Hlavní navigace

Kde můžete zdarma získat použitelné obrázky pro vaše stránky?

11. 6. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Fotografie, ilustrace, piktogramy, použitelné obrázky budete potřebovat neustále. Na web, blog i sociální sítě. Kde je brát zdarma? Poradíme.

Tento článek má aktualizovanou verzi v podobě Kde můžete zdarma získat použitelné obrázky pro vaše stránky? (2.0). Jsou doplněny další zdroje a základní informace o reverzním vyhledávání obrázků.

Znáte ten vtip o „Zdroj: Internet“ nebo „Zdroj: YouTube“, který česká média v minulých letech tak ráda používala? Trvalo několik let, než se to odnaučila. Přitom co se obrázků a fotografií týče, moc dobře ví, že platí nejenom autorský zákon, ale také různé povinnosti uvádět zdroj tam, kde zákon dává možnost něco využít bez placení.

Pokud máte blog, web či profil na sociálních sítích, budete hodně často potřebovat ilustrační i konkrétní fotografie, různorodé obrázky, piktogramy či ilustrace. Nemůžete samozřejmě prostě vzít obrázek, který vám našel Google, a použít ho. V zásadě tak máte tři možnosti, kde podobné věci získávat – všechno si vytvořit či vyfotit vlastními silami, nakupovat ve fotobankách či od jednotlivých autorů. A samozřejmě můžete zkusit štěstí ve zdrojích zdarma dostupných obrázků a fotografií.

Než se vydáte zkoumat níže uvedených skoro pět desítek zdrojů volně či zdarma použitelných obrázků, přidám jedno upozornění: předtím, než se rozhodnete nějaký obrázek (a platí to i pro část obrázku) použít, podívejte se, jestli licence umožňuje to, co se s ním chystáte udělat. Můžete se setkat třeba s omezením na nekomerční použití, nutností specificky uvést autora, vyrozumět autora o použití snímku, atd. A rozhodně si schovávejte informaci o tom, odkud použitý obrázek pocházel a s jakou licencí byl poskytnut.

Kde hledat volně/zdarma použitelné obrázky a fotografie?

CG Textures – www.cgtextures.com – je, jak název trochu napovídá, vhodný zdroj textur, ale najdete zde řadu fotografií, které k texturám mají hodně daleko.

Compfight – compfight.com – je kombinace fotobanky a vyhledávání a budete si muset trochu více dávat pozor na to, jestli je nalezené zdarma – respektive to ovlivnit volbou licence (Creative Commons vs Komerční).

titania foto – www.titania-foto.com – jsou fotografie Tanii Timpone ze sousedního Německa nabízené k volnému užití.

Dreamstime – www.dreamstime.com – je poměrně hodně rozsáhlá databanka s řadou různých fotografií, ale také řadou různých licencí. Ty zdarma dostupné najdete v „Free Images“. A v placené části najdete poměrně přijatelné ceny.

Flickr – www.flickr.com/creativecommons – má přímo samostatnou sekci fotografií s Creative Commons lincencemi či licencemi podobnými. A neváhejte, kolekce volně použitelných fotografií na Flickru je opravdu hodně velká.

Pickupimage – pickupimage.com – je fotobankou se zdarma dostupnými fotografiemi i public domain fotografiemi. Najdete zde ale i grafické záležitosti v podobě ikonek a ilustrací.

Ancestry Images – www.ancestryimages.com – je mírně specifický zdroj, jde o historické fotografie a najdete zde například i staré historické mapy.

Imagefree – www.imagefree.com – je další fotobanka zdarma dostupných fotografií. Stejně jako jinde i zde platí, že jsou velmi různorodé kvality a použitelnosti.

FreeMediaGoo – www.freemediagoo.com – nabízí obrázky, textury i pozadí.

FreeDigitalPhotos – www.freedigitalphotos.net – fotografie či ilustrace použitelné zdarma, ale hodně z nich bude ve skutečnosti za peníze. Je to klasický postup: vezme se množství zdarma dostupných i placených věcí a využije se „synergie“.

FreePhotosBank – freephotosbank.com – nabízí zdarma použitelné fotografie, pouze pokud mají autora „freephotosbank“ – ostatní fotografie dalších autorů mohou mít samozřejmě vlastní licenční podmínky.

Death to the Stock Photo – deathtothestockphoto.com – funguje mírně jinak – každý měsíc dostanete „na e-mail“ dávku čerstvých zdarma použitelných fotografií.

iStockPhoto – www.istockphoto.com – je samozřejmě klasická fotobanka. Co vás ale může zajímat je „Free Stock Files Every Week“, tedy kolekce zdarma použitelných fotografií, doplňovaná každý týden.

RGBstock – www.rgbstock.com – nabízí zdarma použitelné fotografie jak pro komerční, tak pro osobní využití. Samozřejmě za předpokladu, že si dáte pozor, na kterou část výsledků hledání kliknete.

StockVault – www.stockvault.net – je dobrým příkladem toho, proč je nutné si přečíst podmínky užití. V tomto případě je možné fotografie použít pro nekomerční účely.

Freerange Stock – freerangestock.com – míchá komerční Shutterstock s volně dostupnými fotkami. A narazíte zde na další častou podmínku – nutnost registrace.

Gratisography – www.gratisography.com – je, jak název napovídá, grátis. Nečekejte nic enormně velkého, ale i malé věci se mohou hodit.

IM Free – www.imcreator.com/free – má trochu širší záběr, vedle fotek zde najdete i šablony a ikony.

LIFE photos archive – images.google.com/hosted/life – je k nalezení na Google Images a jde o historické obrázky a fotografie z amerického časopisu LIFE. Od roku 1750 až do současnosti.

Little Visuals – littlevisuals.co – je další služba, kde na e-mail dostanete sedm hi-res fotografií každý týden. Volně použitelných.

Morguefile – www.morguefile.com – spojuje jak zdarma dostupné fotografie (velmi různorodé kvality), tak hledání v iStockPhoto, Getty, Dreamstime, DepositPhotos a Fotolii.

New York Stock – nos.twnsnd.co – jsou další historické fotografie ve volně použitelné podobě.

Picjumbo – picjumbo.com – jsou fotografie od jednoho člověka k volnému užití. A najdete tam docela povedené kousky.

Bigfoto.com – www.bigfoto.com – podmiňuje použití fotografií odkazem na tuto službu na vašem webu či blogu (případně fanouškovstvím jejich facebookové stránky).

Public Domain Archive – publicdomainarchive.com – je mírně odlišné tím, že fotografie zde dostupné jsou public domain.

Public Domain Pictures – www.publicdomainpictures.net – vás především pobaví přeložením do češtiny přes Google Translate. Ale jinak jde o obrázky dostupné v rámci public domain licence z velmi různorodých zdrojů.

PDpics.com – www.pdpics.com – je další variantou, kde získávat public domain fotografie.

Stockphotos.io – stockphotos.io – nabíz přes 25 tisíc obrázků pod public domain či creative commons.

Superfamous Studios – superfamous.com -  je samozřejmě i leccos jiného, ale najdete zde fotografie dostupné pod CC 3.0.

The British Library – www.flickr.com/photos/bri­tishlibrary/sets/ – na Flickru si oblíbíte, pokud chcete něco historického, vintage.

Freeimages – www.freeimages.com – se ještě nedávno tvářili jako sxc.hu, ale nějak ani nevím proč změnili název. Každopádně tohle je jeden z mých oblíbených zdrojů.

Unsplash – unsplash.com – přidává každý deset dnů deset nových fotografií. A je docela z čeho vybírat. Do archivu tudy.

Pixabay – pixabay.com – občas trochu pobaví podivnou češtinou, ale jinak je to klasika. Zdarma dostupné obrázky velmi různorodé kvality míchané s výsledky ze Shutterstocku.

Wikimedia Commons – commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page – má svá vlastní pravidla užití a je vhodné si dobře všímat, jestli obrázek/fotka nemá nějaké specifické podmínky.

Wylio – www.wylio.com – má v neplacené podobě jen pět obrázků na měsíc, ale možná vám spíš pomohou obrázek najít někde jinde.

Vyhledávací služby

Vedle klasických fotobank je možné ještě využít několik užitečných služeb pro hledání fotografií, které mají určité specifické způsoby licencování – nejčastěji pravděpodobně „CC“ neboli Creative Commons. Tyto služby zpravidla umí prohledávat více zdrojů, takže vás snadno mohou přivést k potřebným fotografiím – samozřejmě jen tak snadno, jak dobře dokážete fotografii popsat klíčovými slovy.

CC Search – earch.creativecommons.org – umí hledat v poměrně velkém množství zdrojů – Europeana, Flickr, Fotopedia, Google, Open Clip Art Library, SpiXpress, Wikimedia Commons či Pixabay. Vedle obrázků umí hledat videa a hudbu, takže se může hodit i pro jiné účely.

Everystockphoto – www.everystockphoto.com – hledání zdarma dostupných obrázků (uvádí něco přes 21 milionů v databází) z řady zdrojů. Opět zde platí, že případné nalezení obrázky je lepší prozkoumat s ohledem na faktickou licenci.

Foter – foter.com – je jedna z mnoha alternativ pro vyhledávání fotografií na Flickru s CC (Creative Commons) licencí.

Image Finder – imagefinder.co – je, ano, asi to uhádnete správně. Další možnost, jak hledat v obrázcích na Flickru.

Photo Pin – photopin.com – asi nepřekvapí, protože jde o další hledání na Flickru.

BRAND24

Can We Image – canweimage.com – umí hledat obrázky ve WikiMedia Commons. 

Tento článek má aktualizovanou verzi v podobě Kde můžete zdarma získat použitelné obrázky pro vaše stránky? (2.0). Jsou doplněny další zdroje a základní informace o reverzním vyhledávání obrázků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).