Hlavní navigace

Ombudsman z minulého století

8. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Možná si ještě pamatujete vzrušení, jež se internetové veřejnosti zmocnilo v době projednávání zákona o elektronickém podpisu a zejména v okamžiku jeho schválení. Jaká úleva! Příští rok už budeme moci odesílat daňová přiznání e-mailem! Cha - to těžko.
Jak se ukazuje, schválení zákona o elektronickém podpisu bylou nutnou, zdaleka ovšem ne jedinou potřebnou podmínkou k tomu, abychom na Českou republiku mohli koukat jako na osvícený technologický předvoj lidstva. Spíše jako by se jednalo o výjimku potvrzující pravidlo, spáchanou ve stavu lehké ztráty nepříčetnosti státních orgánů. Pár certifikačních autorit bychom sice už měli, ale k čemu jsou? Snad prý silniční daň bude možné už letos vyřídit elektronickou cestou, ale jinak… Jaksi se pozapomnělo na jakési prováděcí předpisy a zdá se, že ty už se na výsluní mediálního zájmu jen tak hřát nebudou a snadno se tak stanou další obětí byromašinerie.

Podobně i centrální adresa, která se podle všech náznaků a tiskových konferencí měla stát pupkem erárního internetu, je momentálně státní správě spíše pro ostudu a pro prezentaci zbytečného mrhání rozpočtovými prostředky.

Well, čerstvě do domácího státoprávního zvířetníku přibyl i comicsový hrdina Ombudsman, supergeroj, který se dokáže zastat slabých a utlačovaných celé české republiky, od hlavního města až po nejzazší vísku. Úkol vpravdě nadlidský, není tedy divu, že jím rada moudrých pověřila právě legendárního Ombudsmana (tenhle prý dokonce umí i létat).

Protože pořádek ale muší bejt, je třeba superhrdinovi jasně zákonem vymezit, na jaká volání o pomoc smí reagovat a na jaká již nikoli. Zafunguje tedy osobní návštěva v jeho tajném sídle, zabere podepsané lejstro. Světelné signály na obloze Ombudsman nesleduje, to přece jen není jeho styl. V prvním měsíci prvního roku třetího tisíciletí vás ale přece jen možná stejně jako mne zarazí skutečnost, že se O-man „nemůže se zákona zabývat“ podněty zaslanými elektronickou poštou!!! (Více viz zpráva Českých novin. Dokonce ani těmi, opatřenými elektronickým podpisem!

Tipy C

Možná vás napadne, že tento lapsus je možná způsoben tím, že o najmutí Ombudsmana, aby držel ochrannou ruku nad našimi občany, se začalo jednat už před nějakými sedmi, osmi lety, kdy o elektronickém podpisu blábolili jen největší fantastové, a to ještě ze spaní. Omyl, patřičný zákon o Veřejném ochránci práv byl přijat jen o něco málo více než před rokem, konkrétně 8. prosince 1999, jak můžete zjistit i z nedávno zprovozněné mimořádně ohyzdné webové prezentace hrdiny budoucích dnů s odhodlanou doménou www.ochrance.cz.

A kdesi dole na této stránce naleznete i Ombudsmanovu e-mailovou adresu. K čemu tu tedy asi je? Možná, abychom se mohli zeptat, kolikakorunový kolek je k podání třeba přiložit.

Chystáte se psát Ombudsmanovi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).