Hlavní navigace

Názor k článku Zranitelnost ROCA: co se děje se slovenskými a estonskými e-občankami? od Filip Jirsák - Vypršením certifikátu jasně platnost dokumentu končí. Vaše tvrzení je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2017 18:11

    Filip Jirsák

    Vypršením certifikátu jasně platnost dokumentu končí.
    Vaše tvrzení je bohužel v rozporu se zákonem, který jsme už citoval. Bohužel toho o podpisech víte asi stejně, jako o asymetrické kryptografii.

    Kdo dokument rozporuje, tomu stačí prokázat, že dokument má propadlý certifikát.
    Ne, nestačí.

    Chráněný dokument pochopitelně šifrovaný je, jinak by ho mohl otevřít a prohlédnout kdokoli. Šifrované mi chodí i třeba výpisy z banky.
    Nebavíme se o chráněných dokumentech, bavíme se o podepsaných dokumentech. Podívejte se v prohlížeči například na certifikát webového serveru www.lupa.cz. To je elektronicky podepsaný dokument. Připadá vám, že je zašifrovaný? Není to náhodou účelem certifikátu, aby si ho mohl otevřít a prohlédnout kdokoli? Že vám chodí šifrované výpisy z banky je v pořádku, ty nemá číst kdokoli. Ale šifrování a podepisování jsou dvě různé věci.

    Babičce doktor e-recept vytiskne - jaká úspora času tím vznikne proti klasickému receptu? Obávám se, že žádná. Pak ovšem odpadá jako nesmysl veškeré vaše blekotání, jak se bude recept posílat e-mailem nebo mobilem. Nebude, protože to nemá naprosto žádný smysl.
    Proč by zrovna v tomhle případě musela vzniknout úspora času? Úspora času vznikne pro toho, kdo si ten eRecept nechá poslat třeba e-mailem, který přepošle někomu, kdo mu lék vyzvedne cestou z práce. To, že to výrazně pomůže někomu, nemusí znamenat, že to pomůže úplně každému. Někteří na tom holt i s novým eReceptem budou stejně, jako dříve.

    Nehledě k tomu, že pokud by babička e-recept přeposílala někomu dalšímu k vyzvednutí, tak je tu spousta nevyřešených problémů
    To, že vy něco nevíte a odmítáte si to zjistit, není nevyřešený problém.

    Jestliže doktor předepíše omylem místo Aspirinu Properistol, tak to bude i v databázi e-receptů a lékárník nic nepozná
    Můžu vás uklidnit – eRecept jste nenavrhoval vy, takže to není to nejhloupější možné řešení, které lze vymyslet. Součástí eReceptu je identifikátor lékaře, jeho telefon, u léku text, kam lékař napíše návod, je tam volitelně diagnóza, je tam poznámka pro lékárníka. Takže popisujete sice hezky, co všechno by nešlo ve vašem eReceptu, já se ale bavím o tom eReceptu, který se zavádí v ČR – což je evidentně něco zcela jiného.

    Opisování čísla z mobilu je zcela jistě pracnější než čtení papírového receptu
    Jenom název jednoho léku bude typicky delší, než kód eReceptu. Navíc máte snadnou kontrolu v lékárně – v pokladně máte recept, napípáte čárové kódy léků, a máte kontrolu, zda opravdu vydáváte to, co máte na receptu. Když to vydává lékárník na základě toho, co si přečetl, klidně se může splést.

    Pokud se musí tisknout i čárkový kód i textové znění receptu, je ten čárkový kód jen zbytečná práce navíc.
    Textové znění receptu se nemusí tisknout. Vy jste ho chtěl vytisknout a tvářil jste se, že to v žádném případě nelze. Tisknout kód receptu není žádná zbytečná práce navíc, naopak je to velké usnadnění, protože načtením toho krátkého kódu rovnou získáte v elektronické podobě a bezchybně údaje, které jsou na tom eReceptu. Nechal bych vás opisovat údaje z faktur do počítače, abyste si vyzkoušel, jaká je to báječná práce – něco, co bylo uloženo strukturovaně v počítači a následně vytištěno, ručně zase zpátky opisovat do počítače a snažit se při tom neudělat chybu.

    I ta webová služba s něčím v počítači komunikuje a zcela jistě se z ní něco stahuje do počítače
    S tou webovou službou komunikuje software lékaře. Nic se z ní do počítače nestahuje, nic takového webové služby neumí. Na rozsáhlý seznam toho, o čem vůbec nic netušíte, si přidávám i webové služby.

    jinak by nebylo na monitoru vidět ani její interface
    Webová služba nemá žádné viditelné rozhraní. Rozhraním webové služby jsou XML dokumenty.

    A to něco je zbastleno tak idiotsky, že je to s částí PC nekompatibilní
    To je ovšem problém dodavatelů toho lékařského software, že něco idiotsky zbastlili. Možná jste jim radil? A nebo je to celé ve skutečnosti jinak, jak je pro vaše výroky typické?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).