Hlavní navigace

Uložto chce spíše legalizovat, než zatýkání

17. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Největší české úložiště právně kontroverzního obsahu Uložto se dohodlo s držiteli audiopráv a zavede restrikce nahrávaných souborů. Mělo namále a vyhráno ještě nemá.

Zatýkání provozovatelů služby Megaupload přineslo zajímavý efekt. Zintenzivnilo snahy provozovatelů úložišť zaměřených na „právně kontroverzní obsah“ najít alespoň jakousi skulinku vedoucí k legalizaci nebo alespoň částečné toleranci vlastníků práv. 

Z českých úložišť v tomto směru pokročilo nejdále Uložto, což je důležité i proto, že jde o úložiště největší, ovšem nikoliv jediné.  Motivace v tomto případě byla velmi dobrá, o Uložto se začala intenzivně zajímat Policie, ta navíc nikoliv z vlastní vůle, ale proto, že se podle našich informací dostala pod ostrou kritiku americké FBI. Po zákroku proti Megauploadu začala totiž FBI ve větší šíři zásobit národní vyšetřovací orgány nejenom v Česku, ale i v Německu, Švýcarsku a dalších zemích důkazním materiálem, který pochází z odposlechů a monitoringu. A tlačí na jeho využití.

Uložto mezi tím podle oficiálně nepotvrzených informací získalo investora, který pochází z mediální branže a který významně pomohl urovnat vztahy s českou IFPI zastupující hudební vydavatele. Uložto tak bude moci nabízet hudební soubory, bude za ně ale platit a kvůli tomu se také chystá možnost prodeje hudby. Finální dohoda ale podle našich informací ještě nebyla sjednána, takže ani není přesně známo, jaký model prodeje bude nabízen, zda předplacená streamovaná hudba nebo – a to je méně pravděpodobné – poplatek za hudbu staženou k uživateli.

Hůře dopadají jednání se zástupci filmového průmyslu. Již na setkání se serverem Lupa kolem smlouvy ACTA prohlásila šéfka České protipirátské unie, že není o čem jednat, že požadují, aby obsah členů nebyl na Uložto přítomen a nic ani nenasvědčuje tomu, že by se pozice filmových distributorů měla v dohledné době měnit. A to není dobré, protože právě filmaři byli významným motorem při zatýkání v Megauploadu.

Digitální podpisy a formuláře. Stačí to?

Uložto mezi tím začalo pojišťovat svoji pozici, aby se alespoň formálně tvářilo jako neutrální úložiště. Ačkoliv stále odmítá vyřadit vyhledání, které je producentům obsahu silně trnem v oku, rozhodlo se zavést podepisování digitálních souborů MD5. To by alespoň z části umožnilo eliminovat neustálé opětovné nahrávání již jednou zakázaného závadného obsahu.

Majitelé obsahu budou také mít možnost využívat zvláštní formulář pro hlášení závadného obsahu. Po podepsání smlouvy s Uložto bude takto označený obsah označován okamžitě a bude zablokováno i nahrávání jiného obsahu se stejným podpisem MD5. Nakolik ovšem bude takové podpisování účinné a nakolik bude stačit soubor drobně upravit, není zřejmé, uvidíme v praxi.

Hlášení závadného obsahu jde nyní na Uložto konečně najít. Zjednodušený formulář může použít kdokoliv, společnosti, které podepíšou smlouvu, dostanou prioritní formulář.

Hlášení závadného obsahu jde nyní na Uložto konečně najít. Zjednodušený formulář může použít kdokoliv, společnosti, které podepíšou smlouvu, dostanou prioritní formulář.

Zástupci Uložto k tomu uvádějí: Po úspěšném otestování je nově zpřístupněn speciální nástroj pro  autory, vydavatele a vlastníky autorských práv, který jim umožní přímý přístup do databáze Uložto.cz a mazání závadných souborů bez čekání na obsluhu naší podpory. Nástroj je určený pro obchodní společnosti popř. živnostníky a jeho poskytnutí bude možné na základě písemné smlouvy uzavřené s naší společností. Smlouvu si lze vyžádat na adrese kontakt@nodus.cz.

UX DAy - tip 2

Bohužel je nutné konstatovat, že ani taková opatření nemohou definitivně zabránit publikování závadných materiálů na našem serveru. Tak jako každá internetová služba s uživatelsky vkládaným obsahem nemůžeme ani my zabránit uživateli porušit pravidla naší služby, tvrdí Stanislav Pacan, spolumajitel serveru Uložto.cz.

Služba Uložto podle neoficiálních informací měla za rok 2011 obrat přesahující 60 milionů Kč, jejím provozovatelem je společnost Nodus Technologies spoluvlastněná oficiálně Janem Karabinou a Stanislavem Pacanem. Služba vydělává na reklamních bannerech a zpoplatněném zrychleném stahování obsahu uloženého ve službě a oficiálně své výsledky nekomentuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).