Hlavní navigace

Co čekat od letošního 3GSM kongresu v Barceloně?

15. 2. 2010
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Ve španělské Barceloně dnes začíná tradiční summit mobilního světa (MWC, Mobile World Congress). Premiéru zde bude mít řada smartphonů, ale třeba i nový Windows Mobile 7. K vidění bude i Symbian^3, korejská Bada či perličky jako WiFi, zabudované do SIM karty. LTE stále bude jen v prototypech a operátoři tak budou řešit kam odvést provoz, který přetěžuje jejich sítě.

Světový mobilní kongres je již tradiční akce, na které se schází snad celý mobilní svět – od vědců a vývojářů, přes výrobce technologií a operátory sítí, až po koncové uživatele. Původně se konal ve francouzském Cannes, ale pak přerostl kapacitní možnosti této lokality, a tak se od roku 2006 koná na přeci jen větším výstavišti v centru španělské Barcelony.

Nicméně ani toto řešení není pro všechny zdaleka ideální. Třeba kvůli ceně, nebo i kvůli servisu a dalším podmínkám. A tak i letos některé firmy do Barcelony nepojedou vůbec. A jiné se jen „přidají“ v místě a čase.

Letos na kongresu nebudou třeba taková velká jména, jako Nokia či LG. Neznamená to ale, že nebudou přímo v Barceloně a nebudou se účastnit zdejšího dění. Jen zvolily jinou – „paralelní“ – formu své přítomnosti, když si pronajaly objekty v blízkosti výstaviště a své akce si budou pořádat zde.

Právě Nokia takto sdílí prostory se společností  Nokia Siemens Network, což asi nijak nepřekvapí. Zajímavější už je to, že své síly (resp. svou dnešní hlavní tiskovou konferenci) Nokia spojí se společností Intel, a teprve po ní bude pokračovat svou vlastní tiskovou. Na to, co společně oznámí, si ale musíme počkat. Možná to bude jen nějaké vylepšení Nokia Bookletu 3G, ale mohlo by jít i o nějaké zajímavé nové zařízení (tablet či smartphone) na intelském čipsetu Moorestown. Přímý přenos z tiskovky můžete sledovat dnes od 11:30.

Něco podobného dělá i Microsoft: pro své hlavní prezentace a tiskové konference si již tradičně pronajímá prostory velkého hotelu hned naproti výstavišti. A tak Steve Ballmer, který by právě dnes měl v Barceloně přednést „významné oznámení“, bude mluvit právě odsud. Sledovat ho můžete online, dnes od 15 hodin. Co uslyšíte, není ještě zcela jisté – ale vše nasvědčuje tomu, že v Barceloně by měla být poprvé představena nová verze operačního systému Windows Mobile 7. A možná (nebo možná ne)dojde i na nový mobil přímo od Microsoftu (resp.: vyráběný přímo pro Microsoft).

Windows Mobile 7

Nový Windows Mobile, ve verzi 7, by podle dosavadních (samozřejmě neoficiálních) informací měl přinášet poměrně významné změny oproti svým předchozím verzím. A jak se zatím zdá, z pohledu pokročilejších uživatelů asi dost k horšímu.

Třeba podle tohoto zdroje by nový WinMO 7 například už neměl umožňovat vlastní instalaci aplikací, ale jen aplikací z  appstoru (Windows MarketPlace), zřejmě po vzoru iPhonu. Prý také nebude podporovat Flash  a ani multitasking (aplikace na pozadí budou v režimu „pause“, ale budou schopné přijímat push notifikace). A mě by mít nový .NET Compact Framework, ovšem bez zpětné kompatibility.

Také uživatelské rozhraní nového WinMo 7 by mělo být dosti odlišné, a mělo by vycházet spíše z rozhraní přehrávače Zune. Výrobcům by už nemělo umožňovat používání jejich specifických (OEM) uživatelských rozhraní, jako je například Sense UI od HTC. Stejně tak pro synchronizaci s „nemobilními“ zařízeními by měly být používány nástroje kolem Zune, a nikoli nástroje z Windows Mobile Device Center.

Připomeňme si ale, že stále jde jen o neoficiální informace, a tak si raději počkejme na ty oficiální. Chcete-li je mít z první ruky, připomínám přímý přenos dnes od 15 hod.

Symbian3

Pokud jde o operační systém Symbian, který je nově open source, pak v Barceloně by mohla být k vidění jeho nová verze, a to Symbian3  – s 3× větším výkonem a ovládáním multitouch i s gesty. A hned by tato verze také mohla být dostupná na novém mobilu N8 od Nokie, který by měl mít kapacitní dotykový displej 3,5“, fotoaparát s rozlišením 12 Mpixelů, rozhraním HDMI a schopnosti natáčet HD video.

Celkem by prý Nokia mohla v Barceloně představit na 14 nových mobilů, včetně modelů jako C510 a N800. Ale není to jisté, jiné zdroje naznačují, že Nokia naopak přímo v Barceloně sama neukáže nic nového.

Android

Přesně před rokem měla platforma Android jen jednoho reálného „nositele“, kterým byl G1 prodávaný T-Mobilem. Na loňském kongresu  Barceloně se očekávalo představení řady dalších mobilů s Androidem, ale nakonec se objevil jen jeden: HTC Magic.

Letos už to (snad určitě) bude  jiné, neboť představení svých nových mobilů na platformě Android již ohlásila řada výrobců. Podle předpovědí analytiků by jich mělo být na 50, od všech známějších i méně známých výrobců.

Samotný Android, jako operační systém, zřejmě nebude představen v nějaké významnější nové verzi. Místo toho se Google v Barceloně soustředí na oslovování vývojářů pro tuto svou platformu. A tak v rámci zdejší akce App Planet  bude mít vlastní část, nazvanou Android Developer Lab. Stejně zaměřenou akci, na vývoj aplikací pro platformu Android, zde bude mít i Motorola.

Pokud jde o samotnou společnost Google, ta se svým Nexus-em nečekala na Barcelonu a představila ho už dříve. Přímo na světovém kongresu ale nejspíše bude Nexus One k vidění také. Dalším příspěvkem Googlu bude vystoupení (tzv. keynote) jeho ředitele Erica Schmidta, v úterý od 17:45. Opět můžete sledovat on-line.

Bude jistě zajímavé, co Eric Schmidt řekne. A to nejen ke způsobu prodeje zařízení Nexus One, které specifickým způsobem obchází tradiční prodejní kanály. Očekávám, že se by se mohl zmínit i o případných „operátorských“ ambicích společnosti Google. V poslední době se totiž objevují spekulace o tom, že Google by mohl odkoupit od T-Mobile jeho americkou divizi (T-Mobile USA), i s jejími 33 miliony zákazníků a 14% podílem na trhu v USA. A třeba všem uživatelům rozdat zdarma své Nexusy, výměnou za  zobrazování mobilní reklamy, cílené  i na základě lokalizačních informací.

No, uvidíme, zda se k těmto spekulacím nějak vyjádří buď  Google, nebo T-Mobile. Nebo nejlépe oba společně.

Bada a Puma Phone

Zpět ale k operačním systémům: jakkoli by se mohlo zdát, že už jich je na trhu dost, přesto vznikají další. Tak třeba korejský Samsung přišel s vlastní platformou, kterou nazval Bada. To by v překladu z korejštiny mělo znamenat “oceán“. Snad tím ale nebylo míněno to, že se v něm uživatel snadno utopí. 

Nová platforma jménem Bada byla představena vloni v listopadu, a jako taková už byla předvedena i vývojářům, počátkem prosince. Nicméně stále chybělo to nejpodstatnější: konkrétní mobily, které by na platformě Bada skutečně fungovaly.

První takovýto mobil, samozřejmě od Samsungu a s názvem Wave, by měl být představen právě v Barceloně. Již dopředu přitom byl avizován na velkých billboardech.

A když už jsme u zmiňování nových mobilů: se svou troškou do mlýna se zřejmě pokusí přijít i společnost Puma, která chystá vlastní koncept PumaPhone. Představen by měl být v úterý.

Jaká jsou další témata?

Letošní Barcelona ale nebude zdaleka jen o nových mobilech. Či o dalších „také mobilních“ zařízeních, jakými jsou různé tablety, netbooky, smartbooky apod. Případně o prvních reakcích na nový iPad od Applu.

Hodně se bude řešit také vývoj aplikací pro tato zařízení. Již jsem zmiňoval nový App Planet, který je jakousi „akcí v akci“, neboli relativně samostatnou událostí v rámci celého kongresu. Výstavní části kongresu se pochopitelně bude účastnit řada menších až nejmenších firem, které jsou zaměřeny právě na vývoj aplikací.

Samozřejmě se ale bude jednat i o způsobu prodeje aplikací. Jak se zdá, pionýrská myšlenka „appstoru“, se kterou svého času přišel Apple u svého iPhonu, se v branži velmi chytla a dnes se ji každý snaží nějak napodobit. Třeba včetně „dotlačení“ uživatele k tomu, aby neměl jinou možnost než aplikace získávat touto cestou (viz výše uvedená zmínka o novém WinMo 7). Nicméně zatím je situace značně roztříštěná, každý výrobce si nejraději provozuje svůj vlastní appstore a jeho nabídka nebývá až tak atraktivní. Bude proto velmi zajímavé sledovat, kdy zde dojde ke konsolidaci, a jakou bude mít formu. Kdo z ní odejde jako vítěz, a kdo jako poražený.

Jiným horkým tématem letošní Barcelony určitě bude mobilní reklama, na kterou se třesou snad všichni provozovatelé, poskytovatelé, operátoři a obecně všichni, kteří se v mobilním sektoru snaží uživit. Je to logické, protože zdrojů výnosů je čím dál tím méně, a zde se jeden nový otevírá. Viz i výše zmiňované spekulace o tom, jak by Google mohl rozdávat zdarma své Nexusy, výměnou za příjem adresné mobilní  reklamy (pokud by koupil T-Mobile USA).

Jenže před mobilní reklamou se stejně tak třesou asi i uživatelé – ale už ne radostí ale obavami z toho, jak jim začne zaplevelovat jejich mobily.

Jak daleko je ještě LTE?

Pokud jde o síťové technologie, používané v mobilních sítích, pak zde samozřejmě půjde nejvíce o nastupující 4. generaci. Tedy hlavně o to, jak dalece vyspěla technologie LTE, a zda již se dostala do fáze reálné použitelnosti. A to jak na straně operátorů, kteří budou muset upgradovat své sítě, tak i na straně uživatelů, kteří by měli jejich služby využívat. Jak to bude s koncovými zařízeními pro LTE?

Pravdou je, že první komerční 4G síť (právě na bázi technologie LTE) již byla spuštěna, a to v prosinci loňského roku, společností TeliaSonera ve Švédsku a Norsku. Přesněji: ve středu měst Stockholm a Oslo. Tedy asi v rozsahu, v jakém u nás spustily Vodafone a T-Mobile své 3G sítě  v centru Prahy.

Ale to je spíše jen taková první vlašťovka, která hodně předběhla dobu a doplácí mimo jiné i na nedostupnost koncových zařízení. Uživatelé 4G sítě ve Stockholmu a v Oslu mohou využít jen (datové) dongly od Samsungu, protože na nějaké LTE telefony je zatím ještě brzy.

Celkově se nejspíše ukáže, že LTE má k reálné dostupnosti stále ještě kus cesty před sebou. A tak i letos bude k vidění řada různých prototypů a zařízení charakteru „proof of concept“, dokazujících principiální schůdnost určitého přístupu. Či různých ukázek toho, co LTE bude umět, až dozraje. Ale do reálného nasazení může být stále ještě hodně daleko.

Koncept LTE terminálu telefonu chce v Barceloně představit například japonský NEC. Finální verzi by pak měl dodávat taktéž japonskému NTT DoCoMo. Ten plánuje spustit svou 4G síť letos v prosinci – s tím, že zpočátku budou uživatelé moci využívat také jen datové modemy v podobě donglů, a teprve v dalším roce budou mít k dispozici i nějaké LTE handsety.

K vidění by mohly být LTE terminály i od dalších výrobců. Stále ale jen v podobě „konceptů“ a nikoli již hotových zařízení, připravených k výrobě, či dokonce již masově vyráběných.

Chybět v Barceloně rozhodně nebudou ani ukázky provozu pilotních LTE sítí. Tak třeba místní Telefónica chce naživo předvádět svou vlastní LTE síť, postavenou na technologii od Nokia Siemens Networks. Přenos z jediné základnové stanice LTE bude možné přijímat na dvou stáncích na výstaviště, nebo v kamionu, který bude jezdit městem.

Živé LTE, dokonce ve variantě LTE Advanced (což je vlastně původně uvažované LTE), chce v Barceloně předvádět také Qualcomm.

3,5G?

Zatímco čekání na reálnou dostupnost LTE a celého 4G se stále protahuje, výrobci technologií (a následně i operátoři) se celkem logicky snaží „vymačkat co nejvíce“ ze svých 3G sítí. A tak je různě upgradují na vyšší verze, nabízející vyšší rychlosti. Podle GSMA asociace například přešlo na 33 operátorů po celém světě z technologie HSPA (která je sama vylepšením 3G sítí) na pokročilejší HSPA+, které se dokáže dostat (aspoň teoreticky) až na 42 Mbit/s na downlinku, a 11 Mbit/s na uplinku. Zejména díky nasazení technik MIMO a ještě pokročilejšího kódování. To vše na frekvenčním kanále o šířce 5 MHz.

Další zvyšování rychlosti, ještě v rámci 3G, už ale není moc reálné. Jedinou cestou je tak využití větší šířky spektra. Bez zásadnější změny technologie, jako je tomu u LTE, se ještě v rámci 3G dá jít cestou agregace nosných, neboli používat paralelně hned několik přenosových kanálů (včetně vlastních rádiových rozhraní, transceiverů atd.) a přenášená data mezi ně vhodně rozkládat. Principiálně je to jednoduché a kolik kanálů použijeme, tolikrát vyšší rychlosti bychom měli dosáhnout. Že tím spotřebováváme tolikrát více zdrojů sítě, snad netřeba dodávat.

V Barceloně chce společnost Nokia Siemens Networks na tomto principu předvést HSPA+ přenos rychlostí 112 Mbit/s na downlinku, který ale „spotřebuje“ hned 4 nosné. Na jednu z nich tak připadne 28 Mbit/s. Celkově to ale bude více než 100 Mbit/s, ke kterým míří LTE. Základnové stanice přitom budou od NSN, ale koncové stanice od společnosti Qualcomm.

Popisovaná řešení s agregací nosných přitom nejsou nijak nová.Varianta s agregací dvou nosných by měla být součástí (snad už brzkého) standardu 3GPP Release 9. No a varianta s agregací čtyř nosných by se měla dostat do dalšího standardu, Release 10.

Data offloading

Ani takovéto perspektivy stále rychlejších technologií ale neřeší nepříjemný problém, který už nastal, a bude se nejspíše dále prohlubovat. Jde o to, že výrobci, operátoři i poskytovatelé různých služeb tak dlouho „motivovali“ uživatele, aby využívali mobilní Internet, až ti to skutečně udělali. A tak hlavně mobilní operátoři mají nyní nepříjemný problém: stále více mobilních zařízení generuje stále větší provoz, a ten stále více zatěžuje jejich sítě. Většinou rychleji, než jak oni dokáží zvyšovat kapacitu svých sítí.

Ale je to problém i ekonomický: větší zátěž nemusí nutně generovat o tolik větší výnosy, aby bylo na drahé upgrady sítě. Samozřejmě je to různé případ od případu, a i ten náš (v ČR) je asi hodně specifický.

Princip řešení, které se začíná rýsovat, už má i své označení. Říká se mu offloading, někdy „data offloading“ či „traffic offloading“. Česky bychom to mohli asi nazvat jako „odlehčení“, skrze odvedení provozu jinam, do jiných sítí.

Není to přitom jen problém rádiových přístupových sítí. Stejný problém nastává i v páteřních částech mobilních sítí, které původně s datovým provozem až tak nepočítaly. A jak se zdá, pro mobilní operátory je to čím dál tím větší problém – tak se o něm bude jednat i v Barceloně.

Možných řešení pro „offloading“ v rádiové sítí přitom existuje více a nejsou nijak nová. Jedno je použití femtobuněk, které po letech svého zdokonalování už nejspíše dostatečně vyzrály. A dnes již jsou k dispozici i standardy, podle kterých je lze snadno a jednotně začleňovat do mobilních sítí.

Ještě dalším řešením pak jsou přenosy v bezlicenčních pásmech, hlavně pomocí Wi-Fi. Opět nejde o nic nového, ale o poměrně starý princip UMA (Unlicensed Mobile Access), jen nyní použitý k řešení nového problému. A soudě podle signálů ze světa „velkého telco byznysu“ ten jakoby nyní objevil, že existuje nějaké Wi-Fi.

Princip fungování je přitom u obou variant společný: operátor „nějak dovede“ své služby do určité lokality (například do domácnosti či kanceláře – a to třeba i po pevném broadbandu), a dále je koncovým zařízením v blízkosti „distribuuje“ buď pomocí Wi-Fi (princip UMA), nebo pomocí klasických GSM či 3G technologií, ve svých licenčních pásmech (princip femtobuněk). V obou případech se dosahuje toho efektu, že datové toky generované těmito zařízeními nezatěžují rádiovou část mobilní sítě, a jsou tedy „offloaded“ (vedeny jinudy).

SimFi

To, jak svět telekomunikací objevil Wi-Fi, dokládá i nástup zařízení, která slouží jako převodník mezi konektivitou do mobilní sítě a Wi-Fi. Tedy zařízení, která umožňují více zařízením (s rozhraním Wi-Fi) sdílet jedno mobilní připojení.

Jistě namítnete, že takovouto funkčnost (včetně směrovače a NATu) hravě zvládne vhodný hardware či jen software, a to i v mobilním telefonu, pokud nepůjde o nějaké velké zátěže. Ale pro „běžného uživatele“ je to přeci jen příliš komplikovaná cesta.

BRAND24

A tak letos v Barceloně bude k vidění jedna technická perlička, která současně dokládá, kam až dospěly možnosti dnešních technologií: jde o samostatnou bránu mezi 3G sítí a Wi-Fi, ovšem vměstnanou do SIM karty, kterou zle umístit do kteréhokoli mobilu!!! Navíc i s obslužnými programy, které lze ovládat přes SIM Toolkit.

Jaký bude dosah a další technické parametry zatím není známo, ale španělská Telefónica chce toto řešení (označované příznačně jako SIMFi) od společnosti Sagem Orca předvést právě v Barceloně.

Využíváte mobilní datové služby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).