Hlavní navigace

Zvažujeme, že začneme nabízet i mobilní služby, říká investiční skupina Kaprain

20. 11. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: KAPRAIN
Investiční skupina, která prostřednictvím firmy CentroNet v aukci 5G kmitočtů získala kmitočty v pásmu 3500 MHz, po tendru uvažuje o svém vstupu na mobilní trh.

Druhý ze tří operátorů, kterým výsledky aukce tzv. 5G kmitočtů dávají nárok na tzv. národní roaming v síti O2, avizuje svůj zájem o vstup na mobilní trh. Investiční skupina Kaprain podnikatele a bývalého dlouholetého zaměstnance skupiny PPF Karla Pražáka Lupě potvrdila, že je pro ni možnost vybudovat mobilního operátora atraktivní a že ji zvažuje. Definitivní rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Kaprain prostřednictvím operátora CentroNet vydražil blok 80 MHz v kapacitním pásmu 3500 MHz. „S výsledkem aukce jsme spokojeni, jelikož nedošlo k velkému přetlaku poptávky nad nabídkou, takže jsme byli schopni jednotlivá pásma nakoupit za cenu, která byla v rámci našeho rozpočtu,“ řekl Lupě mediální zástupce skupiny Ondřej Pechar. CentroNet/Kaprain za kmitočty v aukci utratil celkem 628 milionů Kč.

Skupina vznikla v roce 2013 a v poslední době nakupováním a slučováním regionálních operátorů vybudovala jednu z největších pevných sítí v Česku. „V současné době prostřednictvím dceřiné firmy Nej.cz poskytujeme vysokorychlostní připojení k internetu a TV obsah 165 tisícům domácností a naše postavení na trhu plánujeme posilovat dalšími akvizicemi,“ říká Pechar.

Jako celonárodní operátoři

Účastí v aukci si skupina chtěla podle svého vyjádření primárně zajistit další konkurenceschopnost na trhu s pevným připojením. „Trh se v posledních několika letech výrazně změnil a tradiční mobilní operátoři koncentrovali svůj zájem i do oblasti pevného připojení a poskytování TV obsahu,“ vysvětluje Pechar. 

„Uvědomujeme si, že optickými linkami nejsme schopni obsloužit oblasti s nižší koncentrací obyvatelstva. To se zdaleka netýká jen vesnic, ale i městské zástavby rodinnými domy a podobně. Panelové a bytové domy představovaly pro všechny providery vždy ‚quick win‘, kdy se dalo jedním vláknem obsloužit 20 domácností. Díky tomu bylo v každém bytovém domě několik providerů, zatímco obyvatelé rodinných domků byli většinou odkázáni maximálně na jednoho. 5G technologie v licencovaném pásmu nám umožní obsloužit gigabitovým připojením i tyto potenciální zákazníky, kteří jsou dnes většinou odkázáni pouze na tzv. Wi-Fi providery, operující v nelicencovaných pásmech. Rychlost i kvalita přenosu jsou v těchto případech mnohdy velmi pochybné,“ doplňuje.

Podle mediálního zástupce firma uvažuje i o případném vstupu na mobilní trh, včetně toho, že by využila svůj nárok na národní roaming a začala mobilní služby nabízet na celém území Česka. „Možnost národního roamingu je pro nás atraktivní. Náš vstup na trh mobilních služeb, kde nyní nejsme příliš aktivní, a nabídka zajímavých tarifů nám umožní participovat na trhu s komplexní nabídkou fixních i mobilních služeb a dostat se tak na podobné výchozí podmínky jako celonárodní operátoři,“ říká Pechar.

Podmínky pro národní roaming

Úplně konkrétní ale zatímbýt nechce. „Co se týká dalších plánů, samozřejmě bude nezbytné dodržet rozvojová kritéria, ale na konkrétní čísla z našeho obchodního plánu je třeba si počkat na stadium realizace. I vzhledem k faktu, že nás čeká spousta vyjednávání s ostatními účastníky trhu, ať již jde o národní roaming, či případné sdílení základnových stanic, kmitočtových pásem a podobně, nemůžeme v tuto chvíli nahlédnutí do naší ‚kuchyně‘ umožnit,“ uzavírá.

Aby mohl o národním roamingu uvažovat, musí Kaprain splnit několik podmínek: musí na nejméně 500 základnových stanicích spustit 5G služby a pokrýt svou sítí nejméně 10 % obyvatelstva ČR. Pokud by pak chtěl v národním roamingu pokračovat, musí do konce června 2025 svou síť rozšířit na nejméně 1000 základnových stanic a pokrývat nejméně 30 % populace. 

Situace je zajímavější o to, že Kaprain v aukci získal mimo jiné i kmitočty v bloku B1, který je spojený se závazkem pronajímat pásmo pro účely průmyslových podniků. Ty si v něm mohou budovat neveřejné sítě pro průmyslové využití.

UX DAy - tip 2

Svůj úmysl stát se celoplošným mobilním operátorem zatím oficiálně potvrdil jen Nordic Telecom, který v aukci vydražil blok o velikosti 20 MHz v pásmu 3500 MHz a zároveň má od roku 2017 také 80 MHz v pásmu 3700 MHz.

Poda, třetí operátor, který má vzhledem k zisku 40MHz bloku v pásmu 3700 MHz na národní roaming také případný nárok, zatím své úmysly nezveřejnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).