Hlavní navigace

Názory k článku Zvýhodněné registrace .EU se blíží k závěru

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2006 15:57

    Eiji Wolf (neregistrovaný)
    Problem je v tom, ze napriklad zadost nadace Nase dite byla MICR zamitnuta; obecne maji verejne instituce v CR cca 50% uspesnost zadosti (podle MICR: http://www.micr.cz/scripts/detail.php?id=3279).

    Pani Galikova na MICR nebyla schopna sdelit, kde lze nalezt seznam verejnych instituci ci v jakem obecne platnem predpisu by se toho bylo lze dohledat, s poukazem na nasi slozitou legislativu (A co takhle "neznalost zakona neomlouva", pani ministerska urednice? He?).

    Jeste k tem "rozpornym" informacim EURidu o uvolnovani jmen do volne registrace: nejsou ani tak rozporne; spis ta puvodni informace je neuplna, jak se mi zda.
    Zrejme doslo k "operativnimu upresneni postupu"...
  • 23. 3. 2006 17:29

    mrzout (neregistrovaný)
    "Pravděpodobně si Češi svých peněz za registrační poplatky více váží a nežádají bezhlavě."

    Nebo proste cz urednici jsou mnohem mekci nez ti nemecti. Ostatne cela prednostni registrace jako zpusob zabraneni spekulacim prisla vysla vnivec, viz. napriklad domeny ziskane Internetportal und Marketing GmbH (podrobneji na: http://www.abclinuxu.cz/blog/mrzutej/2006/3/8/123759 )
  • 23. 3. 2006 12:08

    Petr Komárek (neregistrovaný)
    Aby se vyhlo spekulacím, tak upřesním, že by to mělo být asi takto:
    Koncem června budou uvoněny blokované domény (určitě ne všechny - viz. pomalost PWC) a cca 14 dní před tím bude vydán jejich seznam.

    Zahájení bude asi opět v 11:00. Takže hlídací pes nebude potřeba. Pravděpodobně i spekulace s objednávkami nebudou, protože tyto domény jsou již asi stejně u registrátorů poptávány a zaplaceny - české názvy ale nebudou u zahraničních, zde bude asi šance.

    Teoreticky by někdo dnes fiktivními objednávkami mohl "posunout" jejich objednání na pozdější datum - pokud se nedodá dokumentace tak se příjde o cca 500 CZK, ale v červnu bude u registrátorů menší "fronta". Otázkou je, zda by to stálo za to.
  • 23. 3. 2006 11:17

    Vojtěch Kment
    Děkuji za připomínku. Asi máte pravdu, vzhledem k tomu, že jste z registrátora, tak skoro jistě ;-). Vycházel jsem z informace na stránce:
    http://www.eurid.eu/en/general/sunrise-land-rush
    kde píší:
    During the Land Rush period (starting 7 April 2006) domain names will be available to registration for all.
    Registrants who cannot back up their claim to a domain name with a documented prior right will have to wait until 7 April to apply for their .eu name.
    tj.
    Během periody Landrush (začínající 7. dubna) budou doménová jména dostupná pro registraci všem. Registranté, kteří nemohou podložit svou žádost k doménovému jménu s dokumentovatelným předchozím právem musí čekat až do 7. dubna pro žádost o své .eu jméno.

    Ovšem na:
    http://www.eurid.eu/en/general/news/domain-names-left-over-from-sunrise-made-available-some-time-after-landrush-launch
    píší (s včerejším datem, kdy byl článek již v redakci), že:
    (22 Mar 2006) Doménová jména zbylá po Sunrise budou dostupná někdy po zahájení "Landrush". S registrací se má čekat do tehdy, kdy žádosti buďto expirovaly nebo byly zamítnuty.

    Dostupné pro novou "volnou" registraci tedy budou v poměrně neurčitém čase, např. ihned poté, co budou dokumenty zamítnuty.

    Čili:
    1) EURid zveřejňuje dvě odporující si informace.
    2) Pravděpodobná strategie je druhá zveřejněná (neb pozdější), ale ruku do ohně bych za to nedal. Zda je optimální, o tom se též dá diskutovat.

    Někteří registrátoři tedy možná nabídnou službu "hlídacího psa", který bude kontrolovat stav volnosti domény, a žádost podají jménem žadatele ihned poté, co se uvolní.

    Možnost kombinovat bezpečnou (přes Sunrise) a rychlou (přes LandRush) registraci by tím tedy padla. Záleží tedy na každém, zda riskne počkat si na volnou registraci v LandRush, nebo se podrobí Sunrise s tím, že jsou náročnější podmínky i to trvá déle.

    Spekulace v rámci LandRush na obskurní jména a hodnoty asi nebudou, neboť se musí platit registrační poplatek, na hodnotná však jistě.
  • 23. 3. 2006 9:10

    Petr Komárek (neregistrovaný)
    Upozorňuji autora, že informace
    "... Nicméně právě nyní je dobře možná strategie dvou žádostí o stejné jméno, první podané ještě v rámci Sunrise II a druhé ve volné fázi po 7. dubnu. ..." je zcela mylná.
    EURid nepustí do volné registrace dne 7.4. ŽÁDNOU doménu, o kterou bylo zažádáno v SUNRISE. A je jedno, zda je již vyřazená (neschválená, nedodané dokumenty). Budou tedy další kola a první někdy v červnu.
    Tzn. pouze domény, u kterých je na www.whois.eu informace "volná" budou registrovatelné dne 7.4.
    Petr Komárek, ZONER, www.regzone.cz
  • 23. 3. 2006 8:59

    Huck (neregistrovaný)
    Píšu podlé té odkazované stránky. Za veřejné instituce považují:

    1. ministerstva a ostatní ústřední orgány státní správy
    2. orgány státní správy a místní státní správy
    3. orgány územní samosprávy (obce a samosprávné kraje)
    4. právnické osoby zřízené zákonem vykonávající činnosti ve veřejném zájmu
    5. základní školy, střední školy a vysoké školy
    6. nadace, neziskové organizace, neinvestiční fondy
    7. agentury, asociace, sdružení a společnosti vykonávající činnosti ve veřejném zájmu
    8. knihovny
    9. ostatní právnické osoby vykonávající činnosti ve veřejném zájmu
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).