Hlavní navigace

Na nákup Sloane Park si brousí zuby UPC

12. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
O tom, že je Sloane Park Property Trust na prodej, se na trhu ví již delší dobu. Dnes se zdá, že se tento příběh již brzy uzavře a trojku na poli poskytovatelů připojení k Internetu spolkne současná dvojka v byznysu, společnost UPC. Jak jsou námluvy daleko a hlavně, co by UPC takový nákup přinesl?

Zhruba před čtyřmi měsíci rozhodli akcionáři na valné hromadě o nalezení strategického partnera. Vstoupili jsme do jednání s několika firmami, zatím ale sami nevíme, kdo nás koupí. Teprve probíhá due diligence, odpověděl na náš dotaz generální ředitel Sloane Park Martin Hruška. Nejsme ve stavu, že bychom museli společnost prodávat za každou cenu. Jsme trojka na trhu a hledáme partnera pro další expanzi, doplnil.

Společnost UPC žádné neukončené transakce zásadně nekomentuje. Je třeba vyčkat do doby, až budou ukončeny, řekl k tomu Filip Malina, tiskový mluvčí UPC Česká republika.

I přes tato nekonkrétní vyjádření zodpovědných představitelů obou společností je, podle několika na sobě nezávislých zdrojů, podpis smlouvy mezi oběma společnostmi jistý. Dojít by k tomu mělo nejpozději do konce letošního roku v závislosti na právním i ekonomickém auditu společnosti.

Kdo je Sloane Park Property Trust

Sloane Park se zaměřuje na velkoobchodní prodej konektivity a datových okruhů. Má vlastní rozsáhlou optickou síť, která vznikala nejprve podél ropovodu Mero a následně se rozrostla o vlákna podél železničních tratí, kde de facto kopíruje síť ČD Telematiky.

Mapa sítě Sloane Park 2010

Mapa sítě Sloane Park v roce 2010. Zdroj: Sloane Park

Na prodej je již několik let. Před krizí si akcionáři cenili své podíly na více než 600 milionů korun. Kupce však nenašli. Postupem času byli ochotni zlevnit o více než čtvrtinu i přesto, že stále zvyšovali svůj podíl na trhu a v sídle firmy, pražských Vokovicích, vybudovali menší telehouse.

Jaká je aktuální hodnota kontraktu s UPC není známo. A to i přesto, že v tendru bylo několik firem, což obvykle zaručuje, že se částky dostanou na veřejnost dříve než jméno vítěze.

Sloane Park finanční ukazatele
Rok Tržby [tis. Kč] Zisk / ztráta [tis. Kč] Aktiva celkem [tis. Kč]
2003 81 210  –89 385 975 912
2006 142 848 7 758 464 234
2007 233 288 48 531 496 996
2008 300 379 17 881 532 002

Zdroj: Databáze Ekonomické ukazatele na Podnikatel.cz

Jakou logiku má koupě pro UPC

Sloane Park je největší poskytovatel připojení k Internetu pro lokální ISP (WiFi i městské sítě) v České republice. Krom nich však svou páteřní infrastrukturu pronajímá také konkurentům z oboru a jedním z jeho významných zákazníků je mimo jiné právě UPC.

UPC ČR finanční ukazatele
Rok Tržby [tis. Kč] Zisk / ztráta [tis. Kč] Aktiva celkem [tis. Kč]
2005 2 406 656 173 875 3 635 460
2006 2 724 320 368 694 10 404 721
2007 4 577 339  –125 298 14 168 975
2008 4 752 357  –25 240 14 549 054

Zdroj: Databáze Ekonomické ukazatele na Podnikatel.cz

Ta by nákupem Sloane mohla sledovat hned několik cílů. Prvním z nich je ušetřit významnou částku na pronájmu páteřních tras. Na nich navíc může libovolně rozšiřovat kapacity a postupně osazovat vlastní technologií v závislosti na svých potřebách v jednotlivých regionech.

Druhým, neméně významným krokem, je snaha UPC proniknout i do business segmentu. Zatímco dříve se firma zaměřovala téměř výhradně na koncové uživatele, v posledních měsících aktivně oslovuje i firemní zákazníky. V tom je Sloane jako doma a pomůže UPC rychle získat podíl na trhu.

Faktem je, že UPC je díky cílení na rezidenční sektor providerem s obrovským přebytkem konektivity směřující ven ze sítě, ať už v rámci České republiky (NIX) či zahraničí. Sloane je na tom v tomto pohledu o něco hůře. Díky připojení datově náročných projektů má silnější tok dat směrem ven ze sítě; nákupem se nezvýší náklady na provoz sítě, výrazně však porostou příjmy.

V neposlední řadě může jít o strategické rozhodnutí s ohledem na snahu o nezávislost. Jí využívané trasy Master Internetu dnes vlastní Dial Telecom, Sloane Park v rukou konkurence by pak mohl být hrozbou z hlediska nákladů na pronájem sítí.

BRAND24

Pro GTS Novera, která jako jediná ve finále tendru s UPC soutěžila, není optická síť Sloane výraznou přidanou hodnotou, neboť GTS má po předchozích akvizicích Aliatelu, Nextry a Contactelu vlastní rozvětvenou a kvalitní optickou páteřní síť. Dá se předpokládat, že spíše než v nákupu dalších společností se GTS bude soustřeďovat spíše na posilování své významné pozice v oblasti serverhousingu, poskytování kolokačních prostor v datacentrech a prodeji konektivity.

Jaký bude výsledek spojení obou společností a co se změní na trhu, to každopádně uvidíme nejdříve příští rok. Bude zajímavé sledovat, nakolik toto ocení stávající zákazníci Sloane Parku, mnohdy konkurenti UPC v jednotlivých městech. Stejně tak bude zajímavé sledovat, jak se spojením dvojky a trojky na trhu promění trh ISP v České republice.

Pomůže nákup Sloane společnosti UPC v boji o firemní klientelu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).