Hlavní navigace

Zničí kameníci NAPSTER?

3. 8. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Toť leitmotiv letošní okurkové sezóny. NAPSTER, pro neznalé největší výměnná síť souborů MP3, čelí žalobě ze strany RIAA (organizace zastupující tradiční hudební průmysl - pozor, nezaměňovat s uměním), která poukazuje na problém porušování autorských práv jeho uživateli.

Bezpochyby je většina hudby přes NAPSTER šířena v rozporu s autorským zákonem, nicméně RIAA, jak je v oblasti Internetu jejím zvykem, šlápla vedle. Problém není v existenci software nebo služby, ale v oblasti poptávky a nabídky. Dokud se bude cena CD pohybovat v oblasti 10–15 USD, prostě se vyplatí obtěžovat se několika desítkami (v případě modemu stovkami) minut s downloadem deseti skladeb.

A tak místo aby „kameníci“ využívali Internet jako nejpřirozenější médium, snaží se všemi silami bránit dobyté pozice. Že je to dlouhodobě neudržitelné? To nevadí – teď je třeba za každou cenu udržet zisky. Je zajímavé, že si nedokáží vzít příklad z oblasti software.

On-line komunita se samozřejmě brání a protože její tvůrčí potenciál je větší než potenciál kamenických právníků, informace o soudním zákazu NAPSTERu (zákaz sám se zatím podařilo odvrátit) pouze zvýšila počet uživatelů alternativních systémů. Bylo by ovšem naivní se domnívat, že kameníci pouze zopakují scénář procesu s NAPSTERem. Systémy jako GNUTELLA (tuhle Štěpánka Hilgertová dětem na chleba zaručeně nemaže) nejsou šířeny od jednoho výrobce a ke svému provozu nepotřebují centrální server (informace o soborech v celé databázi získáte připojením k libovolnému účastníkovi). Kameníci tak ztratili cíl žalob. Představa, že někdo dokáže efektivně zažalovat několik miliónů lidí, kteří mají společné pouze používání konkrétního software, je velmi naivní.

BRAND24

Sama distribuce od uživatele k uživateli (tzv. C2C business) je stará jako Internet sám. Jako spouštěcí signál masového rozšíření se jeví dostupnost klienta s jednoduchým „klikacím“ rozhraním.

Jaké je resumé? Kameníci se budou muset přizpůsobit Internetu, budou-li chtít dlouhodobě přežít. I přes dostupnost souborů ve formě MP3 na Internetu dá hodně lidí přednost nákupu kvalitní nahrávky pro poslech v hi-fi kvalitě (zabalené v pěkném bookletu), na druhou stranu i přenosný MP3 player bude třeba něčím nakrmit. Pokud by kameníci přišli s rozumným systémem mikroplateb (a s ním spojeným distribučním formátem) pro přehrání skladeb, mohli by snížit náklady na distribuční síť a zároveň by získali nová odbytiště. Bohužel to vypadá, že k nastoupení této kýžené cesty musí dostat ještě několik dobře míněných kopanců, aby ji našli – podobně absurdní je omezení DVD přehrávačů, které mohou přehrávat filmy pouze z kontinentu, kde byly zakoupeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).