práce (ať už pozitivně anebo negativně).

    V čem lžou?

    1) každý subjekt odpovídá za škodu způsobenou při výkonu své činnosti (tedy nejen advokát při výkonu své advokátní činnosti)

    2) advokáti jsou poviněn pojištěni jen na částku 2 000 000 Kč.

    Realitní služby nejsou JEN zprostředkování kontaktu, nejsou JEN sepsání nějakých dokumentů. Ne, že bych realitky zrovna miloval, ale prodat za slušnou cenu znamená absolvovat desítky telefonů, prohlídek, jednání atd. atd. Anebo můžete prodat prvnímu zájemci, ale je za kolik, že .... Najít slušného realitního makléře je možná problém, ale určitě to stojí za to.

    Navíc zdaleka ne u každého prodeje platí, že se jen prodává či kupuje, zpravidla tam bývá i něco navíc, jako hypotéka, nutnost zajistit jiné bydlení stávajícímu majiteli.

    Problém je v tom, že je potřeba si pořádně přečíst zprostředkovatelskou smlouvu a nenechat si vnutit nevýhodné podmínky, protože "tyto je obvyklé" (tento "argument" s oblibou používají i stavaři, když provedou stavbu odlišně od projetku).

    Závěrem snad jen otázka po advokátní etice - koho vlastně zastupují? Toho, kdo inzeruje? Toho, kdo na inzerát reaguje? Oba? Hmm .... a koho zájmy pak hájí? Jen připomínám, že advokát je povinen hájit zájmy svého klienta a nesmí zastupovat jiného, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy klienta.

    Prostě klasický realitní inzertní server, který je jen zaobalen řečmi (nakolik pravdivými, nechť každý posoudí sám) o cenové výhodnosti, odpovědnosti advokáta atd. atd.
  • 15. 1. 2008 9:59

    Petr (neregistrovaný)
    Ctyri hodiny kontaktem s realitkou? No, zalezi na tom, jak pocitate cas. A jak nakupujete.

    Je samozrejme mozne, ze do realitky prijdete s pozadavkem "jeden byt, prosim" a pozdeji jen upresnite "ne moc maly"; na treti fotce prikyvnete, ano, tenhle to je, a pak uz jenom sepisujete papiry.

    Je samozrejme mozne, ze byt/dum uz mate vybrany, obhlednuty, podle internetu zkontrolovane vsechny stavebni plany a vypisy, a do realitky prijdete se slovy "tak to pojdme sepsat".

    Ve vsech ostatnich pripadech potrebujete nesrovnatelne vic casu. Chcete objet lokace. Chcete si nemovitosti prohlednout, vcetne planovani na zkousku ("kdyby sis dal pocitac tady sem, tak se sem vejde skrin, ale televize by musela byt v loznici"). Chcete videt okoli. Chcete znat urbanisticke plany. Chcete pro srovnani videt i oblasti, kde zrovna realitka nic neprodava. Chcete mluvit s referencnimi klienty. - Tohle se da za ctyri hodiny cisteho casu zvladnout jedine tak, ze casy presunu, casy prohlizeni atd. nepocitate jako "cisty cas kontaktu s realitkou". Ale toho maklere u sebe budete mit celou dobu.

    V podstate bych to shrnul tak, ze pro vas zpusob nakupovani nebyla realitka potreba a ze tuto zkusenost zevseobecnujete na vsechny.
  • 8. 4. 2008 16:00

    Bobek (neregistrovaný)
    pro všechny co bojují proti realitkám... Já sám v jedné pracuji, při mé práci se snažím ke každému klientovi chovat slušně, naslouchat , a hlavně nepodrážet. To že si některé realitky nasazují velké provize , ano , víme to všichni . Ale chci zdůraznit především nehažte nás do jednoho pytle s podvodníky. Celá debata nemá smysl , nikdo ze bezrealitky.cz neřekne .. jo jsou společnosti které jsou kvalitní... ale já říkám že jsou, jak nabídkou služeb tak i chováním ke klientům. Ale taky říkám : bezrealitky je pěkná stránka, a přeji jim zájem. Jen mě opravdu mrzí že, když pročítám tyto příspěvky , tak od těchto lidí slyším jen kydání na realitky... to je trošku neprofesionální přístup ne?
  • 15. 1. 2008 22:02

    Tomas (neregistrovaný)
    Mam ted cerstvou zkusenost s RK, kdy jejich zasluha byla pouze uverejneni inzeratu, prohlidka probihala za ucasti souseda, zaslali mailem navrh smlouvy. Vse ostatni jsem musel vykomunikovat s prodavajicim, vcetne podminek smlouvy. Dale jsem navic zaplatil za notarskou uschovu a poplatek druzstvu za prevod (cca 19 000). Za svoje "sluzby" si RK zapocetla provizi 50 000 KC...to me prijdou opravdu lehce vydelane penize ...
  • 17. 1. 2008 2:38

    K. (neregistrovaný)
    Diky za ten prispevek o pronajmech i diky panu JM za vyse uvedeny nazor -- zcela beze zbytku bych se pod to podepsal. Je otazka, zda mezi deseti automechaniky budou spatni dva, tri nebo vice, ale je IMHO temer jiste, ze mezi stovkou realitnich makleru bude nejmene devadesat hlupcu a zlatokopu, absolutne bez vzdelani, vychovani i jakesi parcialni noblesy, jez by k tomuto odvetvi mela patrit. Vzhledem k dramatickemu vyvoji na poli nemovitosti je to bohuzel idealni misto pro vsechny lemply, kteri by radi nasadili kravatu a bez prace vydelali velke kolace (a - stokrat bohuzel - se jim to v tomto oboru leckdy i podari).

    Take spatruji dost zasadni problem v presprilisne volnosti oboru -- jste-li lekar, musite mit vystudovanou medicinu a k tomu nejake atestace. Ostatne i ten advokat by mel byt schopen predlozit svuj VS diplom a vysledek advokatni zkousky. Tim samozrejme neni zaruceno, ze mezi doktory nebude nejaky ten Cvach a ze dotycny advokat bude schopen spickove prace. Jiste, ze ne. Ale to procento "totalniho odpadu" neni snad nikde jinde tak vysoke, jako prave u realitnich makleru.

    Sam mam radu zkusenosti s ruznymi RK, v drtive vetsine pripadu jsou to zkusenosti tak otresne, ze nema cenu, abych to zde hloubeji rozebiral, jeste by se mi udelalo nevolno na dobrou noc ;), rada velmi podobnych pribehu zde jiz ostatne zaznela. Kazdopadne, po nasbiranych zkusenostech a s vyhodou kamarada-pravnika za zady, pri jakychkoliv dalsich "nemovitostnich ukonech" neuvazuji o jakemkoliv kontaktu jakekoliv RK ani v tom nejdivocejsim snu. To by se zde opravdu muselo totalne zmenit prostredi a majoritni cast RK by musela zacit nabizet skutecne profesionalni sluzby za adekvatni castky a/nebo provize. Obavam se vsak, ze pokud bychom neprevzali razantni reseni ze stare recke Sparty a onech nejmene devadesat procent budizknicemu okamzite nevyhazeli ze skaly, ze se zminene "positivni promeny" dozijeme az za dlouha desetileti, pokud kdy vubec (Tak je to ostatne v Cesku s leccims, ale to uz je jen takovy off-topic povzdech na zaver...).

    Kazdopadne vsem preji mnoho zdaru pri nakupu ci prodeji nemovitosti a pri vyuziti sluzeb RK pak jedine viru, ze i zazraky se obcas deji ;).
  • 17. 1. 2008 17:33

    bredy.jinak.cz (neregistrovaný)
    Taky souhlasím. V zásadě mám negativní zkušenost jako s realitkami tak soukromými osobami. S většími realitkami se dá jednat, když něco nejde, postačí formální doporučený dopis s připomenutím, že to nejde. Nebo rovnou zajít do realitky, dopis odevzat osobně a nechat si potvrdit kopii (že bylo převzato). To udělá hodně,realitkám jde nezřídka o pověst a o bezproblémový chod. Tohle udělat soukromé osobě, tak se nepohne ani myš.

    A pokud hledám bydlení, tak je opravdu jedno, kdo to zajišťuje. Ale jen si představte, když si kupující všimne, že realitka má nějakou provizi a představí si, že by to mohl o provizi koupit levněji. Ale taky ne, cena je přece záležitost prodávajícího a ten si může provizi započítat a cenu navýšit, ale také nemusí (a zaplatit ji defacto ze svého).

    Jediný, co mě na realitkách mrzí je jakási "rezervační záloha". Ani né tak ten institut ale její výše. Chápu, že kupující jsou horké hlavy a mohou si to rozmyslet. Ale proč nutit kupujícího skládat 100 nebo 200 tisíc? Motivačně poslouží i částka 20x nižší, určitě ty náklady na jednu prohlídku a 5ti denní rezervaci před podpisem SSBK nejsou tak vysoké (pokud by si to kupující rozmyslel).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).