Hlavní navigace

Dotykový Firefox pro „Metro“ míří k ledu

17. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firefox nebude podporovat dotykové prostředí Modern UI (Metro) ve Windows 8 a vyšších. Mozilla se tak rozhodla po řadě nenaplněných slibů a dvou letech vývoje. Co jí k tomu vedlo?

Mozilla posílá k ledu dotykový Firefox pro Windows 8 a vyšší. V ostré verzi se přitom po řadě odkladů měl objevit již zítra (18. 3. 2014). Mozilla však tvrdí, že v betaverzi si dotykový režim našel jen velmi málo aktivních uživatelů. Své finanční i lidské zdroje chce nyní zaměřit na projekty, které se dotknou širšího uživatelského spektra. 

Dotykový Firefox byl ve vývoji zhruba dva roky. V současné testovací podobě jej Mozilla nechce uvolnit, protože by to znamenalo další vývoj, opravy chyb, uživatelskou podporu atd. Projekt bude nyní zakonzervován. Mozilla se domnívá, že momentálně nic netratí tím, že její prohlížeč nepodporuje dotykové prostředí Modern UI (alias Metro).

Konkurenční Google Chrome v dotykovém prostředí Modern UI (Metro) nyní připomíná odlehčený Chrome OS. Nabízí vlastní prostředí (již třetí v systému), kde lze pracovat s různými okny prohlížeče, ale také spouštět webové aplikace z Chrome Web Store. Po optimalizaci pro dotykové ovládání není ani vidu, ani slechu.

UX DAy - tip 2

Na dotykové prostředí ve Windows 8 zatím neberou zřetel ani browsery Opera či Maxthon. Z první pětky nejrozšířenějších prohlížečů jej tak podporuje v pravém smyslu pouze systémový Internet Explorer. Google však naznačil, že podpora dotykového ovládání vůbec nemusí jít ruku v ruce s podporou prostředí Modern UI.

Opera se ještě před restartem svého vývoje dočkala podpory dotykového ovládání v klasickém desktopovém prostředí jak pro tehdy chystaná Windows 8, tak pro Windows 7, která rovněž podporují multidotykové ovládání. Google nyní experimentuje s dotykovými gesty v desktopovém prostředí v rámci vývojové větve Canary.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).