Hlavní navigace

Conficker v březnu opět posílil svou výsadní pozici mezi malwarem

15. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Březen 2010 na malwarové scéně přál zatím méně známým hrozbám. Vyplývá to alespoň ze statistiky společnosti ESET. Ve třetím měsíci tohoto roku do desítky nejaktivnějších hrozeb pronikl Win32/Tifaut, který k šíření zneužívá přenosná paměťová média a soubor autorun.inf. Dostal se hned na šesté místo s podílem 1,49 procenta na zachycených infekcích. V první desítce se v březnu objevila také hrozba, kterou ESET označuje jako VBS/StartPage. Jde o skupinu záškodnických programů zaměřujících se na…

Březen 2010 na malwarové scéně přál zatím méně známým hrozbám. Vyplývá to alespoň ze statistiky společnosti ESET. Ve třetím měsíci tohoto roku do desítky nejaktivnějších hrozeb pronikl Win32/Tifaut, který k šíření zneužívá přenosná paměťová média a soubor autorun.inf. Dostal se hned na šesté místo s podílem 1,49 procenta na zachycených infekcích. V první desítce se v březnu objevila také hrozba, kterou ESET označuje jako VBS/StartPage. Jde o skupinu záškodnických programů zaměřujících se na nevyžádanou změnu nastavení domovské stránky ve webovém prohlížeči. V březnu měla prsty v 1,22 procenta v rozpoznaných infekcí.

Králem počítačové havěti stále zůstává červ Conficker, který v březnu opět zvýšil svůj podíl na odhalených infiltracích a to už na 10,32 procenta. Naopak záškodnický program Win32/PSW.Onli­ne.Games, který poškozuje hráče online her Lineage nebo World of Warcraft, má prozatím dny své největší slávy za sebou. Jeho podíl na detekovaných hrozbách se meziročně snížil na březnových 5,15 procenta. Druhé místo drží skupina hrozeb, kterou ESET označuje jako INF/Autorun. Její březnový podíl činil 8,42 procenta. (Tisková zpráva)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).