Hlavní navigace

Názor k článku Zvoní komunitním sítím hrana? Oslavany.NET či HKFree mohou znamenat precedens od MV - Dokonalé přiznání pro finanční úřad: Doteď jsme podnikali....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 6. 2019 14:47

    MV

    Dokonalé přiznání pro finanční úřad: Doteď jsme podnikali. Jen jsme to nepřiznávali. Teď už nám ale už skutečně teče do bot. A tak doufáme, že převodem podnikatelských aktivit do servisní organizace získáme za minulé roky odpustek. Jenže na Praha12.net zapoměli, že daně je možné doměřit i za několik let zpětně. A nebo se s tímto scénářem přímo počítá. Až finanční úřad na spolek zaklekne, orgány spolku rozhodne o jistě výhodném odprodeji obchodního podílu v servisní společnosti. Ze získaných peněz spolek zaplatí dluh na dani a pak spokojeně zanikne. A spřízněný kupec zachraňující spolek levně získá fungující síť. Postup nastíněný v dokumentech připomíná spíše postupný tunel komunitní sítě.

    Kolik členů v tom spolku po vyčlenění sítě reálně zůstane? Odkazované dokumenty hovoří o tom, že členové zaplatí částku výší odpovídající dnešnímu členskému příspěvku do servisní organizace. K tomu dále členský příspěvek do spolku. Tedy nově zaplatí o 100% více. Z dnešních 350 Kč skok na 700 Kč. Lze předpokládat, že mnoho členů ve spolku nezůstane.

    V duchu titulku tohoto článku: Praha12.net jednu komunitní síť sama pohřbila. Změny v legislativě jsou jen záminkou pro jiné nepřiznané cíle. Síť spravovaná komerční firmou již komunitní nebude. Komerční poskytovatel bude vázán svými SLA. A experimentování s technologiemi obvyklé v komunitních sítích již možné nebude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).