Hlavní navigace

Předprodej Oculus Rift začal. Helma pro virtuální realitu stojí 599 dolarů

6. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Oculus VR
Sázka Facebooku na virtuální realitu odstartovala. První zájemci si mohou předobjednat Oculus Rift. Dostanou ho v březnu.

Několik let vývoje a VR helma Oculus Rift je připravena k prodeji. Firma Oculus VR dnes spustila předprodej a prvním zákazníkům helmu začne rozesílat na konci března. Cena je vysoká: 599 dolarů (v přepočtu asi 15 tisíc Kč). 

Česká republika každopádně zatím není na seznamu dvacítky zemí, do kterých bude Oculus helmu posílat. Případní čeští zájemci by si ji tak museli objednat na adresu v některé z podporovaných zemí (nejblíž jsou Německo, Velká Británie nebo Polsko).

Společně s helmou zákazníci dostanou také dvě hry, které Oculus Rift podporují – jde o vesmírnou akci EVE: Valkyrie a hru Lucky's Tale. Nedostanou naopak ovládač Oculus Touch, který se oproti očekáváním opozdí a bude k dispozici nejdříve v létě.

Mark Zuckerberg, šéf Facebooku, který předloni Oculus VR koupil za 2 miliardy dolarů, slibuje, že ještě v letošním roce bude helmu podporovat nejméně stovka her a dalších aplikací. „V dlouhodobém horizontu má virtuální realita potenciál zásadně změnit to, jak žijeme, pracujeme a komunikujeme,“ dodává Zuckerberg.

Hon na virtuální realitu

Kromě Riftu můžeme v letošním roce čekat záplavu dalších VR zařízení – jako jsou například Playstation VR (první půlka roku 2016) nebo HTC Vive, společné dílo HTC a Valve (duben 2016).

Na trh se ještě před koncem loňského roku dostal také Samsung Gear VR, headset vyrobený firmou Oculus, využívající smartphony od Samsungu. 

BRAND24

V prvním kvartálu 2016 by měl se svými Hololens pro augmentovanou realitu přijít i Microsoft – půjde zatím ovšem jen o verzi pro vývojáře, datum vydání komerční varianty zatím známo není.

Zatímco čekáte, můžete si samozřejmě ukrátit čas také s jednoduchými VR brýlemi Google Cardboard, pro které najdete v Google Play i nějaké ty hry a aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).