Hlavní navigace

Kam s fotkami z dovolené: webová alba

23. 7. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Léto je obdobím, ve kterém si pořizujeme nemálo snímků a posléze řešíme jakým způsobem je vystavit či archivovat na webu. Jaké jsou možnosti jednotlivých webových alb? Na některé vybrané služby jak tuzemské tak zahraniční se podíváme podrobněji.

Hned na začátku je potřeba si nadefinovat kritéria, která na webová alba máme. Jiné požadavky bude mít profesionální fotograf, hledající album na snímky v extrémní kvalitě a držící si autorská práva a jiná ten, kdo chce jen vystavit fotografie z dovolené a cest pro přátele a rodinu.

Kritéria, která jsme se rozhodli sledovat, jsou tedy daná: jak kvalitní fotografie a kolik jich lze nahrát za album zdarma, případně za jakou cenu; možnost nadefinovat si licenci, pod kterou je snímek vystaven. Jaké jsou možnosti nahrávání snímků a na závěr paleta funkcí navíc – od tagů přes integrované online fotoeditory až po zapojení do sociálních sítí. Do přehledu nebudou zahrnuty komunitní sítě, ač je na nich uložena většina fotografií, publikovaných online, protože tam jde spíše o to, zda máte přátele v této konkrétní sociální síti, než jakou paletu funkcí zdejší fotosklad nabízí.

Výběr nástrojů je do značné míry selektivní, neboť není možné postihnout všechny produkty na trhu, ale na závěr můžete opět posílat své vlastní tipy a postřehy do diskuse.

Fotografické léto

Vyrážíte na cesty? Budete fotit? Možná vám přijde vhod naše letní sbírka informací kolem focení, kterou budeme průběžně rozšiřovat…

Tuzemská fotoalba

Rajče

Rajče je asi nejpopulárnější službou svého druhu u nás. Sází na jednoduché ovládání a cenu. K dispozici je totiž neomezený prostor na vaše fotografie, které mohou být ale pouze do velikosti 1200 bodů na delší straně. (VIP účet nabízí rozlišení 1400px a lepší kvalitu komprese). Upload probíhá pomocí jednoduchého prográmku, který je ale k dispozici pouze pro Windows. Jistě by nejeden uživatel ocenil možnost využití FTP serveru. Rajče se rychle vyvíjí a postupně přibývají nové funkce – od vkládání krátkých videí až po fotografie dne. Zvláště pro začínající autory může být Rajče místem, kde se mohou zviditelnit – od různých soutěží, přes přebírání snímků do MF Dnes a iDnes až třeba po návštěvnost v řádu tisíců uživatelů, pokud je váš snímek zvolen za fotografii dne. Nechybí ani možnost snadného vyvolání fotografií, mobilní verze webu a další zajímavé drobnosti. Naopak zásadní nevýhodou, kromě omezené velikosti je to, že Rajče může vaše fotografie používat pro účely své propagace.

Rajče.net

Galerie

Galerie je zajímavým projektem Novy, která se snaží získat silnější pozici na českém internetovém trhu. Nabízí komfortních5 GB místa, snadné hromadné nahrávání přes web, označování lidí na snímcích nebo propojení s Blog či Facebookem. Práce s ní je překvapivě jednoduchá a pohodlná. Jednoznačným kladem jsou jednoduché podmínky užívání. Nechybí ani napojení na fotolab nebo možnost si všechny fotografie stáhnout jako jeden zip soubor. Povedený je také prohlížeč snímků. Pro někoho může být omezením nemožnost nastavení licence u snímků, Nova si ale nevyhrazuje práva fotografie používat, pouze odstranit ty, které jsou protiprávní (což je pro webová fotoalba obvyklé).

Galerie.cz

Fotoalba.cz

Fotoalbum je službou, kterou nabízí Centrum Holdings. Nahrávat snímky lze buď přes web, nebo pomocí jednoduchého prográmku. Ani Fotoalbum.cz si neporadí s možností nastavení licence a z podmínek vyplývá, že je možné, aby vaše snímky užívalo Centrum ke svým účelům. Nahrávat fotografie je možné v jakémkoli rozlišení, avšak s limitem 50 MB za 15 dní, který je možné navýšit na 100 MB na 14 dní za jednorázový poplatek 10 Kč.

Fotoalba.cz

Služeb podobného zaměření je na Internetu (i českém) stále dostatek, často jde ale o rezidua někdejších projektů, jejichž použitost je malá a sada funkcí odpovídá době před deseti lety. Například fotoalbum.cz společnosti Tanger. Roli těchto alb postupně přebírají komunitní sítě nebo jejich konkurenti. S počeštěním některých služeb (např. Google Picasa Web Album) a rozvojem jazykové a počítačové gramotnosti postupně přestává být smysluplné rozlišovat na české a zahraniční a soustředit se na výběr nejlepší kvality – pokud tedy nechcete například pronikat do novin či na iDnes skrze Rajče.

Fotoalba zahraniční

Google Picasa Web Album

Google ve svém albu Picasa sází na komfort, který nabízí maximální propojenost jeho služeb – snadné je umísťování fotografií na Blogger či do Buzz, Google umí automaticky překládat komentáře do vaší mateřštiny, zobrazovat místo na mapě atp. Ke snazšímu přístupu k fotografiím je možné užít program Picasa, který dobře poslouží jako manažer snímků a jednoduchý editor. Za jednoznačné pozitivum je možné označit jednoduchý výběr licence, pod kterou snímek zveřejňujete, možnost rozpoznávání obličejů nebo postupně se rozvíjející komunitu fanoušků a příznivců jednotlivých autorů. Výhodou je také nově vytvořená integrace s online fotoeditorem Picnick. Jako zásadní nevýhodu je možné uvést jen 1024 Mb neplaceného prostoru. Navýšení kapacity vyjde na 5 USD za rok při prostoru 20 GB, 20 USD za 80 GB nebo můžete zaplatit 256 USD za 1 TB prostoru.

Picasa

Flickr

Konkurenční projekt Flickr vlastněný dnes společností Yahoo! je založen na poněkud odlišném konceptu než Picasa Web Album. Bezplatně lze každý kalendářní měsíc nahrát 100 MB fotografií (po max. 10 MB) a 2 videa s délkou do 90 sekund – ta slouží zřejmě spíše jako ilustrace k fotografiím, například z dovolené. Flickr je zaměřen na pravidelné uživatele, kterým postupně navyšuje objem dat, která je možné na něj uložit a nabízí i funkce pro komunitní činnost. To je právě jeho nejsilnější stránka – pokud se chcete zapojit to celosvětové fotokomunity, představuje Flickr jednoznačně bránu do světa. Další výhodou je otevřenost vůči různým experimentů – nad jeho databází běžní snímků běžní například robustní Mufin či zábavnější sledování turistické atraktivity různých míst, CompFight a mnoho dalšího. Pokud to s užíváním Flicker myslíte vážně, je v podstatě nevyhnutelná aktivace placeného účtu – ten vám umožní neomezený upload, zobrazování statistik návštěvnosti, libovolný počet kolekcí a alb a mnoho dalšího – to vše za 24,94 USD za rok.

Flickr.com

Photos Live

Ani Microsoft nechce zůstat pozadu v souboji o nejlepší online služby a tak přišel se svojí online galerií fotografií. Ovládání je poměrně jednoduché. Ke každému snímku jsou zobrazeny jen základní informace (například Flickr zobrazuje téměř celý EXIF). K dispozici jsou samozřejmě nástroje na rozpoznávání obličejů nebo psaní komentářů. Výhodou je velká dostupná kapacita – v rámci SkyDrive až 25 GB zdarma. S tím, že je užit SkyDrive plyne také pozitivum s možným snadným nahráváním fotografií skrze něj. Na druhou stranu je přístup uživatelům z jiných operačních systémů značně ztížen. Celkově lze říci, že produkt Microsoftu neurazí, ale ani nenadchne, a jeho hlavní využití bude především na zálohování snímků z rodinného alba.

Photo Live.com

Placené varianty

Pokud se s neplacenými službami nespokojíte a vyžadujete profesionální přístup, pak je samozřejmě výběr ještě o něco širší. Za všechny je možné zmínit například SmugMug, který za poplatek mezi 39,95 až 149,95 nabídne maximální komfort – od profesionální technické podpory, přes prodej fotografií na Internetu až po zálohování či ochranu před stahováním obrázků. Pro profesionální využití se tak rozhodně vyplatí. Sáhnout je možné například i po Zenfolio a řadě dalších služeb. Úplně jsme zde opominuli placenou variantu pro Mac uživatele, kteří ve službě MobileMe dostávají prostor k prezentaci svých fotek z programu iPhoto.

Koho zvolit?

Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá – pro vystavování fotografií z dovolené bych preferoval Galerii, pokud se vejdete do 5 GB limitu, případně Rajče, jehož výhoda je v tom, že se začínající uživatelé mohou snadno zviditelnit. Produkt Microsoftu nalezne využití zvláště v oblasti zálohování snímků.

Pokud se fotografování věnujete intenzivně pak lze doporučit především placený účet u Flickr či SmugMug, pokud potřebujete služby navíc – především v oblasti prodeje a propagace. Téměř profesionální služby zdarma si pak lze užít v Picasa Web Album, které představuje jakýsi kompromis mezi Rajčetem a SmugMug. Pokud se vejdete do limitu, jedná se za daný poplatek (0 USD) asi o nejlepší službu na trhu.

BRAND24

A jaké jsou vaše zkušenosti a preference?

PS: A pokud máte (rádi) staré fotky, vyzkoušejte HistoryPin – zde můžete porovnávat, jak vypadala místa kdysi a dnes.

Používáte nějaké fotoalbum?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).