Hlavní navigace

Názor k článku Cyberbunker: Spamhaus je mafie ohrožující svobody Internetu od Nejmenovaný uživatel - Taky jsem si s těmi zmrdy něco zažil. Byl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2013 9:47

    Nejmenovaný uživatel (neregistrovaný)

    Taky jsem si s těmi zmrdy něco zažil.

    Byl jsem zaměstnanec poskytovatele hostingu www stránek a před cca třemi lety jsme hostovali stovky stránek různých klientů na našich serverech. Jeden z našich klientů poslal newsletter, kde propagoval svoji stránku. Nebylo to přes náš mailserver, ale přes nějaký co měli od poskytovatele jejich připojení. Na základě toho, že stránka propagovaná v emailu byla na našem serveru, Spamhaus dal náš mail server na blacklist. Nevadí, že z našeho mailserveru nic neodešlo, nevadí že dokonce i ip adresa stránky byla odlišná od ip adresy našeho serveru!

    Dokážete si představit, jaký to mělo dopad na naše klienty, kterým najednou nešla pošta. Spamhaus na naše dotazy neodpovídal, tak jsme to zkusili přes náš ISP. Tomu odpověděli, že jsme spameři a že nás musí vyhodit z hostingu, jinak dají na blacklist i jeho mailservery! A že jakmile se objevíme u jiného ISP, tak nás bude Spamhaus honit a už si nikde neškrtneme. Pro naši firmu by to znamenalo konec, anebo nutnost začátku pod jinou hlavičkou. ISP naštěstí Spamhaus znal a uklidnil nás, že se to dá spravit i "jinak" a začal s nimi vyjednávat, za jakých podmínek by to šlo udělat.

    Výsledkem jednání byl "sponzorský příspěvek" 100 000 Kč na účet Spamhaus a výpověď smlouvy našeho "spamujícího" klienta (následně skončil protože kam doménu dal, tam ho vyhodili na základě vydírání Spamhaus). Na základě toho nás uvolnili z blacklistu.

    A nejvtipnější je, že proti nim nelze nic dělat. Oni si jen spravují svůj blacklist a vlastně nikoho neblokují. Vaše maily blokují ty tisíce jednotlivých provozovatelů mailserverů, kteří mají kontrolu proti jejich blacklistu automaticky v základní konfiguraci mailserveru. Takže Spamhaus nedělá nic a kdo se mu znelíbí, toho může zničit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).