Hlavní navigace

Seznam jde do éteru. Objevil se v nabídce digitálního vysílání DVB-T

31. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tuzemský portál to s podporou videa myslí evidentně vážně. Kromě připravovaného rozjezdu televizního zpravodajství se hrne i do čtvrtého multiplexu.

V nabídce programů multiplexu Radima Pařízka se objevila nová položka. Bubeník hardrockové kapely Citron totiž kromě televizí Fanda nebo Prima Comedy Central ulovil velkou rybu a nově ve výpisu svítí Seznam.cz. S objevem přišel náš sesterský server Digizone

Stanice Seznam.cz se objevila na kanálu 44. Naladit jde na každém chytrém televizoru s tunerem (nebo settopboxem) pro DVB-T a podporou HbbTV (tady je seznam podporovaných modelů), který má přístup k vysílání multiplexu 4 a je připojen k internetu. Instrukce, jak se k vysílání připojit, je možné najít na stránce s nápovědou.

Pro uživatele se Seznam TV tváří jako normální, terestricky vysílaný televizní kanál, který najdou v nabídce mezi ostatními programy. Technicky vzato ale o klasické vysílání nejde. Podle generálního ředitele Seznamu Pavla Zimy firma v multiplexu šíří pouze spouštěč (tedy v podstatě statickou stránkou), který v chytré televizi rozjede už delší dobu existující HbbTV aplikaci Seznam TV. Obsah se pak přehrává čistě přes internet.

Jak hacknout DVB-T

Tento „hack“ Seznam vymyslel, protože nebyl spokojený s tím, jak se dosud diváci k jeho aplikaci v chytrých televizích mohli dostat – museli jít totiž do seznamu aplikací, tam ji vyhledat a spustit. Svým řešením se ale Seznam dostal do seznamu programů, čímž se spuštění aplikace – zejména pro technicky méně zdatné diváky – výrazně zjednodušilo.

Navíc si „kanál“ Seznamu zachovává všechny výhody aplikace – uživatel si může vybírat z jednotlivých pořadů či epizod, aplikace má také do budoucna umožnit doporučování obsahu podle toho, na co se divák v minulosti díval a další funkce. jediný zádrhel přichází, když chce divák přepnout zpět na klasické vysílání – musí nejdřív aplikaci ukončit.

Na svém televizním „kanálu“ Seznam zatím zpřístupnil videa ze své internetové televize Stream, časem plánuje nabídku rozšiřovat o další obsah. A zatímco se dnes soustředí na DVB-T, časem nevylučuje ani další možnosti šíření. „Začínáme s DVB-T, věřím tomu, že v budoucnu přijdou i kabelové televize a další provozovatelé,“ potvrdil Zima.

Milion chytrých TV

Podle interního dotazníkového průzkumu Seznamu je asi 75 % z televizorů v České republice chytrých, tedy schopných připojení k internetu – má jít asi o milion přístrojů. Ne do všech se ale Seznam se svým „vysíláním“ bude schopný dostat – nutné je totiž ono připojení k terestrickému DVB-T vysílání. 

Diváci, kteří přijímají vysílání například přes kabelovku nebo O2TV, tedy mají zatím smůlu a musí vzít zavděk tradiční HbbTV aplikací. Nebo přepnout na anténní vstup s DVB-T (pokud jej mají). Tím se ale hlavní výhoda novinky – zjednodušení přístupu k videům Seznamu – poněkud stírá.

BRAND24

Seznam se mění a začíná se přiklánět k tvorbě vlastního obsahu, především pak ve videoformátu. V rámci firmy vzniká samostatné obsahové oddělení, které má kromě redakcí Proženy.cz a Stream.cz zahrnovat také nově vznikající redakci zpravodajství. Obsah povede přímo generální ředitel Pavel Zima.

Hlavní novinkou bude vlastní videozpravodajství, kterým má Seznam konkurovat jak klasickým televizím, tak dalším zpravodajským serverům. O konkrétním formátu zatím není rozhodnuto a Seznam teď s malým týmem několika redaktorů, kteří pracují pod vedením lidí ze Stream.cz (Lukáš Záhoř, Janek Rubeš, Luděk Staněk), testuje různé přístupy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).