Hlavní navigace

Nový router Turris Lite bude stát do 200 dolarů. Pomůže s ním Jablotron

16. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
CZ.NIC se dohodl s Jablotronem na výrobě a vývoji nových služeb postavených na zabezpečeném routeru Turris. Cílem je chytrá a zabezpečená domácnost.

S rozvojem internetu věcí do nového trendu naskakuje i CZ.NIC. Spojil se s jedním z největších tuzemských výrobců zařízení, která nový svět zabydlují – s jabloneckým Jablotronem

„Chceme striktně oddělit bezpečnostní systém od ovládání domácnosti. Každopádně součástí spolupráce by měl být Turris druhé generace, čidla, měřiče a ovladače, související cloudové aplikace a nonstop monitoring,“ vysvětluje šéf Jablotron Projects Alan Fabik

To znamená jediné. Nový Turris Lite se bude prodávat za cenu mezi stovkou až dvěma stovkami dolarů. „Zvažujeme i prodej formou skládačky jako třeba Raspberry Pi,“ vysvětluje předseda CZ.NIC Ondřej Filip

Druhá generace routeru bude vyráběná celá v Česku a otevře se novým zařízením i porty. „Kromě USB bude umět i SATA nebo bude mít i slot na SIM kartu,“ dodává Filip s tím, že samozřejmě bude komunikovat se všemi měřidly a čidly nejen od Jablotronu. 

Zájemci o novinku se mohou hlásit už teď. Práce na nových zařízeních už začaly, ale nový Turris by se měl začít vyrábět na přelomu roku. „Už při rozjezdu jsme věděli, že Turris můře být využit jako centrální prvek domácností, které bude moci řídit propojení různých čidel a měřidel k internetu,“ dodává Filip. 

„Každý měsíc aktivujeme čtyři tisíce zařízení. Drtivá většina uživatelů už ale krabičky Jablotronu ovládá mobilem. "Jde až o devadesát procent všech příkazů,“ doplňuje Fabik.

Turris má za sebou ostrý test

První tisícovku routerů Turris už CZ.NIC rozdal a teď chystá druhou vlnu. „Zájem veřejnosti byl větší, než jsme čekali. Teď máme vyrobenou další tisícovku a nové majitele vybíráme podle toho, abychom pokryli co nejlépe všechny typy uživatelů,“ popisuje Filip.

Turris ale není jen router. Jeho centrální část sbírá příslušná data, vyhodnocuje je a následně využívá jak pro nastavení firewallů v routerech Turris, tak i pro další aktivity na poli kybernetické bezpečnosti (nezapomínejme, že CZ.NIC je aktuálně také provozovatelem národního CSIRTu). „Momentálně se zaměřujeme především na detekci botnetů,“ dodává Filip. 

Za spoluprací stojí nový jablonecký tým Jablotron Projecs. Ten se má v rámci firmy soustředit na nové projekty a byznysy. „Hledáme nové trhy a nové možnosti uplatnění našich výrobků. A to včetně startupů,“ tvrdí šéf nového oddělení Alan Fabik s tím, že se snaží investovat i do už zajetých firem. Letos už vstoupili do společnosti Tech Fass.

Internet věcí se stává tématem roku 

Na trendovou vlnu internetu věcí naskakují i další firmy. T-Mobile už před pár týdny představil síť SIGFOX. Ta je postavena na myšlence, že stroje pro komunikaci mezi sebou nepotřebují nutně 3G síť. Vystačí si s málem nebo jen s textovými zprávami. Datová síť Sigfox už jede ve dvanácti evropských zemích a T-Mobile ji rozjede v Praze. Umožňuje posílat zprávy o velikosti 12 bytů, což je zhruba na úrovni SMS.

BRAND24

Připravenost na příval nových připojených zařízení hlásí i České radiokomunikace. "Technologie spočívá ve využití speciálního datového protokolu umožňujícího efektivní a bezpečnou obousměrnou komunikaci čidel a senzorů pro nejrůznější použití, např. pro chytrou domácnost, chytré město, chytré měření, chytrou výrobu a podobně, vysvětlila mluvčí operátora Petra Miterová.

Po velkých datech to může být pro operátory další zajímavý zdroj peněz. Popularita M2M roste ve zdravotnictví, monitoringu nebo v automobilovém průmyslu. Výhled je zajímavý, podle nejoptimističtějších odhadů Cisca by měl totiž do roku 2018 počet M2M zařízení na světě překročit 7 miliard.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).