Hlavní navigace

Co znamená, že něčí e-mail je v hacku Ashley Madison?

20. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Senzace je na světě, v mailové databázi Ashley Madison najdete politiky, úředníky, šéfy firem, převážně muže, ale nechybí ani ženy. Co s tím?

V 36 milionech e-mailů v databázi účtů uniklých hackem Ashley Madison (viz Kompletní data ze seznamky Ashley Madison jsou na internetu) je 25 225 těch, které mají koncovku .cz

Když si je rozklíčujete podle domén, získáte hodně dlouhý seznam, kterému ale vládne seznam.cz (ve správně napsané podobě, ale také v záplavě překlepů). Na počátek tabulky domén a počty e-mailů z nich se ostatně můžete podívat v následujícím zlomku výsledné tabulky (doplněné o žebříček z celku).

Doména Počet Doména Počet
seznam.cz  17034 gmail.com 8774873
centrum.cz  2654 yahoo.com 6623069
email.cz  2532 hotmail.com 6243883
post.cz  1087 aol.com 1253878
atlas.cz  503 live.com 471354
volny.cz  359 yahoo.com.tw 369437
tiscali.cz  131 almlabs.com 343824
hotmail.cz  37 qq.com 327122
quick.cz  33 outlook.com 297853
klikni.cz  31 naver.com 282926

Co znamená, že něčí e-mail je v hacku Ashley Madison?

V zásadě to může znamenat, že byl skutečně tak nezkušený (můžete říci i hloupý), že se do „seznamky“ určené k podvádění partnerů zaregistroval se skutečným mailem. Často i firemním mailem, nebo dokonce mailem z úřadu či státní instituce. Jedno ze zásadních opatření pro podobné služby samozřejmě je, že si založíte nový e-mail někde na free-mailu. A rozhodně ho nepojmenujete například jmeno.prijmeni23@seznam.cz.

Pro „seznamky“ a „sociální sítě“ je navíc charakteristické, že často zakládají účty i lidem, kteří to vůbec netuší, a používají záplavy praktik (viz třeba staré a známé Badoo) hodně za hranou seriózního podnikání. Nevíme, jestli stejně postupovali na Ashley Madison, ale víme, že pokud chceme brát vážně e-maily v jejich databázi, je nutné tuto možnost zvažovat.

Ashley Madison jsou navíc ignoranti nejenom v bezpečnosti, ale vůbec se nezdržovali nějakým potvrzováním zadaných mailových adres – vzorek .cz mailů to ostatně dokládá dost jasně.

Kdyby maily ověřovali, museli by ty stovky mailů s neexistující doménou prostě z databáze vyřadit. Tady je vhodné připomenout, že ověření mailu hlavně mělo znamenat, že při registraci na zadaný mail měli poslat žádost o potvrzení založení účtu (to nedělali). Asi by nemělo být až tak těžké kontrolovat doménu, protože pak se rovnou dá předejít té záplavě překlepů.

Pomsta a další důvody

Charakteristické pro jakékoliv seznamky je to, že si na nich zakládají účty podvodníci. V Ashley Madison tak najdete záplavu účtů s maily nashromážděnými z internetu, doplněnými o fotografie z fotobank nebo také nakradenými z internetu (stejně jako v dalších seznamkách i sociálních sítích). Často pocházejí z Ruska, což je také jedna z charakteristik „internetového seznamování“. Prostě „ruské nevěsty“ jsou legendární.

Nestačí vám to? Pak je tu samozřejmě další méně častá alternativa, že někdo někomu založil účet v Ashley Madison z důvodu pomsty. Pokud tam najdete pedagogy (a najdete), tak je to jeden z velmi pravděpodobných důvodů. Ale běžné je to i jako pomsta pro „ex“ a podobných důvodů se najde řada.

Celé je to nakonec zábavné i v tom, že třeba Forbes píšenejvíce šokující je odhalení, že se našly tři účty s @vatican.com adresou“. Velmi pravděpodobně autora článku vůbec nenapadlo nic z výše napsaného. Mohlo ho trknout to, že jde ve skutečnosti o tři výskyty pope@vatican.com. Ale asi pro něj bylo moc složité se podívat.

Internetové seznamky málokdy podnikají čistě

K Ashley Madison je navíc nutné dodat, že jsou natolik vychytralí, že smazání účtu podmiňují zaplacením peněz (a vynášelo jim to, tedy pokud můžeme věřit tomu, co se píše v zahraničních médiích). Takže pokud se tam objevil váš falešný účet, měli jste prostě smůlu a bez zaplacení výpalného nebyla šance na jeho smazání. A jak hack ukázal, ačkoliv si za mazání nechávali platit, data si v databázi stejně nechávali.

CIF 24 - tip - superearly cena

Výše uvedená tabulka je tedy pouze pohled na e-maily bez hlubšího významu, 25 tisíc z 38 milionů jich má prostě doménu .cz a je zajímavé sledovat, jak jsou rozděleny mezi jednotlivé free-mailové služby. Nic to neříká o tom, jestli si 17 tisíc lidí z Česka na Ashley Madison založilo účet s použitím free-mailu Seznamu – protože i tady může jít o spammery nasbírané maily a podvodně vytvořené účty.

Pokud byste chtěli zjistit, jestli byl daný účet skutečně používaný a není falešný, museli byste jít do dalších uniklých dat a zjišťovat, co ještě se o daném účtu ví, zda za něco platil (podle nejnovějších informací nejsou v uniklých datech kompletní čísla kreditních karet, což ale neznamená, že je hackeři nemají), odkud přistupoval a podobně. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).