Hlavní navigace

iPad nemá multitasking… No a co?

8. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Apple iPad nemám multitasking. Nemá taky Flash a spoustu dalších možností. Ve srovnání s netbooky tak neobstojí. Jenže iPad není netbook. Flash nebo multitasking nepotřebuje a podle mě je nepotřebuje ani běžný uživatel.

O iPadu se často dočtete, že jde jen o přerostlý iPhone. Není to úplně pravda, iPhone toho umí trošku více. Především má fotoaparát, což je další věc, která podle kritiků iPadu chybí. Charakterizovat iPad jako přerostlý iPhone je ale podle mě správné a velmi trefné. Jsou činnosti, které by každý majitel iPhone raději provozoval s větším displejem a iPad by měl být dokonalou odpovědí na tyto nářky.

Kdyby měl být iPad netbookem, pak by podpora multitaskingu jistě chyběla. Jenže iPad rozhodně netbookům konkurovat nebude; filosofie práce s iPadem je úplně jiná. Přestože by měl mít iPad kancelářský balík, není to pracovní nástroj a pracovat na něm budou pouze zoufalci, kteří zapomněli něco udělat a nevzali si s sebou na víkend notebook/netbook.

Předchozí věta samozřejmě nevylučuje, že si někdo vezme iPad na pracovní schůzku, udělá si v něm pár poznámek a poté z kavárny pošle trošku obsáhlejší e-mail. Jenže na to žádný multitasking potřebovat nebudete. A pokud se domníváte, že by měl iPad nahradit váš přenosný počítač, tak potom čtete špatné články, ale toto Apple nikdy nesliboval.

Překvapení – iPad multitasking má, ale jen pro někoho

Apple iPad samozřejmě multitasking má. Přesně takový, jaký při používání iPadu potřebujete. Takže můžete poslouchat hudbu a přitom používat jakoukoliv aplikaci, která nevyžaduje zvukový výstup (třeba záznamník nebo jazykový kurz). Stejně tak funguje kopírování textů mezi aplikacemi, takže si můžete něco vyhledat v prohlížeči a zkopírovat to do textového editoru nebo poznámkového bloku.

Pokud jsou aplikace správně napsané, tak nepřijdete ani o rozepsané texty, pokud z aplikace vyskočíte na hlavní obrazovku. Takže k čemu je potřeba multitasking u podobného zařízení? Napadají mě jen tři typy aplikací, kterým bude multitasking v podobě, v jaké ho známe z osobních počítačů, chybět.

Prvním typem aplikací jsou různé utilitky a doplňky, které dělají naprosto zbytečné činnosti, ale které si lidé rádi instalují a spouštějí. Jsou to různé indikátory čehokoliv (dostupných WiFi v okolí), stavu baterie, volného místa v paměti apod. Něco z toho iPad umí ukazovat sám (ale neumí u toho pípat a blikat), něco budete muset oželet. Když si podobné rezidentní utilitky spustíte na smartphonech s Androidem nebo Windows Mobile, zjistíte, že je nepotřebujete a bez nich vám vydrží baterie mnohem déle. U Windows Mobile navíc bez těchto utilitek budete mít výrazně rychlejší smartphone.

Až přijde Apple s vlastním klientem pro VoIP a IM…

Druhým typem aplikací jsou klienti pro telefonování přes Internet – VoIP. Tato výtka se podle mě týká spíše iPhone, protože si nedovedu představit toho masochistu, co bude chtít telefonovat z iPadu. Ale budiž, do toho mi nic není. Faktem je, že s iPadem a ani iPhonem není možné telefonovat přes Skype a současně psát e-mail nebo text. Vzhledem k tomu, že každý majitel iPadu bude mít současně i mobilní telefon, kde nějaký SIP klient bude zřejmě fungovat, bude prostě držet v ruce jiný přístroj (nebo bude mít handsfree).

Apple se v současnosti k VoIP přes mobilní sítě nestaví zrovna příznivě, ale do budoucna svůj přístup jistě přehodnotí. Nicméně dnes již třeba Fring volání přes 3G síť umožňuje a dříve nebo později bude VoIP podporovat i telefonní aplikace přímo od Apple. V tom okamžiku bude umět oznámit hovor přes VoIP i tehdy, když budete dělat něco jiného. Zkrátka nepoznáte rozdíl mezi hovorem přes mobilní síť a přes Internet. Možná nebude implementována podpora Skype a půjde to jen s aplikací od Apple, ale chybějící multitasking přestane vadit. U iPhone i u iPadu.

Takže zbývají jen klienti pro instant messaging. U těch chybějící multitasking skutečně vadí – bez něj jsou tyto aplikace nepoužitelné. Ne že by Apple nemohl multitasking (resp. možnost oznamovat příchozí zprávy stejně jako je to u SMS nebo příchozího hovoru) u těchto aplikací povolit. Ale zatím nechce. Já osobně se domnívám, že Apple přijde s vlastní aplikací pro instant messaging, ale do té doby je v tomto případě výtka chybějícího multitaskingu oprávněná.

Ale přestože na iPadu klienta pro instant messaging nebudete moci plnohodnotně používat, bude to skutečně vadit? U čtení knížky nebo hraní instant messaging ruší – stejně byste ho vypnuli. Pokud chcete zapínat iPad, protože se nudíte a hledáte spásu u instant messagingu, potom je to nejlepší příležitost se nad sebou zamyslet – to nemyslím ironicky, ale jako dobrou radu.

UX DAy - tip 2

Používejte iPad v souladu s návodem

Apple iPad není náhradou notebooku nebo netbooku. Jistě, hodí se pro některé podobné úlohy, jindy zase konkuruje čtečkám elektronických knih jako je Amazon Kindle. Pokud Apple správně předpokládá, že po iPadu sáhnete, abyste si něco přečetli, prohlídli nebo napsali e-mail, potom žádný multitasking nepotřebujete. A znovu opakuji, není to pracovní nástroj a ani jím být nechce.

Spousta článků a diskusních příspěvků o chybějícím multitaskingu mě přivádí na myšlenku, že nejde o výtku pro Apple, ale pro výrobce současných netbooků. Přijde mi, že majitelé netbooků nebo mobilů s Androidem by chtěli podobné uživatelské prostředí a design, jako nabízí svým zákazníkům Apple. Jenže si nějak nedovedou kvůli svým dosavadním zkušenostem představit, že se dá udělat poměrně máloúčelové zařízení, které prostě multitasking nepotřebuje. Protože díky absenci multitaskingu prostě nemusí řešit problémy, které na jiných platformách bez něj vyřešit nejdou. Ale to, přátelé, není problém Apple…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je v současnosti mluvčím ISP Alliance; v minulosti mimo jiné redaktor Mobil.cz, Mobilmania.cz, Mobility, Computer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).