Hlavní navigace

Zaslouží si Peprnet.cz státní dotaci?

16. 6. 2006
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
Jedním z doporučených projektů k dotaci na podporu rozvoje broadbandu byl portál Peprnet.cz, který z broadbandového fondu získal 7,5 milionu korun. Dotace vyvolala mezi odborníky a internetovou veřejností velké diskuze i polemiky. Jaké jsou vlastně cíle projektu a co si o něm myslí členové broadbandového fóra i konkurence?

Ministerstvo informatiky vyhlásilo dotace v souladu s usnesením vlády č. č. 105/2005, které schválilo Národní strategii vysokorychlostního přístupu k Internetu. Pro ten účel se využije jedno procento z výnosu privatizace Českého Telecomu.

V dokumentu Národní politika pro vysokorychlostní přístup (broadbandová strategie) je mimo jiné uvedeno, že stát bude podporovat také poskytovatele obsahu. Letos bylo na podporu vyčleněno 200 milionů korun, přičemž o přidělení dotace rozhodovalo ministerstvo informatiky na základě doporučení Fóra pro vysokorychlostní přístup k internetu. Hodnocení probíhalo dvoukolově; ve druhém kole přidělovali členové jednotlivým projektům body. Ty se později sečetly, projekty byly seřazeny podle výsledného počtu bodů a ve formě doporučení předány ministryni informatiky Daně Bérové. Ministryně rozhodla o tom, které projekty dotaci dostanou, a v některých případech došlo rovněž ke snížení státní podpory. Projekt Peprnet.cz byl přihlášen v kategorii „Marketing, osvěta, podpora“ a získal od ministerstva příslib na částku 7,5 milionu korun.

Činnost Fóra pro vysokorychlostní přístup k Internetu byla před volbami přerušena. Považuji za vhodné, aby nově zvolené politické vedení státu, a tím i budoucí vedení ministerstva, mělo možnost vybudovat si vlastní poradní orgán s tím, že si určí jeho personální složení podle svých představ, uvedla ve svém prohlášení ze dne 14. dubna 2006 ministryně informatiky.

Bulvární otazníky nad Peprnetem

Projektová dokumentace popisuje portál Peprnet.cz jako lifestylový informační server. Autoři počítají s propojením mobilních telefonů a Internetu. Čtenáři portálu budou moci zasílat své příspěvky pomocí MMS, SMS a služeb sítě UMTS. Další součástí projektu budou weblogy a diskuse s celebritami ze světa showbussinesu, sportu a politiky. Celebrity budou vyjadřovat své názory i pocity bez redakčních úprav ze strany novinářů. Všechny tři části bude navzájem spojovat tematický internetový magazín.

Žadatelem o dotaci a zároveň provozovatelem portálu je firma Peprnet.cz, s. r. o., kterou vlastní Václav Boura, Markéta Mayerová a společnost Aicta group, s. r. o. Pokud vám dvě jména připadají povědomá, je to tím, že Václav „Slávek“ Boura a Markéta Mayerová pracovali například pro TV Nova, rádio Nová Alfa a Kiss98.

peprnet.cz

Zdroj: T-Centrum.cz

Grafický návrh webu odpovídá designu bulvárních a lifestylových webových magazínů. Společnými znaky jsou pro tento druh webů velké ilustrační nebo doprovodné obrázky, používání vykřičníků v nadpisech, neobvykle velká písmena a používání „akčních“ barev, jako je červená. Na mne to působí na první pohled jako divná až nepřehledná struktura různých informací zřejmě bulvárního charakteru, hodnotí návrh designu grafička a návrhářka webových stránek Ivana Bednářová. Její slova potvrzuje grafik Marek Moškoř: Bulvár jak vyšitý. Grafickým ztvárněním je web evidentně zaměřen na cílovou skupinu nižšího věku. Něco jako ‚můj první bulvár‘.

Slávek Boura v telefonickém rozhovoru pro Lupu potvrdil, že součástí projektu Peprnet.cz je také internetový bulvár. Nebude prý ale tvořit hlavní obsah serveru. My jsme státu nenabízeli podporu bulváru. Pouze neinformovaní novináři rozšířili informaci o primárně bulvárním Peprnetu a to peprně ve spojení se jmény Boura, Mayerová, vysvětluje Slávek Boura.

Oslovil jsem všechny členy dnes již bývalého Fóra pro vysokorychlostní přístup k Internetu a zjišťoval jsem, proč se rozhodli podpořit částečně bulvární server a jak vlastně hodnotili. Tehdejší předseda broadbandového fóra Arnošt Traxler podle svých slov považoval projekt za zajímavý. Můžete si myslet, co chcete, ale zcela ušlechtilá zábava nikoho moc nenadchne, tvrdí bývalý předseda fóra. Členové fóra projekt Peprnet.cz vybrali a doporučili ministerstvu, aby byla portálu udělena dotace. Konečnou výši dotace určovalo ministerstvo informatiky podle našeho doporučení a vlastního uvážení, dodává Arnošt Traxler.

Někteří členové fóra však měli opačný názor. Například Petr Pavlinec v prvním kole doporučil vyřazení projektu z důvodu nesouladu s politikou dotací a Evropské unie. Když se Peprnet.cz dostal do druhého kola, hodnotil projekt pouze 48 body ze sta a navrhoval snížení dotace na polovinu. Proč nakonec tato žádost o dotaci uspěla? Českému Internetu výrazně chybí osvěta, proto byl doporučený podíl rozdělení dotace výrazně ve prospěch marketingu. Peprnet pak prošel jako zajímavá alternativa a také díky nastavení priorit i systému bodování, myslí si Petr Pavlinec.

Bývalý člen flóra Svatoslav Novák připomíná, že v kategorii „Marketing, osvěta, podpora“ byl Peprnet jediný svého druhu. Projekt byl příznivě hodnocen podle schopnosti zvyšovat a motivovat užívání širokopásmového přístupu, domnívá se Svatoslav Novák. Také ministerstvo informatiky mělo v broadbandovém fóru svého zástupce. Jana Vohralíková rovněž v prvním kole navrhovala vyřazení projektu z dalšího hodnocení. Ve druhém kole hodnotila portál 35 body ze sta a zároveň navrhla krácení dotace o 40 procent. Hodnocení celé komise nechtěla Jana Vohralíková komentovat: Myslím, že mi nepřísluší posuzovat rozhodnutí odborníků, kteří byli jmenováni do broadbandového fóra. Jejich hodnocení je jen a jen otázkou jejich odborného názoru, zkušeností a věřím, že i nejlepšího svědomí.

Proti projektu byl i další člen fóra, Tomáš Kapler. Výhrady měl k samotné státní podpoře bulvárního projektu a výši žádané dotace. Podle něj mohlo přidělením dotace dojít i k narušení hospodářské soutěže, protože je Peprnet.cz plánován jako komerční projekt. Bylo to slušně napsané a byl malý výběr z kvalitnějších projektů, uvádí Tomáš Kapler dva možné důvody úspěchu Peprnetu.

Ivan Pilný podotýká, že se členové fóra dohodli jednotlivé projekty veřejně nekomentovat. Své vyjádření ovšem poskytl. Není mým zvykem se uchylovat k alibismu. Za sebe jako Ivana Pilného mohu říci, že státní dotaci bulvárnímu projektu nepovažuji za rozumnou, smysluplnou a taktickou, tvrdí. Podle něj se na projektu odrazí pozitivní podpora broadbandu, stát by měl ale úroveň zábavy spíše zvedat. Komerční televize, reality show, desítky bulvárních printů ji i bez intervence státu drží zatraceně nízko, uzavírá svoji úvahu Ivan Pilný.

Člen broadbandového fóra Ivo Ludvík posuzoval u každého projektu, zda napomáhá rychlému zpřístupnění vysokorychlostního Internetu co největší části české populace. Přestože na českém Internetu existují další lifestylové a bulvární servery, nelze podle něj vyloučit přihlášený projekt jenom proto, že se ostatní nepřihlásili. Dotaci mohou dostávat i komerční projekty, tvrdí Ivo Ludvík: Nelze připustit diskriminaci jakéhokoli projektu jen proto, že jej podává soukromý subjekt. Potom bychom podnikatele naprosto nesmyslně nutili, aby zakládali neziskové společnosti a jejich prostřednictvím pak žádali o poskytnutí dotace.

Také Václav Mach poukazuje na dohodu členů broadbandového fóra, která mu brání odpovídat na dotazy konkrétněji. Právo čerpat z fondu by se tedy nemělo omezit pouze na neziskové organizace nebo na města a obce, ale mělo by se tak stát pouze, pokud jde o projekt zaměřený na zvýšení dostupnosti nebo na motivaci a vzdělávání uživatelů ke zvýšení využívání vysokorychlostního přístupu do sítě Internet, domnívá se se Václav Mach. Právo čerpat prostředky by podle něj mohly mít pouze projekty, které nenaruší volnou hospodářskou soutěž.

Součástí žádosti o státní dotaci byl i plánovaný rozpočet projektu [RTF, 87 kB], který Lupě poskytlo ministerstvo informatiky. Podle tohoto dokumentu žádala společnost Peprnet.cz, s. r. o. dotaci v celkové výši 9.910.000 korun. Firma plánovala do vývoje a rozvoje portálu z vlastních zdrojů investovat 15.415.000 korun. Jednotlivé položky stojí za pozornost.

Slávek Boura nechtěl jednotlivé náklady na projekt nijak komentovat z důvodu chystaného výběrového řízení na generálního dodavatele řešení. „Detailní rozdělení položek vzhledem k probíhajícímu výběrovému řízení zveřejňovat nemůžeme,“ prohlásil. Do projektu již údajně investovali dva miliony korun a vedle žádosti o dotaci vedli jednání s investory o poskytnutí deseti milionů korun. Když získali příslib peněz od státu, jednání s investory pozastavili. Finanční prostředky získané od státu hodlají tvůrci portálu později nepřímo vrátit ve formě služeb, které veřejnosti budou ku prospěchu a přímé podpory neziskových organizací.

V podstatě všechny částky v projektu jsou nadhodnocené, nejspíš s cílem získat co nejvíce i v případě krácení dotace, myslí si Petr Bednář, manažer internetových projektů vydavatelství Ringier ČR, a. s., které mimo jiné provozuje bulvární server Blesk.cz. Ten v dubnu letošního roku navštívilo podle měření NetMonitoru 523.150 reálných uživatelů. Web podle Petra Bednáře startoval s daleko menší investicí.

Oldřich Bajer, jednatel společnosti NetCentrum, s. r. o., připomíná investice na vybudování zpravodajského portálu Aktualne.cz. Náklady na vývoj tohoto projektu dosáhly částky 35 milionů korun. Vývoj stál významnou částku nejen kvůli zbrusu novému redakčnímu systému, ale například kvůli systému pro multimedia včetně flashového přehrávače, upřesňuje Oldřich Bajer a zároveň dodává, že nemalou částkou v rozpočtu byla i stavební úprava kanceláří pro redakci.

Za kolik korun je tedy možné vybudovat bulvární nebo lifestylový server bez státní dotace? Náklady na vybudování technického zázemí pro Super.cz odhadujeme do výše jednoho milionu korun. Zahrnuje také koupi hardware, vypočítává Rita Gabrielová, tisková mluvčí společnosti Seznam.cz, a. s. Hosting serveru se podle ní pohybuje mezi 20 – 60 tisíci korunami měsíčně. Seznam.cz je známý tím, že uzavírá spolupráci s externími partnery a sám projektu poskytuje pouze technické zázemí, marketing a public relations. Odhad částky na marketing opět jen svědčí o tom, že lidi, kteří projekt připravovali i schvalovali, více zajímalo těch sedm a půl milionů než projekt samotný, domnívá se Daniel Šturm, ředitel vydavatelství Stratosféra, které ve spolupráci se Seznamem poskytuje obsah magazínu Super.cz.

V tuto chvíli v podstatě z konkurence nikdo neví, co tady vyvíjíme. Takže se to konkurenci lehce kritizuje. Náš tým bude rád prezentovat Peprnet ve chvíli startu, odpovídá na kritiku rozpočtů Slávek Boura. Nakládáme s prostředky podle zákona a plně si uvědomujeme zodpovědnost vůči poskytovateli dotace, tedy státu. Stát a média nás s chutí rozcupují, když uděláme sebemenší chybu, dodává.

Mluvčí ministerstva informatiky uvádí, že jde o dotaci v souladu se zákonem. Jen v případě, že autor projektu nedodrží podmínky, na základě kterých dotaci získal, může být odňata, konstatuje Klára Volná. Znovu také upozorňuje na skutečnost, že projekty pomáhalo vybírat fórum čtrnácti zástupců telekomunikačních operátorů, akademické sféry, publicistů a dalších odborníků. Portál Peprnet se ve své kategorii umístil mezi nejlepšími, připomíná tisková mluvčí.

Provozovatelé Peprnetu však ještě nemají dotaci jistou. Částka převyšující limit 100.000 eur totiž podléhá schválení Evropskou komisí. Stát proto zatím na zvláštní účet uvolnil 2,8 milionu korun a zbytek žadatelé o dotaci obdrží až po schválení dotace. Kdyby Evropská komise dotaci neschválila, získá projekt Peprnet.cz pouze 2,8 milionu korun. Autoři projektu musí zároveň dodržet určité parametry. Web musí například navštívit předepsaný počet návštěvníků. Pokud projektovaný parametr nebude splněn, může být dotace při vyhodnocení projektu odebrána, upřesňuje Klára Volná jeden z možných postupů. Peníze jsou převedeny na zvláštní účet a banka je proplácí na základě předložených faktur.

Na možné narušení hospodářské soutěže upozornil úředníky českého ministerstva Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Schvalování projektu Evropskou komisí je běh na dlouhou trať. Naposledy si v průběhu dubna Evropská komise vyžádala dodatečné informace včetně přesného seznamu schválených projektů. Rozhodnutí se ministerstvo dozví koncem června, kdy uplyne dvouměsíční lhůta. Catherine Sustek, tisková mluvčí Zastoupení Evropské komise v České republice, ve svém stanovisku uvádí: Evropská komise může zakázat státní dotaci, pokud by taková dotace bránila volné soutěži na vnitřním trhu.

UX DAy - tip 2

Tvůrce čeká ještě vyhodnocení projektu, které proběhne v lednu příštího roku. Žadatelé o dotaci se zavázali, že na Peprnet.cz zavítá 300.000 návštěv­níků, podaří se jim získat pro spolupráci 15 celebrit a zároveň získají pět partnerů z řad médií. Počet návštěv se však netýká žádného období a tento údaj dokládají samotní provozovatelé. Pro účely kontroly postačí bezplatná veřejná měření typu Toplist.cz. V případě nedodržení parametru může být po vyhodnocení akce dotace krácena, vysvětluje tisková mluvčí ministerstva.

Ostrý provoz lifestylového portálu Peprnet.cz je v projektové dokumentaci naplánován na říjen letošního roku. Nezbývá než věřit, že po spuštění projektu budou jeho tvůrci sdílnější a prozradí veřejnosti i médiím, jak přesně využili prostředky poskytnuté státem.

Podporujete projekt Peprnet.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor poskytuje poradenství v oblasti internetového marketingu pro živnostníky, malé a střední firmy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).