Hlavní navigace

Flattr nově přímo podporuje Twitter, Instagram, Flickr a pět dalších služeb [opraveno]

19. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Flattr tak uskutečnil část své vize dobrovolného přispívání na obsah internetu bez nutnosti dodatečných úkonů.

Flattr včera přidal možnost přímo oceňovat obsah jiných uživatelů na osmi velice rozšířených službách.

Flattr umožňuje stanovit si měsíční rozpočet — už od dvou eur — na přispívání na internetový obsah. Kolikrát něco oceníte („oflattrujete“), na tolik dílků se váš měsíční rozpočet rozdělí mezi oceněné; dílky se připočtou na jejich účet u Flattru (bez 10% provize Flattru, která pokrývá i převodní poplatky třetích stran).

Lupa na podzim uveřejnila obsáhlý dvoudílný rozhovor se spoluzakladatelem Flattru Linusem Olssonem. Podstatná část rozhovoru se věnuje právě snaze Flattru vystoupit z omezení vlastním tlačítkem a umožnit lidem oceňovat internetový obsah co možná nejvíce bez dodatečných překážek, jen užíváním, prostě úkony, které dělají běžně a tak jako tak. Bránou k tomu jsou pak API ostatních internetových služeb.

Flattru se nyní podařilo uvést přímou podporu pro osm rozšířených služeb: Twitter, Flickr, Instagram, Github, Vimeo, Soundcloud, 500pxApp.net. Již dříve podporoval Grooveshark.

Ve všech osmi případech jen ve Flattru využili veřejných API. Linus Olsson Lupě potvrdil, že s dotyčnými službami o provázání ani nejednali, prostě jen implementovali, co je veřejně k implementování. Uživatel Flattru si tyto služby přidá ke svému účtu, a od té chvíle se určité úkony — obvykle oblíbení něčeho — započítají jako „oflattrování“.

Ocenění je naprosto nezávislé na tom, ve kterém klientu je provedete, jelikož se přes API „tahá“ přímo z vašich dat u předmětné služby.

Ptáte se, co když oceněný sám na Flattru není? Řešení Flattru je poněkud sporné — příspěvek zůstane na Flattru nevyzvednutý, dokud se oceněný také nestane uživatelem Flattru; až teprve se někdy zapíše na Flattr a připojí si k účtu zmíněné služby, přičtou se mu uschované příspěvky.

BRAND24

Opravujeme po dalším vyjasnění s Linusem Olssonem: Jen přidělení ocenění si Flattr zapamatuje a nashromáždí pro dotyčného, pro případ že ten by se jednou zapsal co uživatel Flattru. Těm, kteří na Flattru dosud nejsou, se z vašeho rozpočtu nic nerozděluje. Ale až se dotyčný jednou stane uživatelem Flattru, dodatečně se mu z vašeho rozpočtu na aktuální měsíc přidělí příslušný počet „oflattrování“. Je to tedy řešení čisté, jen si jím Flattr trochu přidělává práci — že uchovává počty ocenění pro případ „co kdyby“.

Flattr pracuje na podpoře ještě dalších služeb. Dopředu ovšem neprozrazuje, kterých.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).