Hlavní navigace

Český M2M trh poroste. Trn z paty to povytáhne především operátorům

11. 9. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jednu z mála pozitivních zpráv pro české operátory přinesli o prázdninách analytici IDC. Tuzemský trh s internetem věcí roste. Letos by měl poskočit až o patnáct procent.

Správa autoparku a chytré zabezpečení bytů, budov a pozemků. Dva hlavní tahouni nejen českého M2M trhu. Přesto analytici z IDC očekávají, že oba byznysy do roku 2018 porostou dál, ale už pomalejším tempem. O slovo se totiž hlásí nové oblasti, které by mohly propojená zařízení využít. To bude znamenat i další přeliv vývojářů z dnes populárních mobilních aplikací.  

Popularita M2M roste ve zdravotnictví, monitoringu nebo v automobilovém průmyslu. "Jako jasný trend vidíme přesun jednotlivých hráčů ve vznikajícím ekosystému ke službám s vyššími maržemi,” tvrdí analytička Ina Malatinska a dodává příklad českých operátorů. 

Ti se snaží vymanit z role pouhých poskytovatelů služeb a začínají rozjíždět vlastní platformy a aplikace. „M2M komunikace má v rámci T-Mobile B2B významný podíl na tržbách i počtech aktivních SIM a tuto oblast plánujeme významněji rozvíjet i v budoucnu. T-Mobile momentálně drží šedesátiprocentní podíl na trhu M2M SIM karet poskytujících datovou konektivitu. Díky mateřské společnosti Deutsche Telekom máme možnost rozvíjet partnerská řešení i na mezinárodní úrovni. Soustředíme se také na přímé dodávky našim zákazníkům,“ říká Pavel Krejčík, který má v T-Mobile M2M na starosti.

Prvním krokem do světa komunikujících strojů je většinou fleetová služba. Tu se poslední dobou snaží tlačit především T-Mobile, který nově připravil i mobilní aplikaci. "Máme dnes přibližně 270 tisíc karet, které nejsou v mobilech, ale připojují do sítě různá zařízení,“ tvrdil na jaře tehdejší ředitel marketingu pro firemní segment Miloš Mastník s tím, že polovina z nich je v autech.

Osazení GSM moduly se podle něj připravuje v Německu také například pro výtahy. Trendem jsou i připojené spotřebiče, které dostávají informace například o tom, jak se mění cena energie, a zapínají se, když je to výhodné.

I proto O2 tlačí svůj slogan o chytrém domově a radí svým zákazníkům, jak propojit telefon s domácí klimatizací, sledovacím systémem nebo jak proměnit mobil v ovládání garážových vrat. Kromě toho spolupracuje třeba se Secar Bohemia na projektu, který sleduje potrubí, jestli těsní po celé své délce. Firma, která je známá především autozabezpečením, ale rozšířila záběr i do zdravotnictví a experimentuje s telemedicínou. 

Dalším tradičním průkopníkem M2M služeb je jablonecký Jablotron, který už své alarmy vybavuje SIM kartami několik let. Nedávno navíc rozšířil nabídku o službu monitorující dýchání novorozeňat a systém pro hlídání seniorů. “Snažíme se kombinovat všechny naše služby tak, aby dávaly dohromady smysl a vytvářely ucelený systém,” tvrdí šéf komunikační divize Jablocom Jiří Meloun

Operátoři musí spolupracovat

Jablonecká firma navíc v úterý představila i nový model svého stolního mobilu. Tentokrát jde o verzi s dotykovým displejem a Androidem. Ten, stejně jako jeho předchůdce hledá zákazníky především ve firmách. 

"Kromě androidových běžných aplikací lze rovnou z displeje ovládat třeba závoru u vjezdu do firmy, klimatizaci nebo cokoliv, co je zapojeno do firemního systému, samozřejmý je i Skype. Operátoři totiž už pochopili, že bránit se VoIP nemá smysl a že budoucnost je v komunikaci bez omezení,” dodává Meloun s tím, že momentálně s operátory domlouvají spolupráci na celoevropské úrovni. 

V tuzemsku zatím dostali od operátorů speciální tarif pro svá zařízení. Platí ale jen u SIM karet v zařízeních od Jablocomu. Těch už je údajů firmy necelých třicet tisíc a měsíčně jich přibývá kolem patnácti set. 

Speciální nabídky

Podobný princip spolupráce s externími partnery potvrzuje i Vodafone. „Neposkytujeme jen SIM karty různých datových kapacit, ale našim cílem je doručovat kompletní M2M řešení. Chceme tak zákazníkům usnadnit správu – aby nemuseli s jedním poskytovatelem řešit SIM a s druhým hardware nebo software,“ vysvětluje mluvčí Vodafone Markéta Kuklová

M2M je ale podle Melouna především výzvou pro operátory. "M2M je jen velmi obecné pojmenování obrovského trhu. Je totiž obrovský rozptyl mezi dřímajícím měřákem někde pod zemí, který pošle kilobajt dat za týden, a třeba bezpečnostní kamerou, která odesílá video i se zvukem,” tvrdí Meloun. 

Operátoři během letošního léta přišli všichni s nějakou speciální nabídkou pro M2M zařízení. Nejnižší nabídky začínají na patnácti korunách za základní paušál při ceně kolem jednadvaceti korun za jeden megabajt přenesených dat. Neomezený datový M2M tarif se umí třeba u O2 vyšplhat i na 726 korun

Miliardy připojených strojů

Internet věcí, internet všeho a obecně a všechna připojená zařízení jsou trendem, který bude v kombinaci s cloudem čím dál častěji zasahovat do běžného života. “Do roku 2018 by měl počet M2M zařízení na světě překročit 7 miliard a vyrovná se tak počtu obyvatel na zemi. Česko podle našeho názoru nebude stát stranou,” cituje technický ředitel Cisca Pavel Křižanovský poslední studii Visual Networking a dodává, že největší potenciál vidí v oblasti řízení dopravy. 

„Přesné informace dodávané z dopravních prostředků, ale i senzorů na dopravních tepnách či nádražích mohou řídící centra přesně vyhodnocovat dopravní situaci a přizpůsobit tomu prostupnost jednotlivých tras,“ dodává Křižanovský. Jako příklad uvádí třeba španělský Santander, kde se díky aplikaci smart parking snížil provoz v centru až o 80 procent, protože městská aplikace řidiče naviguje rovnou na volná parkovací místa. 

BRAND24

Další rychlý rozvoj slibuje i studie Ericssonu. Dnes podle švédské firmy tvoří M2M přibližně dvě procenta veškerých datových připojení. U operátorů, kteří se na novou službu začínají orientovat, to může být až procent dvacet. 

Většina současných M2M je také výhradně kompatibilní se sítěmi GSM. To podle Ericssonu má udržet 2G sítě ještě chvíli nad vodou. Do dvou let by ale už nové terminály měly zvládat 3G a 4G a v roce 2019 by se měla ze současného jednoho procenta na dvacet procent vyhoupnout podpora LTE. To ale bude záležet především na pokrytí rychlými sítěmi i na venkově, kde se často chytré alarmy instalují na chaty a chalupy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).