Hlavní navigace

Jaký je broadband od Tiscali?

16. 4. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

České zastoupení Tiscali se neomezilo jen na ADSL jako jedinou formu širokopásmových služeb a přichází rovnou s celým "broadbandovým balíčkem". Kromě ADSL, ve "standardním" provedení a ve "standardních" cenových relacích, obsahuje také obousměrné satelitní připojení k Internetu (od 3490 korun měsíčně) a připojení přes WiFi.

Nabídek ADSL služeb na českému telekomunikačním trhu přibývá a nově příchozí poskytovatelé to mají se získáváním zákazníků čím dál tím těžší. Chtějí-li oslovit ty, které dosavadní nabídky dosud nezaujaly, musí nabídnout něco opravdu jiného než ostatní. Jednou z možných cest je snižovat cenu (viz např. včerejší článek Kam až klesne ADSL?), ale zde je prostor opravdu velmi omezený. Další možnou variantou je oslovit ty zákazníky, kteří nejsou v dosahu ADSL, případně kterým současná podoba ADSL nevyhovuje, a nabídnout jim nějaké alternativní řešení vysokorychlostního připojení k Internetu. Právě touto cestou se vydala společnost Tiscali, která včera představila své řešení pro Českou republiku. Co je jeho podstatou?

Je to trojice nabídek:

  • Tiscali ADSL (ve standardním provedení, jaké umožňuje velkoobchodní nabídka, za „standardní ceny“ zhruba v polovině celé škály existujících nabídek)
  • Tiscali SAT: obousměrné satelitní připojení k Internetu, rychlostmi 400/150 kbit/s (tj. dostupné skutečně kdekoli, za 3590 korun)
  • Tiscali WiFi: bezdrátové připojení k Internetu pomocí WiFi technologie

Všechny tři varianty tvoří dohromady jakýsi „broadband balíček“, usilující o podstatně širší záběr než samotné ADSL. Pravdou ale je, že jen dvě součásti tohoto balíčku (ADSL a obousměrný satelit) jsou jasně definované, s dostupnými ceníky a možností okamžité realizace, zatímco třetí součást (WiFi) je zatím spíše ve stádiu zrodu.

Jaké je ADSL od Tiscali?

Jak jsem již naznačil výše, nabídka ADSL je „standardní“ v tom smyslu, že nutně vychází z mantinelů daných velkoobchodní nabídkou Českého Telecomu. Italská společnost Tiscali, působící i v mnoha dalších zemích, tak v České republice nemůže v oblasti ADSL nabízet obdobu toho, co nabízí v zahraničí, ale pouze to, co je prakticky stejné, jako u ostatních poskytovatelů. Proto jen stručně, nejprve o cenách jednotlivých druhů přípojek:

  • 192/64 kbit/s: 1299 korun měsíčně (bez DPH a bez ADSL modemu)
  • 320/128 kbit/s: 2199 korun
  • 256/64 kbit/s: 3199 korun
  • 512/128 kbit/s: 5599 korun
  • 1024/256 kbitús: 10.559 korun

S cenou 1299 korun za nejpomalejší přípojku se Tiscali řadí někam do středu existujících nabídek, na korunu shodně se SkyNetem (vše bez DPH a bez modemu):

  • Tele2: 1150 korun
  • Czech On Line (Volný ADSL): 1237 korun
  • IPEX: 1252 korun
  • SkyNet a Tiscali: 1299 korun
  • Nextra: 1333 korun
  • GTS: 1339 korun
  • IOL: 1349 korun

Další „parametry“ vypadají následovně:

  • Přípojky 192/64 a 320/128 kbit/s: instalační poplatek 1600 korun, dynamické IP adresy, 20 MB pro WWW stránky, 20 MB pro email (pět pod-účtů, 10 aliasů)
  • Ostatní přípojky: instalační poplatek 4900 korun, statické IP adresy, 30 MB pro WWW stránky, 20 MB pro email (pět pod-účtů, 10 aliasů)

Jaký je obousměrný satelit?

Asi největší zajímavostí včera oznámeného „broadband balíčku“ je obousměrné satelitní připojení s názvem Tiscali SAT. To mateřská společnost Tiscali nabízí ve více zemích Evropy již poměrně dlouho (od konce roku 2001), a tak bylo spíše jen otázkou, kdy se toto řešení dostane i na český trh. A také za jakou cenu.

Po technické stránce jde o řešení na bázi technologie izraelské společnosti Gilat, které umožňuje skutečně obousměrné satelitní připojení k Internetu, tedy bez nutnosti pozemního zpětného kanálu (jako to vyžadovala i v České republice dříve nabízená služba DirectPC). Mimochodem, stejné technické řešení bylo nabízeno českým školám v rámci závazku Českého Mobilu na jejich připojení k Internetu.

Tiscali nabízí dvě varianty této služby: Tiscali SAT pro připojení pouze jednoho PC a TISCALI SAT LAN pro připojení až pěti počítačů. Když jsem se ptal na možnost připojit si vlastní router u varianty pro jedno PC a rozvést přípojku k více počítačům (ve vlastní režii zákazníka), zaznělo, že smluvní podmínky toto zakazují. Důvodem má být dimenzování přenosových kapacit, které vypadají následovně: obě varianty nabízí shodně 400 kbit/s na downlinku a 150 kbit/s na uplinku. Tyto rychlosti mají být vyhrazené v rámci samotného satelitního přenosového kanálu a k agregaci dochází až na úrovni pozemního HUB. A právě zde je rozdíl mezi oběma variantami: ta pro jedno PC počítá s agregací (chcete-li: s overbookingem) v poměru 1:50, zatímco varianta LAN s poměrem 1:25. To je velmi blízké agregačním poměrům na ADSL!

Na webu lze dokonce najít „švýcarskou verzi“ služby Tiscali SAT, kde je uváděn poměr agregace 1:60!

Jak to ale vypadá s cenami? Varianta Tiscali SAT, bez omezení objemu přenesených dat, přijde na 3590 korun měsíčně, SAT NET na 6890 korun, vše bez DPH ve výši pět procent. Pro srovnání: v mateřské Itálii nabízí Tiscali stejné služby SAT a SAT NET za 96 eur včetně DPH, tj. cca 3029 korun, resp. za 199 eur, tj. za cca 6278 korun.

Poměrně vysoké jsou ovšem jednorázové instalační poplatky (13.590 korun, volitelná předinstalační prohlídka 4090 korun) a pak také náklady na samotné satelitní zařízení. To si může zákazník jednorázově zakoupit, a to za 39.590 korun u verze SAT a za 59.990 korun u verze SAT NET. Nebo může zvolit rozložení těchto pořizovacích nákladů do měsíčních splátek (na 24 nebo 36 měsíců).

Srovnání obousměrných satelitů

Existují na českém trhu nějaká jiná řešení, která by šla srovnat se službou Tiscali SAT? Odpověď je kladná. Podobnou službu, tedy obousměrné satelitní připojení, nabízí již delší dobu Contactel pod názvem SkyContact. Přináší 512–2048 kbit/s na downloadu a základní varianta Internet SkyContact Office 512 přijde 3990 korun (podrobný ceník). Ostatní náklady (instalace, pořízení hardware) jsou v obdobných cenových relacích jako u Tiscali SAT a SAT NET.

Od 1. června 2002 je v České republice nabízeno ještě jedno řešení obousměrného satelitního Internetu – na bázi technologie společnosti Hughes (stejně jako SkyContact od Contactelu). Je prodáváno pod názvem SATinternet, na downlinku umožňuje stejných 512 až 2048 kbit/s a základní varianta bez omezení objemu přenesených dat přijde na 3950 korun.

Tiscali WiFi

Vraťme se ale zpět ke včerejšímu oznámení Tiscali, konkrétně ke třetí části jejího „broadband balíčku“. Tím je bezdrátové připojení na bázi technologie WiFi. Samozřejmě nejde o pokus o nějaké celoplošné pokrytí České republiky pomocí WiFi – jedná se o službu mířící na mobilní zákazníky v rámci veřejných lokalit (hotelů, restaurací, letišť apod.) i lokalit méně veřejných (uvnitř firem, případně domácností, škol apod.). Podrobnosti o ekonomickém modelu provozování této služby nezazněly, ale něco naznačily alespoň kartičky, které jsme dostali na vyzkoušení (viz obrázek): obsahují přihlašovací jméno a heslo, po jehož zadání má koncové zařízení umožněn přístup k WiFi síti na 24 hodin. Jde tedy o model šitý na míru například hostům v hotelech – ale asi už ne tomu, kdo by chtěl využívat WiFi jako své trvalé připojení k Internetu.

Z diskuse dále vyplynulo, že budou možné i jiné modely účtování za poskytnuté služby a stejně tak i různé modely budování a provozování samotných WiFi hotspotů: některé si bude Tiscali budovat a provozovat sama a jiné skrze partnery. Ti si budou moci zřizovat vlastní hotspoty jak pro vlastní, tak i pro maloobchodní využití (ve spolupráci s Tiscali – zřejmě s využitím autorizačních a dalších mechanismů společnosti, ale již s vlastním modelem zúčtování koncového zákazníka). To by mohlo být zajímavé a podnítit vznik různých veřejných hotspotů v soukromých rukou.

BRAND24

V současné době má Tiscali v Praze jen jeden hotspot, do konce roku jich plánuje instalovat po celé republice až 20 (což považuji za dost malý počet, který mi nehraje s představou zapojení partnerů).

Ohledně cen WiFi služeb lze na webu Tiscali najít tuto formulaci:

Každý projekt je řešen individuálně a tomu odpovídá i cenová kalkulace. Proto nejsou ceny produktů Tiscali WiFi k dispozici. Velice rádi s vámi prodiskutujeme řešení ušité na míru vašim potřebám a vaší společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).